Hvor mye er det normalt at blodtrykket øker ved stress?

Innsendt spørsmål

­Hei.

Jeg sender et åpenhjertig spørsmål.
Har fått spesielt mye hjelp av ditt svar for et par uker siden angående helseangst. Det har nok hjulpet veldig godt på i alle fall ett av problemene mine, med hjerterytme.

Jeg sover bedre nå, fordi jeg veldig godt forstår logikken rundt ekstraslag nå. Det er jo kun et utslag av stress. Om morgenen greier jeg faktisk å provosere fram masse ekstraslag hvis pulsen er lav. Jeg kan ligge og kjenne på dobbeltslagene, de gjør meg jo ingenting, for uten å være psykisk ubehagelige.

Så langt så vel. Men det andre elementet av helseangst som jeg har, det er betydelig verre. Det ruinerer livskvaliteten min fullstendig.

Jeg har blitt redd for å stresse. Det er jo greit nok, men det betyr også at jeg har blitt redd for engasjement. I jobben gjør det at jeg fremstår veldig kald og uengasjert. Det taper vi penger på. Jeg gjør ikke det jeg burde gjøre, holder få møter og foredrag, alt fordi jeg har en engstelse om at blodtrykket blir for høyt. Og det blir verre; jeg klarer omtrent ikke vise følelser, klarer nesten ikke å le høyt. Hvis jeg blir engasjert kan jeg føle et slags press i hodet. Det er sikkert ikke engang relatert til blodtrykket, jeg får ikke dette når jeg trener. Som jeg for øvrig også kvier meg voldsomt for å gjøre om dagen.

Jeg har normalt blodtrykk i hvile, morgen under 110 og kveld under 120 systolisk. Det diastoliske er omtrent alltid lavt, 60-70 som regel. Selv hvis jeg er stresset eller engasjert, er det diastoliske som regel under 90. Det er det systoliske blodtrykket som blir høyt, og det er her jeg blir redd.

Jeg kjenner jo til hva blodtrykket skal være i hvile og jeg forstår godt at jeg ikke har høyt blodtrykk da. Men hva er normalverdier under engasjement? Og hva hvis jeg har slike trykk lange perioder hver dag?

For å ta noen eksempler jeg har målt:

Søndag: Jeg så fotballkamp på TV (kvier meg for å dra på stadion og juble der, ref ovenfor). Ekstremt spennende kamp, RBK - Stabæk. Spennende til siste slutt men Stabæk tok 3 poeng, heldigvis. Målte BT rett etterpå, 160/90.

Eksempel 2: Sensurert av Onlinelege.no for å bevare anonymitet

Nå skjer jo ikke dette hver dag, men det er jo stadige diskusjoner og meningsytringer, hvor jeg blir i overkant "never mind". Virker som jeg bare går inn i meg selv som en skilpadde under skallet. Jeg er redd for å utsette meg for belastningen en diskusjon kan medføre. Det igjen gjør at jeg blir oppfattet som feig og likegyldig.

Det jeg vel savner, er en beskrivelse av hva blodtrykket kan være i psykisk svært krevende situasjoner, hva som er normalverdier. Jeg diskuterte dette for mange måneder siden med fastlegen min (har ikke vært der siden) og han mener at det er det vanlige trykket som betyr noe. Han tilbød meg en 24-timers BT måling, for min skyld, men det har jeg foreløpig ikke gjort. Kan gjøre det på dagen om jeg vil, men det kvier jeg meg også for å gjøre. Jeg vil også helst ikke gå på jobben med en blodtrykksmåler på meg.

Jeg forstår at jeg kanskje framstår som fullstendig gal her. Men dette har store konsekvenser for både jobb og privatliv, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Har prøvd psykolog. Hjelper ikke for akkurat dette. Jeg kan vel heller ikke bruke medisiner, fordi blodtrykket mitt i perioder faktisk grenser mot lavt (ca 100 systolisk, etter trening eller etter jeg står opp).

Har dere leger en slags tabell over hva som er normal blodtrykksrespons på psykisk stress? Det merkelige er jo, som jeg sikkert har nevnt før, pulsen min stiger ikke veldig når dette skjer. Sjelden over 100.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 03. desember 2013, klokken 22:38

Blodtrykket forhøyes ved stress, og det skal forhøyes ved stress. Dersom blodtrykket ikke øker ved stress kan dette være tegn på hjertesykdom. Det er først og fremst overtrykket, det systoliske blodtrykket (arbeidstrykket) som skal øke, og det er normalt å oppnå verdier oppimot 200 mmHg eller høyere.

Dette er helt naturlig siden stress er en måte kroppen forbereder kroppen til flukt på. Men selvsagt forutså ikke naturen det moderne menneskets økende forekomst av kronisk stresspåvirkning. Stress over kort tid har ingen betydning, mens over lang tid vet vi at det kan disponere til økt blodtrykk, i det minste bidra til økt blodtrykk. 


Det er vist ved studier (Roberto A. Ingaramo, MD, of Hypertension and Cardiovascular Clinic, Trelew Argentina) at menneskers blodtrykk stiger i forskjellig grad som følge av mentalt stress. Man kan teoretisk måle kreatininverdien for å finne ut om det økte mentale stresset fører til blodtrykksøkning i en slik grad at det påvirker nyrefunksjonen, men dette er og kommer nok til å befinne seg på forskningsplan.


Det går an å gjøre en stresstest på sykkel med samtidig blodtrykksmåling, for å se hvordan blodtrykket oppfører seg under belastning (samme om det er fysisk eller psykisk belastning), men dette gjøres først og fremst for å avdekke blodtrykksfall under belastning, eller utilstrekkelig blodtrykksøkning.


Det finnes ingen tabell som viser referanseverdier for blodtrykk justert for ulike grader av psykisk påvirkning. Det har for det første ingen behandlingsgevinst, i det minste ikke idag, og det er dessuten vanskelig da ulike menneskers blodtrykk er vist å respondere ulikt selv om den mentale belastningen de utsettes for er lik.


Det er av avgjørende betydning at du kommer i dialog med en profesjonell for kognitiv atferdsterapi da dette forringer livskvaliteten din. Du fortjener ikke å måtte legge en demper på personlig utfoldelse lik den du opplyser om.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon