Hvilket hormon er best å bruke etter brystkreft

Innsendt spørsmål

­hei, fikk brystkreft HER-2-negativ for ca 2,5 år siden. Jeg er 55 år. Etter vellykket behandling med cellegift( ingen spredning til lymfer) startet jeg opp med Femar 2,5 mg som jeg har brukt fram til nå. Jeg startet med Femar grunnet jeg var kommet i overgangsalder da jeg fikk kreft, Nå skal jeg begynne på Tamoxifen 20 mg i 3 år. Men er blitt veldig urolig da all informasjon jeg innhente tilsier Femar er ett tryggere og bedre valg for kvinner i min alder? Hvorfor bytter en da til Tamoxifen? Er det ikke bedre å stå på Femar i de 5 årene det er planlagt denne typen behandling for å forhinde tilbakefall? Fastlegen min har lite kunnskap om dette og på kreftpoliklinniken er jeg ferdigbehandlet. Jeg tåler Femar godt, og har lest at Tamoxifen kan gi livmorkreft. Takknemlig for svar!

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 09. mars 2018, klokken 19:59

Behandling etter brystkreft har blitt så avansert og individualisert at den må styres av spesialist innenfor dette. Her tar man i betraktning alder (før eller etter overgangsalder), tumorstørrelse, østrogen- og progesteronreseptorstatus, HER-2-status, lymfeknutespredning, og veksthastighet.


Retningslinjene sier "Tamoxifen i 5 år har vist betydelige effekter på overlevelse og er det viktigste enkeltmedikamentet ved slik behandling. Tamoxifen har i tillegg en rekke østrogene effekter, spesielt hos kvinner som har kommet i overgangsalder. Dette synes å gi positive «bivirkninger» på skjelettet og fettstoffskiftet. Videre reduserer tamoxifen risikoen for brystkreft i motsatt sides bryst, men kan gi en liten økning i livmorslimhinnekreft hos kvinner i overgangsalder". Risikoen for kreft i livmorslimhinnen er selvsagt mye mindre enn alle fordelene av å bruke Tamoxifen.


Det er etter retningslinjene anbefalt å benytte Femar (aromatasehemmer med virkningsstoffet letrozol) kun når blodprøvene viser at man er kommet helt i overgangsalderen. Man kan da velge å benytte aromatasehemmer, f eks Femar (virkestoff letrozol) i fem år, eller benytte Femar først, i 2-3 år for så å bytte til tamoxifen i 2-3 år. Studiene viser at dette gir best sykdomsfri overlevelse og også best overlevelse for dem som ikke er sykdomsfri i denne perioden, sammenliknet med tamoxifen alene i fem år. Svaret er altså at det gir bedre overlevelsesmuligheter å starte med Femar og deretter gå over til tamoxifen, og som du ser av beskrivelsen om tamoxifen over så er ikke dette noe dårlig preparat. Men allikevel er overlevelsen dårligere for dem som benytter tamoxifen ene og alene i alle årene.


I Helsebiblioteklenken nedenfor er det i høyre marg i det dokumentet en lenge til handlingsprogrammet som beskriver mer i detalj alle studiene jeg refererer til. Det er ikke alltid så enkelt å forstå hvorfor ett preparat eller en bestemt kombinasjon eller rekkefølge gir bedre resultat enn andre valg eller kombinasjoner, men store studier viser det helt klart. Forskjellen er mye større enn det man forventet om studieresultatene bare var tilfeldige variasjoner.


Risikoen for livmorslimhinnekreft ved bruk av tamoxifen er godt under 1 %, og først og fremst ved bruk i 10 år, mens den øker overlevelsen med 30%, så regnestykket er enkelt. Dessuten kan dere diskutere at du går til gynekolog regelmessig for pipelleprøve, dvs prøve av livmorslimhinnen, i behandlingsperioden.


Lenker: 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon