Hvem har bragt herpesen inn i forholdet vårt?

Innsendt spørsmål

­Hei, min kjæreste som jeg har hatt i ett år har nettopp fått påvist kjønns herpes. Han hadde ett førstegangsutbrudd og var ganske syk. Nå sier han at det er jeg som har smittet han. Jeg har vært hos legen og tatt blodprøve og de finner antistoffer mot herpes i blodet mitt men kan ikke skille hvilken type. Jeg har så vidt jeg vet ikke hatt noen herpes sår på kjønnsorganet. Kan det være meg som har smittet han eller kan han ha blitt smittet av noen før meg men ikke hatt utbrudd før nå? Eller så har vi utroskap da......
Kan man få et førstegangs utbrudd flere år etter at man har blitt utsatt for smitte ?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 13. mars 2015, klokken 19:45

Fotolia 11333535 xs


Hvor lang tid tar det før man får symptomer etter herpessmitte?


Tiden fra smitte til symptomer er oftes innen en uke, men det kan ta 2-3 uker på det meste. Dersom hans medtatte allmenntilstand ikke kunne forklares på andre måter er det nærliggende å anta at det var herpesinfeksjonen som var årsaken til symptomene og at det derfor kan ha vært et førstegangsutbrudd. En blodprøve kan avklare dette. Blodprøver påviser antistoffer, men er lite egnet til å hjelpe oss til å anta når den enkelte har blitt smittet, bare om vedkommende har blitt smittet på ett eller annet tidspunkt.


Symptomfrie kan også smitte med herpes


Man kan smitte andre andre selv om man ikke har symptomer/utbrudd selv, men bare omkring 1% av tiden, dvs ca 1 dag hver 3. måned. I teorien kan det fint gå et år før du smitter din partner dersom det er du som hadde smitten i deg. Det er ingen skam forbundet med herpessmitte. Som du skjønner kan man, inkludert deg bli smittet av helt intetanende personer.


Fotolia 16137049 xs


Kan blodprøve vise når man har blitt smittet med herpes?


Blodprøven viser bare antistoffer mot herpes, men ikke mot hvilken type herpes. Antistofftest (blodprøve) egner seg også dårlig til å finne ut når du kan ha fått herpes. Da må du heller sammenlikne med eventuelle tidligere tester du har tatt og se når blodprøven plutselig begynte å slå ut.


Tar man penselprøve av herpesblemmer får man svar på type herpes (HSV-1 eller HSV-2).


Det er altså påvist herpes hos deg og det er vel mest nærliggende å anta at det er du som har smittet ham. Man skal være mye utro om man skal klare å smittes av noen som ikke har symptomer siden de skiller ut smittsomme virus bare 1 % av tiden og det samtidig er lite sannsynlig at man ville ha samleie med noen om den ene har utbrudd.


Dersom man i det hele tatt får et førstegangsutbrudd får man det innen 3 uker, som regel innenfor en ukes tid og ikke etter flere år. Oppbluss kan man derimot få, men da er ikke allmenntilstanden påvirket. Halvparten får ikke symptomer selv ved første gangs infeksjon. Du har sikkert vært en av disse.


Fortvil ikke. De fleste som smittes med herpes er helt ordinære og intetanende mennesker. Håper dere viser forståelse overfor hverandre.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon