Hvilken medisin kan jeg be om dersom betablokker (Selo-Zok) gir impotens?

Innsendt spørsmål

­Jeg er 77 år. Ble behandlet for hjerteproblemer på Ullevål sykehus i 2003. Måtte gjennom 4 "bypass" via lysken, og fikk 7 stent i en åre i hjertet. Fikk beskjed om å bruke medisiner resten av livet. Bruker i dag kun selo-zok 100 gr, samt Albyl E 75 gr. Har i de siste årene hatt store problemer med å få reisning. Er gift og ønsker å ha et bedre seksualliv.

Jeg har lenge hatt mistanke om at det er Selo-Zok som er "synderen". Ønsker nå å trappe ned bruk av Selo-Zok. Forstår at jeg må trappe ned over 3 uker.

Jeg er klar over risikoen. Har vært helt frisk etter siste "bypass". For meg er det viktigere å kunne fungere seksuelt i mitt ekteskap. Er derfor innstilt på å leve kortere, men riktigere, og heller dø tidligere.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. oktober 2011, klokken 11:29


De fleste med hjerte-karsykdom har problemer med reisningen (impotens)


75 % av de med kronisk koronarsykdom (tette blodårer/angina/tidligere hjerteinfarkt/stentet/bypass) lider av det vi kaller for seksuell dysfunksjon (impotens/reisningssvikt). Problemet når man skal hjelpe disse er å finne ut om problemet skyldes alder, sykdommen i seg selv eller medisinen de bruker. Om  man bare kan kutte ut en medisin og skifte over til en annen type avhenger av hvilke sykdommer man har eller har hatt. Det er alltid pasienten som har det siste ordet, men det er viktig at pasienten har nok informasjon før han tar et valg som kan tenkes å redusere helsen eller leveutsiktene.


Les også: Høyt blodtrykk gir ikke symptomer før det er for sent


Hva skjer om man kutter ut medisinen?


Mange har litt problemer med å akseptere f eks blodtrykksmedisiner eller tillegg av enda en medisin og ser på det som et slags nederlag, men det gjelder å ikke glemme alternativet. Uten medisin øker blodtrykket raskt. Dette gjør at hjertemuskulaturen må jobbe mot økt motstand og hjertet blir da større (akkurat som en hvilken som helst annen muskel som utsettes for økt belastning). Siden hjertet vokser seg større og sterkere klarer det for en stund å pumpe ut blodet mot den høye motstanden (det høye blodtrykket) helt til blodtrykket blir for høyt. Det er en grense hvor sterkt et hjerte kan bli. Da oppstår hjertesvikt med surklete tungpust (vann i lungene) og vann i kroppen. Dette er fordi hjertet ikke lenger er sterkt nok til å pumpe alt det blodet som kommer inn i hjertet  ut i kroppen igjen. Blodet demmes da opp bakover i systemet (lungene) og vann presses inn i lungeblærene fordi oppdemmingen øker trykket i sirkulasjonen så mye at vannet i blodomløpet presses ut.


En annen ting som skjer ved høyt blodtrykk er skade på blodåreveggen. Dette fører til åreforkalkning og tette blodårer. Albyl-e hjelper en del, men ikke når blodtrykket ikke er under kontroll.


 Les også: Hvordan oppstår åreforkalkning


Disse prosessene kan gå raskt og jeg tror du vil bli overrasket over hvor raskt og at du kan tenkes å angre på valget.

Forskjellen i lengden på livet med og uten medisin kan for enkelte være veldig mange år. Ikke bare et år eller to, men flere tiår i enkelte tilfeller. Ikke bare forlenger de levetiden, men også livskvaliteten underveis.


Det er bedre å bruke to typer medisin i lave doser enn bare én type i høye dose


Selo-zok er en betablokker og kan tenkes å være synderen til dine potensproblemer, men det er også gjort studier som viser at bare det å vite at betablokkere kan (sjelden) gi impotens faktisk fører til impotens (les mer her). Dette kalles noceboeffekt.


Spesielt dersom du mener potensproblemene oppstod i forbindelse med oppstart eller doseøkning av Selo-Zok så er det naturlig å mistenke denne. Den andre muligheten er selvsagt at alderen eller sykdom kan spille inn, men ville på den annen side kanskje ikke ha spilt inn om det ikke var for Selo-Zok. Det er bare én måte å finne ut av dette på og det er som du sier å trappe ned Selo-Zok, men dersom du er en av de som har hatt hjerteinfarkt i løpet av siste året så må du være klar over at betablokkere (f eks Selo-Zok) har vist seg å redusere sjansen for plutselig død første året etter et hjerteinfarkt.


I tillegg stiger blodtrykket når du trapper ned Selo-Zok dosen slik at du må legge til en blodtrykkstablett til. Det viser seg at det blir mye sjeldnere bivirkninger i tillegg til bedre effekt dersom man bruker to typer medisiner i lave doser i stedet for én type medisin i høy dose.


Har du ikke tilleggssykdommer eller hatt hjerteinfarkt siste året har du større valgfrihet med tanke på hvilket preparat du kan prøve, men har du hatt hjerteinfarkt siste året blir det vanskeligere å få gjennomslag hos fastlegen din hvis denne er klar over at betablokkerne har denne beskyttelsen. 


Les eventuelt: Hvordan behandles impotens/reisningssvikt?


Hvilken blodtrykkstablett er best for folk med potensproblemer i tillegg?


Nå er jo saken den at du har jo ikke noe imot medisin generelt. Det har du jo vist ved at du har benyttet medisin i flere år. Du er bare misfornøyd med akkurat den medisinen du står på nå. Og dine mistanker kan være korrekte, men det er sjelden at Selo-Zok (virkestoff metoprolol) gir impotens og det er i tillegg et faktum at mange opplever å få impotens når de vet at betablokkere kan gi det. Disse personene vil få bedret potensen når man reduserer eller fjerner dosen og da er det åpenbart enkelt å gi betablokkeren hele skylden, selv om impotensen i virkeligheten var "innbilt". Alle vet jo hva psyken kan gjøre med følelseslivet, seksualfunksjonen inkludert.


Les også: Betablokkere. Denne hjertemedisinen passer ikke alle


Dersom legen din mener at det ikke er strengt tatt nødvendig at du benytter akkurat en betablokker, eller du forlanger å få noe annet og forstår og aksepterer den eventuelle risikoen ved dette så er en eller flere av de følgende medisinene verdt å prøve ut:  • Angiotensin-II antagonister:

    • Butikk/apoteknavn: Cozaar, Losartan, Atacand, Diovan, Olmetec, Micardis, Aprovel etc.

  • Kalsiumkanalblokkere:

    • Apoteknavn: Amlodipin, Norvasc, Adalat, Adalat Oros, Felodipin etc.

  • ACE-hemmere:

    • Apoteknavn: Renitec, Enalapril, Lisinopril, Captopril etc.


Sammendrag


Det er alltid du (pasienten) som bestemmer, men det er viktig at du har nok informasjon til å kunne foreta et klokt valg. I ditt tilfelle mener jeg det er best å ikke kutte ut medisin helt, men heller erstatte den eller legge til et slag til og ta begge i lave doser. Kutter du alt kan komplikasjonene oppstå langt raskere enn det du hadde trodd.


Det finnes kanskje muligheter for å skifte til en annen type betablokker også, dersom det viser seg nødvendig at du faktisk "må"/bør ha dette. Dere kan i så fall diskutere å bytte til en betablokker (seloken) som du kan ta i to smådoser i løpet av dagen i stedet for en depottablett som tas i en større dose én gang om dagen. På denne måten kanskje dosen av betablokker er litt lavere akkurat når dere skal ha samleie.


Et annet alternativ kan være å ta Selo-Zoken du tar nå rett før du legger deg for å sove, etter at dere har hatt seksuelt samvær. På dette viset er mengden med Selo-Zok i blodet etter den forrige tabletten også på det aller laveste når dere skal gjennomføre samleiet (akkurat som eksempelet med seloken). Dette passer bra dersom dere vanligvis har samleier på kvelden, før sovetid.


Jeg vet ikke alt om sykehistorien din, men uansett er det jo du og fastlegen din som skal finne ut av dette sammen, men grovt fortalt lønner det seg å stå på betablokker det første året etter et hjerteinfarkt. Har du "bare" høyt blodtrykk og aldri hatt verken angina eller hjerteinfarkt så er kalsiumkanalblokker, ACE-hemmer eller Angiotensin-II antagonist å anbefale. Har du en tilleggssykdom som diabetes, hjertesvikt, nyresykdom, hjertekrampe, hjerterytmeforstyrrelse eller annet så kan det tenkes anbefalingen blir en annen. Dette finner fastlegen din enkelt ut av. Det er studier som mener de kan vise til at Angiotensin-II antagonister kan bedre impotens, men dette er så langt jeg vet ikke tilstrekkelig bevist ennå.


Det er også muligheter for noen å ta potensfremmende midler (se link til dette i teksten over), men kun i samarbeid med lege siden enkelte av preparatene kan føre til blodtrykksfall, spesielt farlige blodtrykksfall om man også står på nitroglyserin (anginamedisin).


Håper vi har vært til hjelp for deg og at du nå har nok informasjon og argumenter til å kunne foreta et sunt og for deg korrekt valg sammen med fastlegen din. 


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon