Hvordan fange opp hjertebank når den er der, og hvordan eventuelt behandle den?

Innsendt spørsmål

­­Hei. Jeg en kvinne på 53 år, har vært plagen av ujevn hjerterytme i 4-5år.Har vært og undersøkt hjertet og de finner ikke ut at det er noe galt med hjertet mitt. Det føles som om hjertet hopper over ett slag, når jeg får disse anfallene varer de døgnet rundt og det føles veldig ubehagelig, kjenner det godt i halsen og noen ganger blit jeg ør i hodet. Det jeg lurer på er om jeg kan begynne med betablokker. Det skal jo roe hjertet. Har bare noen få ganger det slik at hjertet raser av gårde. Bruker ikke andre medisiner, røker ikke og er ikke overvektig. Blir veldig sliten av og plages med dette. Har også kommet i overgangsalderen, prøvde progynova for hetetokter, men da ble rytmeforstyrrelsen mye værre, så det måtte jeg slutte med. Håper du kan hjelpe meg.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 10. desember 2012, klokken 17:25

Det du nevner om at hjertet hopper over et slag er nok bare ekstraslag. De behøver ikke å behandles, men de kan, dvs de kan forebygges i det minste. Da er det i så fall snakk om betablokker. Det har du helt rett i. Får du bivirkninger av betablokkeren får du heller vurdere om du snes bivirkningene er mer til å leve med enn hjertebanken.


På den annen side må du være relativt sikker på at det ikke foreligger noen annen form for rytmeforstyrrelse, som krever behandling. Det ene jeg tenker på er eventult en form for en AV-blokk, en tilstand som kan føre til at forkamrene og hjertekamrene slår uavhengige av hverandre. Vanligvis slår forkamrene først, deretter hovedkamrene. Slår de i hvert sitt tempo kan ett og annet slag føles i halsen dersom forkammeret slår akkurat da hovedkammeret slår. Når hovedkammeret slår stenges nemlig porten (klaffen) mellom forkammeret og hjertekammeret.


HJERTETS SYKLUS: Forkamrene ligger over hovedkamrene. Når hovedkammeret (nederste og største kamrene) slår, lukkes klaffene. Dersom forkammeret slår akkurat da også så vil de møte stengte klaffer. Blodet forkamrene egentlig hadde tenkt å pumpe ned til hovedkamrene vil da plaske tilbake og opp i blodåren som fører blod tilbake til hjertet fra hodet. Disse halsvenene vil da få en puls for hver gang forkamrene slår mot lukkede klaffer, dvs slår samtidig som hovedkamrene. Dette er et fenomen som kan opptre ved en tilstand som kalles AV-blokk grad III.


LES OGSÅ: Er AV-blokk farlig?


Dere må også forsøke å forsikre dere om at de løpene, dvs de raske hjertefrekvensene du har hatt, som da du føler at hjertet raser avgårde, også ikke er noe som krever behandling. Dersom løpene er uregelmessige kreves sannsynligvis behandling. Er løpene regelmessige (hjertetakten er rask, men regelmessig) er det ofte ufarlig, men kan også i mange tilfeller behandles.


For å fange opp disse rytmeforstyrrelsene kreves det ofte at man går med et EKG-opptak i minst ett døgn, gjerne flere. Det er spesielt viktig å gå videre med slike undersøkelser om man har symptomer under anfallene, slik som besvimelse, tungpust eller brystsmerter.


Dersom du mener at alle nødvendige undersøkelser er gjort kan du drøfte med fastlegen din å starte opp med Pranolol 20-40 mg ved behov eller fast 3 ganger daglig. Fast kan være aktuelt dersom hyppige plager. Behovsmedisinering dersom sjeldnere plager.


HOLTER: 24-timers EKG-opptak for å fange opp hjerterytmeforstyrrelser som oppstår daglig eller flere ganger i uken, dersom man ikke har klart å fange opp rytmeforstyrrelsen hos fastlegen.
R-TEST: Revealtest. Døgnkontinuerlig EKG-opptak med varighet i uker eller måneder. Brukes i de tilfellene rytmeforstyrrelsen skjer sjelden, men hvor det er viktig å få diagnostisert den fordi den gir symptomer. Rytmeforstyrrelse som forårsaker symptomer (brystsmerte, besvimelse eller tungpust) kan tyde på alvorlig hjerterytmeforstyrrelse og/eller sykdom i hjertet.
 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon