Hvordan finner jeg ut hva som er galt med knærne?

Innsendt spørsmål

­Min mann, 59 år, er plaget med knærne, hovedsakelig i venstre kne, men til tider også i høyre. Han har nå hatt det nå i en periode på 2 måneder, det kommer og går. Det er en pulserende strålende smerte som kommer plutselig. Før har det bare vært litt nå og da.
Han jobber på skip og går mye i trapper. Har jobbet på skip mesteparten av sitt liv.
Han sier det kan være fra et fall han hadde da han slo sitt høyre kne, men det er venstre som er det største problemet.
Han har ikke sett noe mønster i smertene

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 21. august 2013, klokken 20:40

For å finne ut av dette må han til legen for å få sjekket kneet sitt / knærne sine. Legen vil raskt få et inntrykk av om det kan være noe galt med leddbånd, korsbånd, menisker, gikt, muskelbetennelse, infeksjon eller om plagene sitter et helt annet sted og bare stråler ned til kneet/knærne.


Dersom legen er i tvil kan man ta et MR, men det blir bare aktuelt dersom f eks operasjon blir aktuelt eller dersom han er veldig plaget og man ikke kan si hva det med sikkerhet dreier seg om. Siden han er over 50 år kan det dessuten være mest aktuelt å ta et vanlig røntgen først, for å se om det er slitasjegikt (slitt vekk brusken på kneleddsflatene). Dersom det er slitasjegikt skal det mer til før noen foreslår å fjerne en eventuelt slitt menisk (noe mange av oss har uten å plages mye av det) siden meniskene hindrer at det som er igjen av brusk også slites vekk. Slites det for mye brusk vekk oppstår det  kraftigere betennelser og benutvekster som til slutt krever protese.


Istock 000015575390xsmall SUNT KNELEDD: Her er leddflatene kledd med brusk og leddflatene er godt atskilt på grunn av friske menisker. Fjernes meniskene vil gjenværende brusk slites for raskt. I tillegg ser du korsbåndene inne i kneet og sideligamentene. Alle disse strukturene vil fastlegene sjekke når din mann reiser til legen. I tillegg vil legen kunne finne ut om han har en infeksjon, gikt, eler om muskeplagene m\bare skyldes betennelse i f eks lårmuskulatur eller om plagen egentlig sitter i f eks hofteleddet, eller i ryggen?
Istock 000016264743xsmall kopi KNEPROTESE: Spesielt overvektige mennesker eller mennesker som har slitt vekk eller fjernet meniskene sine tidlig i livet (fotball- eller håndballspillere!) kan oppleve å få så uttalt artrose/slitasjegikt (brusken på leddflatene slitt vekk) at de til slutt må ha protese.
Dette må med andre ord ses på av en lege for å kunne svare på.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon