Hvor sannsynlig er det at HIV smitter via sår?

Innsendt spørsmål

­Jeg var sammen med en afrikans jente i en soial setting. Vi hadde ikke samleie, men jeg førte fingrene mine inn i skjeden hennes 5 - 10 sekunder. Hun var våt. Jeg stakk også tommelen min inn et sekund eller to, og tror jeg har en liten rift på den. Hvor stor smitterisiko har jeg utsatt meg for? Hvor raskt kan/bør jeg ta en test og bør jeg starte noen form for preventiv behandling? Jeg er 50 år.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 10. februar 2013, klokken 06:43ÅPENT SÅR: HIV-viruset trenger blodlegemer å bo i for å overleve. For å kunne smitte fra en person til en annen trenger det derfor åpne sår, eller slimhinner som det går hull på under samleiet. Sår holder seg lenger åpne i for eksempel munn, skjede og endetarm, mens i huden tettes de av skorpe på noen minutter. Slimhinner kan lett få rifter under samleier, men selv ved samleie med sikker HIV-smittet person er risikoen liten. Denne risikoen øker derimot dersom rifter dannes, om det foreligger andre kjønnssykdommer som svekker slimhinnene samtidig, om det er eller oppstår åpne sår (stor forskjell på størrelsen på penis og skjede, dårlig oppvarming, jomfruhinne intakt, eller analt samleie). Det er alltid større risiko for å bli smittet for den som mottar en inntrengning enn den som foretar inntrengningen.


Kan HIV smitte via sår?


For at seksuelt smittsomme sykdommer skal kunne smitte deg så må såret være åpent, dvs at det ennå er blod der som ikke er størknet. HIV-viruset lever (men er svært lite smittsomt) kort tid i friluft (max en uke). Det må rett over til blodbanen så fort som mulig og i store nok mengder, og dette skjer best via slimhinner eller åpne sår. Selv om man stikkes på en sprøyte som inneholder HIV-smittet blod så er risikoen så lav som 0.3%. En mann har 1/1000-dels sjanse for å smittes av en HIV-smittet kvinne ved samleie.


Siden sår gror mye senere i slimhinner, slik som i endetarm, skjede, munn eller i urinrørsåpning på grunn av fuktigheten der så er det mye større sjanse for å smittes via sår der enn via sår i huden. Med mindre man benytter blodfortynnende (Albyl-E eller spesielt Marevan) så størkner blodet i sår i huden i løpet av noen få minutter. Så lenge du ikke blødde eller nettopp kom fra vann (badetur, dusj etc) som har bløtt opp og åpnet et ferskt og stort sår så skal du ikke kunne smittes den veien. Du er også usikker hvorvidt du i det hele tatt hadde en rift. Det betyr at riften, om den skulle ha vært der må ha vært liten. En liten rift, som sannsynligvis hadde fått skorpe eller blitt dekket med hud har du ikke klart å blitt smittet gjennom. Jeg tror ikke det går an å regne ut hvor liten risikoen er. Risikoen er for liten til det.


Vi har ennå til gode å høre at noen har blitt smittet av HIV utenom samleie, blodoverføring, svanerskap (fostersmitte) eller sprøytedeling. Det ville nok skapt reaksjoner.


Posteksposisjonsprofylakse mot HIV


Dersom man har hatt klart risikabel omgang med sikker HIV-smittet person skal medisinene mot HIV (antiretrovirale midler) startes innen det har gått 72 timer, men det foreligger ikke noen indikasjon for dette her.


Når skal man ta blodprøve for HIV-smitte?


Blodprøven man tar for å sjekke om man kan ha blitt smittet med HIV skal tas 8 uker etter dagen hvor smitten kan ha funnet sted. Dersom denne prøven er negativ (dvs normal/ikke smittet) så kan man gjenta prøven 6 måneder etter antatt smittedag, men dette er kun nødvendig dersom mistanken om smitte er svært sterk fordi 8-ukers testen er nesten 100% sikker.


I ditt tilfelle er det ikke nødvendig å ta noen test.


Konklusjon


Du er trygg. 8-ukers HIV test er unødvendig. Forebyggende behandling er uaktuelt. Selv når sannsynligheten er uhyre liten, sannsynligvis null så hender det at noen ønsker å få tatt en test allikevel. Det er nok ingen som kommer til å nekte deg en slik test.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon