Hvordan bør bihulebetennelse behandles?

Innsendt spørsmål

­Jeg har fått konstatert bihulebetennelse. Det begynte for 7 dager siden med at jeg følte meg meget "tykk" i halsen, uten at den var direkte sår, og at jeg hadde vondt i tennene på den ene siden. Jeg var ikke forkjølet. For tre dager siden ble det smertefullt, med rivninger opp mot det ene øret, og det rant også fra øyet på samme siden. Jeg begynte med Ciprofloxacin 500 mg som jeg har liggende på grunn av en annen sykdom som plager meg i perioder. Jeg har ikke hatt feber .I går fikk jeg time hos fastlegen. CRP var 62. Legen foreslo at jeg skal ta Rinexin 50 mg morgen og kveld. Etter inntak av Rinexin skal jeg skylle nesen med saltvann med neseskyller. Deretter spraye nesen med Nasonex. Dette for å at slimhinnende ikke skal svelle og at event. slim ol. skulle komme ut av nesen/hulrommene som blir berørt ved bihulebetennelse. Jeg kan også ta Paracet mot smertene. Jeg har hatt disse vonde rivningene i 3-4 dager nå, men Paracet hjelper.

Er dette en behandling onlinlege vil anbefale? Og det viktigste av alt; kan jeg smitte andre hvis jeg er forsiktig og ikke nyser/hoster på dem?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 13. november 2014, klokken 14:25Bihuler


Hvordan stilles diagnosen bihulebetennelse?


Neserenning, enten det renner ut av nesen eller bakover i svelget, er et obligatorisk kriterium for å stille diagnosen. Nesetetthet er  et like godt kriterium. Deretter må man ha trykk eller smerte over bihulene, spesielt når man lener seg fremover og får hodet lavere enn hjertet. Dersom man har smerter i tennene, nedsatt lukte- og smakssans, føler seg syk (redusert allmenntilstand) og har hoste og feber er diagnosen klar. Det finnes ingen prøve å ta for å bevise at det er bihulebetennelse. Diagnosen er såkalt klinisk, dvs stilles på bakgrunn av om pasienten har de kliniske tegnene som nevnt over. Desto flere symptomer, jo sikrere diagnose. CT av bihuler er forbehold kroniske, dvs langvarige bihulebetennelser som ikke svarer på behandling.


Dette er kriteriene for når bihulebetennelse (sinusitt) har effekt av antibiotika


Det er ikke mange lidelser som overbehandles mer enn bihulebetennelser. Mange pasienter kommer til legen med en grad av bihulebetennelse som ikke svarer til kriteriene for når man kan forvente effekt av antibiotika, men får antibiotika allikevel. Og kanskje kortison attpåtil. Studier har vist at antibiotika kan og bør gis når følgende foreligger: • Sterke smerter. Vi vet at vi vurderer smerter veldig forskjellig. Det er et par måter vi kan illustrere hva vi mener med sterke smerter. Det ene er å benytte oss av det som kalles en VAS-skala. En VAS-skår på 70-100 betraktes som sterke smerter. En annen måte å anslå sterke smerter ved bihulebetennelse på er om du får smerter av å tygge mat eller når du går på hardt underlag.

 • Varighet over en uke, eller helst over ti dager.

 • Høy feber (39-40 grader eller mer)

 • Påvirket allmenntilstand, dvs at man føler seg syk. Personlig synes jeg dette er et lite brukbart kriterium fordi vi har forskjellige oppfattelser og tolkninger av hva som er å føle seg syk. Dette bør derfor bare være et tilleggskriterium. Hvis ikke ville man måtte foreslå antibiotika til alle med bihulebetennelse, uansett hvor lenge den har vedvart.

 • Forhøyet CRP eller senkning.

 • Grønt snørr

 • Dobbel innsykning, dvs begynner å bli frisk, for så å bli syk igjen.


Desto flere av kriteriene du oppyller, jo mer sannsynlig er det at antibiotika vil kunne lindre og/eller forkorte varigheten.


Vas skaar


Hvordan bør bihulebetennelse behandles?


Det høres ut som diagnosen er riktig. Slimhinneavsvellende som Rinexin og Nasonex kan benyttes opptil 10 dager. Saltvannsskyllinger har ingen begrensning. Antibiotika kan forsøkes dersom man skårer på kriteriene nevnt over, men det er ofte virus som er årsaken og forvent derfor ikke dramatisk god effekt av antibiotika. Desto flere av kriteriene for antibiotikabruk du skårer på, jo mer sannsynlig er det at det er bakterier som er årsaken, eller i det minste involvert, og desto større sannsynlighet er det for at antibiotika vil ha delvis (dersom bakterier bare er en del av årsaken, i tillegg til virus) eller god effekt (dersom bakterier er hovedårsaken). Når det gjelder hvilken type antibiotika man skal velge så er ikke Ciproxin et alternativ jeg har valgt eller lest i veiledere skal benyttes. Førstevalget er helt vanlig penicillin, men i høyere doser (1,3 g, dvs 1300 mg som er 2 stk á 650 mg) 3-4 ganger daglig i 7-10 dager (7 dager er nok hvis du til da har vært frisk i 2 dager allerede). De som ikke tåler penicillin banytter erythromycin (f eks Ery-max). Dersom førstevalget ikke virker man man benytte mer bredspektret type antibiotika, dvs antibiotika som dreper enda flere typer bakterier. En slik type antibiotika er amoxicillin.


Hvilke typer bakterier er innblandet i bihulebetennelse? • Pneumokokker

 • Haemophilus influenzae

 • Moraxella catarrhalis

 • Betahemolytiske streptokokker


De to antibiotikatypene nevnt (første- og andrevalget) dreper disse bakteriene. Ciproxin kan også virke, men bådi Ciproxin og Amoxicillin bør ikke være det første man gir fordi det er uheldig om man avbryter kuren for tidlig. Noe svært  mange pasienter gjør. Enten fordi man blir bra etter f eks fjerde dagen eller fordi det ikke virker så godt. Det som kan skje da er at man bare har drept de svakeste av bakteriene og de mest antibiotikamotstandsdyktige blir igjen. Og det er disse som vil blusse opp igjen da. Slike sterke bakterier vil man ikke spre omkring, eller ha selv. Avbryter man kuren for tidlig nok en gang, når man forsøker å behandle disse sterkere type bakterier så må man kanskje behandle lenger. Dvs det er enda lettere å avbryte behandlingen for tidlig, og de sterkeste av disse vil overleve, og blusse opp etc. Det kan ende med bakterier som er resistente mot bredspektrede eller flere typer antibiotika, såkalte multiresistente bakterier.


Det er fint hvis du ikke nyser eller hoster på noen, og heller ikke fritt ut i rommet. Nysing forårsaker en svær sky av små dråper som kan sveve flere meter i rommet. Dråpene inneholder virus. Inhaleres disse av andre blir de smittet. Nys eller host i et engangs-lommetørkle som du kaster, eller nys/host i albuen. Ikke i håndflaten som svært mange gjør, fordi hånden hilser vi med, åpner dører med etc, og sprer dermed smitten effektivt (!). Desinfiser hendene ofte, for vi er stadig i ansiktet og piller, og glemmer oss. En spray eller tørk med desinfeksjon hindrer spredning.


Kan man bruke kortison ved bihulebetennelse?


Dersom man ikke skårer på kriteriene over, dvs at det er usannsynlig at det er bakterier som er årsaken så kan man etter en tid, hvis mye plaget forsøke 40 mg kortison i 6 dager, eventuelt gjentatt etter 4 uker, samt bruke kortison-nesespray i minimum 8 uker. De som ikke blir bra tar man CT-bilde av for å se om det avsløres forhold som kan dra nytte av operasjon, dvs skjeve neseskillevegger, polypper eller store nesemuslinger etc.
Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon