Hvordan føles hjertekrampe og hjerteinfarkt for kvinner? Hvordan går legen frem?

Innsendt spørsmål

­Har den siste tiden i perioder hatt en del ubehag/smerter i øvre del av magen/brystet sammem med en del sure oppstøt og følelsen av å gå rundt å rape. Av og til også stikkende smerter forskjellige steder i brystet/overkroppen. Disse er kortvarige. Ubehaget kan være fraværende enkelte dager, for så og komme og gå enkelte dager. Har ikke følelsen av at det blir værre ved fysisk aktivitet, kanskje heller bedre. Er i bra form, trener 3-5 dager pr uke, røyker ikke. Foruten disse problemene som kommer og går er jeg i bra form. Det jeg engster meg for er at det kan være noe med hjertet siden det er så mye fokus på at symptomene på hjerteproblemer hos kvinner er annerledes og mer difuse enn for menn.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 19. september 2012, klokken 21:10

Kvinner får utypiske plager ved angina og hjerteinfarkt


Det stemmer at kvinner ikke behøver å ha de såkalte klassiske symptomene på hjertekrampe eller hjerteinfarkt som menn har, dvs klemmende smerter i brystet med utstråling til kjeve/hals og venstre arm, men den utløsende årsaken er den samme. Dette betyr at det for begge kjønn gjelder at symptomene oppstår når hjertet ikke får nok blod i forhold til det arbeidet det utfører. Når du trener så utfører hjertet ditt et større arbeid enn når du er i hvile. Hadde du hatt trange blodårer rundt hjertet (dvs kransårene, de blodårene som fører blod til hjertemuskelen) så ville du fått brystsmerter (pga melkesyre) dersom blodårene ikke klarte å slippe frem nok blod med oksygen til hjertemuskelen din. Du som trener får tidligere varsel på begynnende blodåretetting enn en som ikke trener.HJERTEINFARKT: Dersom en blodåre blir så tett at den ikke kan levere nok blod til hjertemuskelen til at den klarer å fungere går det koldbrann i muskelen. Når koldbrann skjer i hjertemuskelen kalles det hjerteinfarkt. Det er viktig å avslutte aktiviteten når det oppstår brystsmerter. Dette kan hindre utviklingen til hjerteinfarkt. En grov regel å forholde seg til er at angina (melkesyresmerter) som varer lenger enn 30 minutter sannsynligvis har gått over til å bli et hjerteinfarkt (koldbrann).
Jo mer aktivitet du er i, desto raskere får du signal om begynnende tetting av kransårer


Dersom en blodåre bare har rukket å bli litt tett må det svær fysisk aktivitet til før det oppstår brystsmerter, og brystsmertene vil da sannsynligvis avta så fort aktiviteten avsluttes. Ved mer tett åre skal det mindre aktivitet til før smerte oppstår og det kan ta lenger tid før smerten går vekk. Ved veldig tett blodåre kan det hende brystsmerte (angina, dvs hjertekrampe) oppstår selv om man er helt i ro. De som aldri er i særlig aktivitet kan derfor stå i fare for å gå rett inn i et hjerteinfarkt uten å gå veien om anginavarslene.


Uansett hvilken grad av fortetting man måtte ha så gjelder det at aktiviteten må opphøre straks for å unngå at brystsmertene varer lenger enn 30 minutter. I motsatt fall kan hjerteinfarkt oppstå. Ved infarkt har deler av muskelen dødd (koldbrann) og er ikke til å vekke til livs igjen med mindre man er så heldig å komme til såkalt trombolysebehandling (blodproppløsende middel) innenfor et visst antall timer og blant andre ting har den rette typen hjerteinfarkt (såkalt STEMI, dvs ST-elevasjonsinfarkt).Dette høres ikke ut som kommer fra hjertet. I de tilfellene det allikevel skulle være noen tvil vil du bli sendt til sykkeltest. Ved en slik test tar de EKG av deg mens du sykler stadig hardere. De kan se på EKGet om hjertemuskelen får nok blodtilførsel og du vil samtidig kunne rapportere til dem underveis om du får brystsmerter. I tillegg ser de etter hjerterytmeforstyrrelser og blodtrykksfall. Ved behov sender de deg videre til kontrastundersøkelse av hjertet, som er en enda bedre undersøkelse for å sjekke om blodårene til hjertet er åpne.


KONTRASTUNDERSØKELSE AV HJERTET: Her har de tatt et røntgenbilde når kontrastvæsken har kommet frem til blodårene rundt hjertet (kransårene). Det synes tydelig hvor den "store" blodåren har gått tett, men denne pasienten har heldigvis en blodåre som går rundt det tette området. Slike blodårer kan også hjertekirurgene legge. Dette kalles bypass, dvs å gå forbi.
Det spørs om du ikke skal forsøke reseptfri syrenøytraliserende og se om det hjelper, for eksempel Pepcidduo. I så fall er det magesyre som forårsaker ubehaget. Dersom magesyren får lov til å herje fritt altfor lenge kan det oppstå stadig større betennelser i spiserøret, og til slutt sår. Dette fører til ubehag som er umuilg å skjelne fra hjerterelaterte smerter uansett om man er mann eller kvinne. Hjelper syrenøytraliserende er det neste spørsmålet om du bør ha gastroskopi ("svelge slangen") eller ikke. Det høres ut som om lukkemuskelen din mellom spiserøret og magesekken ikke strammer odt nok, enten pga noe du spiser, pga tunge løft, stramme belter, overvekt eller annet.

LES OGSÅ: Sure oppstøt og halsbrann. Hvorfor hjelper ikke tablettene?

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon