Hvordan finner jeg ut om neserenningen skyldes allergi eller noe annet?

Innsendt spørsmål

­Hei, jeg ønsker gjerne at Branæs svarer på dette.

Jeg har en gutt på snart tre år som har vært mye syk (snørr og hoste) siden han fikk RS virus 5 mnd gammel. Han har hatt flere episoder der han har blitt veldig tett når han har vært syk. Det siste 10 mnd har han imidlertid kun vært tett en gang. Han har likevel alltid snørr i nesa. Vi ble henvist til barnelege for astmavurdering, men de finner ikke at han kvalifiserer til dette siden han har vært så bra det siste året. ( Vi har oppsøkt barnelege på Volvat de gangene han har vært veldig slimete/hostete og tett, og de har heller ikke funnet "astmatiske" tegn, bare konkludert med at dette er "vanlig" virus eller bronkiolitt.) De tok imidlertid noen prikktester av han nå i juni og det ga svakt utslag på katt og hund, men ikke nok til at prøven var positiv.

Vi har en voksen katt (som vi hadde før han ble født) og to kattunger hjemme for øyeblikket. Vi ønsket å få tatt en blodprøve i tillegg, da jag begynte å tenke på om kattene kan har gjort han syk. Han fikk svaret 0,94 på hund og 2,5 på katt. Legen mente hans plager i fortiden ikke har har sammenheng med katten siden dette er "såpass lite". Hun rådet oss likevel til å kvitte oss med kattene fordi det kunne bli verre. Han har aldri klødd, fått rennende øyne, nøset, blitt tett eller fått utslett ved å kose med kattene, og jeg hadde egentlig ingen mistanke om at han reagerte på katt i det heletatt.

Jeg fikk ingen utfyllende opplysninger om hvor allergisk 2,5 betyr. Leser på nettet om barn som har både 40 og 80 på katt, og dette høres da betydelig verre ut. Ingen positive utslag på noe annet på prøvene (de testet for det meste). Faren hans hadde pollen, burot og hundeallergi som liten, men vokste det av seg.Hans storebror på 10 er ikke allergisk, og han er så utrolig glad i kattene våre. Vi reddet kattungene med munn til munn og hjertemassaasje og har flasket dem opp som "babyer" fordi mammaen var døende. Å kvitte seg med dem er noe vi ikke vil, men jeg føler meg presset på bakgrunn av det legen sa.

Jeg trenger en grundig "second opinion" her.
Hva bør jeg gjøre? Kvitte meg med kattungene i det minste?
Kan du si noe om hvor kraftig reaksjonen 2,5 er (Jeg er klar over at blodprøver/prikktest bare måler hvor mye kroppen er i "alarmberedskap" mot f eks katt.) Men kan det å beholde kattene gjøre ham i faresonen også for at det skal slå ut for fullt? (altså at jo mer man usettes for allergenet, jo mer sannsynlig er det?)
Kan katteallergi gjøre ham mer disponert for å utvikle allergi for andre ting, event utvikle astma?
Tror du hans "snørrete" nese kan kan ha noe med katten å gjøre på dette nivået?
Er det slik at en allergi slår ut kraftig først senere i barneårene, eller burde han ikke vært veldig allergisk allerede siden han har vært utsatt for katt i tre å?.
Menneskene betyr uansett mer enn dyra. Men jeg er veldig rådvill.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 08. juli 2012, klokken 20:48

Hvordan får man allergi?


Allergi krever flere ting for at den skal utvikle seg. Dersom begge foreldrene har eller hadde allergi er sjansen 75 prosent for at barnet utvikler allergien også. Hvis bare én av foreldrene var allergisk er barnets sjanse 50 prosent og hvis ingen av foreldrene var allergiske er sjansen under 20 prosent. I din sønns tilfelle er sannsynligheten altså 50% hvis bare barnefar er allergisk.


Sjansen økes ytterligere dersom det er røyking i hjemmet, om barnet har blitt utsatt for mange virusinfeksjoner (men man skal ikke skjerme mot dette heller) og om det bor i byen eller utsettes for luftforurensning.


Hvordan vet man om det er allergi man har?


Symptomer på allergi er kløe, nysing og rennende nese og øyne. I tillegg kan man i varierende grad bli slapp, trett og få hodepine. Snørret er blankt. Hvis kløen er lite uttalt kan det være vanskelig å skille mellom forkjølelse og allergi, men er varigheten over ti dager øker sannsynligheten for at det dreier seg om en allergi siden forkjølelser nesten alltid har gått over innen 7-10 dager og dessuten har en symptomtopp omkring dag 3 eller 4.


Spesielt dersom de samme symptomene oppstod i fjor til omtrent samme tid og symptomene dessuten dukker opp i samme tidsrom som for eksempel bjørka eller gresset slipper pollenet sitt og symptomene forsvinner under regnvær høres slike symptomer allergirelaterte ut. Men dette gjelder altså pollenallergi. I dette tilfellet er det snakk om katt. Katteallergener (et allergen er det stoffet man reagerer allergisk på) er vanskelige å få ut av huset. Det er derfor ikke nok å fjerne katten noen dager for å se om man blir bedre med det. Man må fjerne personen, til et sted hvor det ikke er, og ikke har vært katt. Blir man bedre straks dreier det seg nok om en allergi, og dukker symptomene opp igjen når man kommer hjem igjen eller koser med en katt så er det definitivt en katteallergi.


Kan snørringen skyldes noe annet enn allergi?


Så er spørsmålet om det virkelig er katten han reagerer på, for som du kjenner til så behøver han ikke å være allergisk selv om blodprøven har slått ut. Hva er det i så fall han går rundt og er så snørrete for?  • Middallergi? En ting dere bør vurdere er midd. Den kan ofte gi bare symptomer fra nesen og ikke øynene. Blodprøven vil vise dette.

  • Falske mandler

  • Kronisk bihulebetennelse (kronisk sinusitt). Årsaken må finnes og kan behandles. Årsaker kan være store nesemuslinger, nesepolypper, skjev neseskillevegg eller trangt utløp fra bihulene.

  • Vasomotorisk rhinitt: "Helårs rennende nese". Vanskelig å skille fra allergi, spesielt middallergi. Vasomotorisk rhinitt er en diagnose man først får når man har klart å utelukke andre tilstander som gir langvarig rennende nese (allergi, kronisk bihulebetenelse etc). En ting som kan  skille vasomotorisk rhinitt fra allergi er kanskje at symptomene er verre om morgenen.

  • Kronisk bruk av slimhinneavsvellende nesespray. Slike sprayer skal bare brukes i 7 dager (helst kortere). Bruker man det utover denne tiden vokser slimhinnene i nesen og renningen blir derfor bare verre siden det nå har blitt mer slimhinne som kan produsere renning. Dette kan i verste fall føre til at vedkommende fortsetter å bruke sprayen, og slimhinnen vokser da bare enda mer. Man blir avhengig av nesesprayen.

  • En annen tenkt årsak kan selvsagt være at han har vært uheldig og fått den ene luftveisinfeksjonen etter den andre. Det er ikke helt uvanlig det, i den alderen.


Alle disse tilstandene er/kan være helårs og derfor lett gi katten skylden for symptomene.


Dersom han har symptomer fra øynene i tillegg (renning, kløe) så peker det sterkt i retning av allergi. Det samme dersom man klør (i nese, øyne eller i halsen/ganen). Har han forelder/foreldre med allergi øker den enda mer. Har han eller har han hatt eksem så betyr det at han er atopisk og man har enda en faktor som sannsynliggjør at han har en allergi. Og som nevnt; dersom han har vært utsatt for hyppige luftveisinfeksjoner (vanlig er cirka 8 ganger per år i den alderen), røyking eller luftforurensning øker sjansen enda mer.


Ved uklare symptomer kan det være greit å ta en allergi blodprøve eller hudtest, for om den er negativ så kan vi i det minste utelukke noe. Hos din sønn slo den ut så her har testingen ikke hjulpet oss noe. Mer om blodprøven under.


POLLENVARSEL: Dersom allergisymptomer oppstår samtidig med pollenslipp i området øker sannsynligheten for at det er allergi. Dersom symptomene i tillegg avtar under regnvær eller når man er på havet, og returnerer når man utsettes for pollenet igjen så er diagnosen klar. Da er det i grunnen ingen vits i å ta blodprøve for å sjekke for allergi.
Utslag på allergiblodprøven betyr ikke at man utvikle allergi


Det er som du sier at blodprøven man tar i allergiutredninger bare undersøker om man har anlegg for å utvikle allergi eller ikke. Selve verdien man får betyr ikke så mye. En kan få alvorlig allergi selv om blodprøven bare slår svakt ut. Og motsatt, allergien kan godt bli mild selv om blodprøven var veldig høy. Et utslag på blodprøven betyr ikke at man behøver å utvikle allergien i det hele tatt. Den viser bare at man er såkalt sensibilisert. Det skal flere faktorer til før man får allergien klinisk, dvs rennende nese og øyne, kløe og tretthet.


Om blodprøven derimot er negativ er det svært sjelden man utvikler noen allergi.


Din sønn har slått ut på katt på allergi blodprøve. Dette betyr at han kan komme til å utvikle allergi mot katt. Han har egenskapen til å utvikle katteallergi, eller disponert for kattallergi. Vi vet ikke om han kommer til å gjøre det. Det virker ut i fra hva du forteller at han i det minste ikke har utviklet det foreløpig. I så fall kan det være kronisk bihulebetennelse, vasomotorisk rhinitt, middallergi, falske mandler eller skyldes kronisk bruk av slimhinneavsvellende som f eks Otrivin eller Rhinox. Forsøk å legge merke til om symptomene er bedre når han er i område uten katt. Det er også mulig å ta en neseprøve når han har symptomer, for å se om det er en spesiell type hvite blodlegemer der som kalles eosinofile granulocytter. Dersom det finnes slike i prøven har han allergi. Test ut medisin, men kortisonholdig nesespray vil kunne lindre symptomer både ved allergi og enkelte av de andre nevnte tilstandene, slik at det beste er kanskje å forsøke bare antihistamin først, for eksempel Livostin nesespray. Når det gjelder allergitabletter så hjelper ikke disse mot helårs rennende nese (vasomotorisk rhinitt), men det hjelper mot allergi. Tablettene hjelper heller ikke ved forkjølelse eller kronisk bihulebetennelse etc. Dette kan derfor også brukes som ledd i utredningen når man prøver ut forskjellige ting for å se hva som hjelper og ikke hjelper. Dersom allergi bekreftes og dere ender med å gi et kortisonholdig preparat skal han følges med tanke på veksthastigheten, at denne ikke hemmes.


Allergi og astma går ofte hånd i hånd. Om dere derimot bør kvitte dere med katten må dere nesten avgjøre selv. Det er ikke alt man vet på dette området, men foreløpig anbefales det fra noen hold at man bør unngå å ha pelsdyr i hjem med atopikere (mennesker som har hatt eksem eller hvor tester har slått ut). Hadde ikke blodprøven blitt tatt og vi bare hadde prikktesten og symptomene å forholde oss til kunne jeg svart litt klarere, dvs behold gjerne katten, men nå som blodprøven viser at han har anlegg for å utvikle allergi mot den og at det i kjølvannet av allergier også kan utvikles en astma så blir det vanskelig å skyve fra seg anbefalingene om å kvitte seg med kattene. Det er jo trist om sønnen din utvikler allergi en dag og kanskje også astma, og du tenker slik at det kunne vært unngått om dere ga bort kattene den gangen? Selvsagt kan ikke en slik sammenheng bevises, men tankene kanskje ville plage deg allikevel. Er det en mulighet for å gi kattene til noen i nærheten så dere kan være med dem innimellom? Dersom katten får bli hos dere eller i nærheten kan dere vurdere et produkt som heter Petal Cleanse som er et middel man kan smøre inn kattepelsen med, i tilfelle allergien en dag bryter ut hos sønnen din.


Konklusjon:


Han har i det minste anlegg for å få katteallergi, men den har sannsynligvis ikke slått ut enda. Test ut forskjellige midler for å bekrefte/utelukke allergi. Vurder neseprøven for eosinofile granulocytter. Vurdér alle tiltak som reduserer sannsynligheten for at allergien hans bryter ut, eventuelt også at en astma skal bryte ut, slik som røykekutt, forurensning etc., og redusert omgang med allergifremkallende stoffer og husdyr hører også med til den anbefalingen. Har dere snakket om vasomotorisk rhinitt? Uansett, på grunn av blodprøven så består problemet vedrørende om kattene skal få bli eller ikke.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon