Hvor tidlig kan jeg smitte andre med HIV etter at jeg selv ble smittet?

Innsendt spørsmål

..Vist jeg var so uheldig å bli smitta av feks hiv..At jeg hadde sex med ein person klokko 22 ein kveld .da kunne jeg ikje vidareført smitten 1 time seinare sant?? So lenge jeg var negativ før hendinga? ,men viste seg at jeg ville bli hiv positiv pga denne hendinga så kan ikje hiv smitte vidareføres berre 1 time etter du har blitt smittet sant?? Tar vel noen dager før det vil komme i blodet? tar jo ca ein uke før antigenet viruset kan påvises på ein blodprøve..Da er det vel umuligt at du kan vidareføre smitte ein time etter du har blitt smittet sant?? ellars lura jeg på de rapid testene som selges på nettet som påviser antistoffer.Står de er who sertifisert og 99.9 prosen sensitiv og spes.. Står at antistoffar påvisast mellom 4-12 uker,men 3 uker i gjennomsnitt..Er det ijke normalt at ein antistoff test blir positiv innan 1 mnd,selv om det kan i sjeldna tilfelle ta 12 uker?? Nå er jo testane veldig sikker..Med da første spørsmåla mitt så lurte jeg på om vist jeg var hiv negativ,men lå med ein person kl 22.00 ,og jeg kom til bli smitta av denne episoden,so kunne ikje min datter ha blitt smitta av meg ein time etter denne hendinga for hun kom i kontakt med ett sår jjeg hadde med armen sin hvor hun hadde eit sår.Vist blod fra det såret kom borti hennes sår(vet d er helt usannsynlig) Men uansett so kunne ikje hun blitt smittet av meg selv om jeg hadde blitt smittet av en person 1 time tidligere sant? De fleste steder jeg har søkt sier det tar ca ein uke før smitte kan vidareføres..Vet at d er 99 prosen sekker jeg ijke har blitt smitta ,men berre beroliggende å vite at eg ikje trenge tenke på at ho kan ha blitt smitta av meg en time etterpå vist jeg hadde vore så uheldig..Finner jo ut av det når jeg teste meg.Men hope du kan beroligge meg med at jeg ikje treng tenke på henne før jeg teste meg.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 27. juli 2011, klokken 22:39

Hvor lang tid tar det før HIV oppdages i blodprøve?


Dagens tester er svært sikre. Man kan stole på testen nært opptil hundre prosent. Testen gjør to ting på én gang; den leter både etter antistoffer og etter selve viruset og testen kalles Kombotesten. Testen går ut på at man tar en blodprøve i to omganger. Den første testen (blodprøven) tas omkring 1-2 uker etter dagen du tror du kan ha blitt utsatt for smitte. Den andre blodprøven tas tidligst 8 uker etter dagen med smitterisiko. Det første som oppdages på testen (allerede etter 1-2 uker) er selve viruset, mens det kan ta 8 uker før antistoffene påvises, men ved å ta begge blodprøvene har man altså vært sikker på at det er tatt prøver innenfor et tidsrom hvor både viruset og antistoffene som er produsert mot det kan oppdages. Før hadde man kun tester som oppdaget antistoffene og ikke selve viruset. Derfor tok det lenger tid før enn hva det gjør idag å finne ut om en test er positiv eller negativ. Antistoffblodprøven som tas etter 8 uker idag regnes kun som en kontrollprøve.


Problemet med HIV-testene er at det kan ta 1-2 uker før man får svar. Derfor har de utviklet hurtigtester. Hurtig i denne sammenheng betyr ikke at man kan ta testen før, men man får svar før; etter bare noen minutter, i stedet for 1-2 uker. Enkelte firmaer selger hjemmetester, mens Olafiaklinikken blant annet tilbyr testing på sin klinikk.


Dersom testen er positiv vil blodet sjekkes med andre tester i tillegg for å forsikre pasienten om at det virkelig var HIV og ikke noe annet testen slo ut på.


Den som får påvist HIV-smitte idag, innen rimelig tid, vil ha omtrent normale leveutsikter med hjelp av dagens medisiner. Det er bedre å teste seg en gang for mye enn en gang for lite. Idag kan man enkelte steder teste seg med hurtigtester også, slik at man slipper å vente i dagevis på svaret. En hurtigtest gir deg svaret i løpet av få minutter og de er til å stole på.
Hvor tidlig kan HIV smitte til andre?


Dette har det vist seg å være svært vanskelig å svare på fordi vi har så forskjellig evne til å smitte og til å motta smitte. I tillegg må det være en viss mengde virus i smittevæsken for at den andre skal kunne smittes. Det er så godt som usannsynlig at du skal ha smittet datteren din etter bare en time etter et samleie som eventuelt klarte å smitte deg. Det tar tid før viruset kommer over i blodet fra slimhinnen.


Den korteste tiden det tar før man klarer å påvise HIV i blodet med tester ersom nevnt over cirka én uke, men det behøver ikke nødvendigvis bety at man klarer å smitte andre allerede etter en uke. Det avhenger av hvor mye virus den smittede har i seg, hvordan smitten skjer (blodoverføring krever minst antall virus, mens smitte gjennom samleie eller sår krever mye mer. Generelt er det lettere å bli smittet via samleie om du har kjønnssykdom eller annen betennelse som svekker slimhinnebarrieren). Jeg vil si at det er sannsynlig at man kan overføre smitte etter allerede en uke, spesielt gjennom blodoverføring, men jeg har ikke klart å finne noen som kan svare bestemt på dette eller funnet noen forskning på dette. Det sier seg selv at det nærmest er umulig å forske på dette. At du skal klare å smitte noen på måten du beskriver etter kun én time er svært usannsynlig. Ikke er det bare vanskelig å smitte på den måten. Det er også nærmest umulig at viruset kan ha kommet over til blodbanen i så stor mengde på så kort tid.


Sjansen for at en person har blitt smittefarlig er nok økt betraktelig (men husk at HIV ikke smitter så lett uansett) når influensasymptomene dukker opp. Ikke alle får slike symptomer, men hos de som får det bryter disse ut etter cirka 2-4 uker med feber, sår hals, muskelsmerter og kanskje noen diffuse, røde utslett. Når jeg sier at smittefaren øker betraktelig så mener jeg i forhold til før symptomene har brutt ut. Jeg mener ikke at smittefaren er generelt stor, for det er den som nevnt ikke ved HIV. Men siden konsekvensene av å få HIV er så alvorlige må man selvsagt gjøre det som står i ens makt for ikke å få eller spre denne sykdommen. Man skal ikke ha samleie ubeskyttet bare fordi sjansen for å smittes er lav. Dessuten finnes det en rekke andre alvorlige seksuelt overførbare sykdommer man også kan få eller overføre.


 


Konklusjon


Det er svært, svært usannsynlig at du kan ha smittet din datter og det er også lite sannsynlig at du selv kan ha blitt smittet ved ett enkelt samleie siden HIV ikke smitter lett, med mindre du har svekket slimhinne i underlivet som følge av kjønnssykdom eller sår. Er du frisk i underlivet er det ikke 99 prosent sikkert at du ikke har blitt smittet, men heller 99.9 - 99.99 prosent sikkert at du ikke har blitt smittet. Du skal selvsagt la deg teste om du er i tvil, men i ventetiden kan jeg betrygge deg med at din datter så godt som garantert går fri, mens det kun er omkring en promille sjanse for at du kan ha blitt smittet dersom den du hadde ubeskyttet samleie med var HIV-positiv (sjansen for at du smittes øker dersom du har sår eller betennelse (inkludert kjønnssykdom) i underlivet/skjeden). Du og din datter hadde vel sikkert ikke åpne sår heller? Dersom dere ikke hadde åpne sår begge to vil jeg endre svaret mitt fra svært, svært usannsynlig til umulig.


Husk at du skal la deg teste om du har hatt samleie med en du er usikker på om kan ha seksuelt overførbar sykdom; inkludert HIV. Samtidig tar du en urinprøve for de andre seksuelt overførbare sykdommene, eller tar en underlivsundersøkelse og tar prøven smertefritt på den måten og tar samtidig celleprøven som du må huske å ta hvert tredje år. Var det ikke fint at jeg fikk mast litt om det samtidig?

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon