Hvordan kan legen finne ut av trettheten, leddplagene og hevelsene mine?

Innsendt spørsmål

­Hei jeg er en kvinne på 37 år .
Har i lang tid slitt med ryggen min og vært i ct for 1 år siden men der fant de ingen ting .
i de site dagen har jeg hadd veldig vont på høyre side av ryggen når jeg sitter å står , kjennes ut som att ryggen blir trykket i sammen og gir sterke smerter i ryggen og som ett press i ankelen ,
Har også en del smerter i tærne og i fingren og anklen kjennes ut som de her helt harde som att jeg skulle ha trent men som jeg ikke har . og til slutt kan jeg si att de to siste dagen når jeg har kommet hjem fra jobb å skal lage middag blir jeg plutselig så veldig sliten å slapp att jeg nest har lyst å legge meg rett ned .
Har ikke så veldig lyst å dra til legen min for jeg har vært der en del i det siste for forskjellige plager . har tatt mange bloprøver men de finner ikke noe feil på dem . Er under prøverørs bhandlig nå å er redd for att hvis jeg går mer til legen nå blir jeg stemples som hypokonder å blir anbfalt å ikke få barn .
Så spørsmåle mitt er har du noe formenig om hav dette kan være ?er jo litt bekymret å tenker på de værste sykdommen når jeg er på dett vise . mhv en som er litt bekymret .

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 20. mars 2013, klokken 13:17


Det er dessverre ingenting av det du her skriver som får meg til å tenke i retning av noen bestemt sykdom. Siden alle blodprøvene er normale kan man utelukke feil på stoffskiftet, blodsukkerforstyrrelse, nyresvikt, leversvikt, leukemi, lav blodprosent, vitamin B12-mangel, jernmangel, elektrolyttforstyrrelser og mer.


Radiolog forteller oss at MR er beste hjelpemiddel for å utelukke at ryggsmertene skyldes prolapser og kreft og at skjelettscintigrafi også er en metode som bør vurderes dersom man skal utelukke betennelsesmistanker i benvev. MR vil samtidig kunne påvise om ryggen var skjev eller slitt. Sannsynligheten for at ryggplagene skyldes noe muskulært er derfor ganske stor, men mer kan jeg ikke si uten å ha undersøkt deg.


Med mindre du har sterkt redusert bevegelse i ryggsøylen, er morgenstiv så du ikke klarer å bevege deg på morgenen før det har gått bortimot 45-60 minutter og/eller har røde og synlig hovne ledd i tillegg til at de føles vonde og harde så kan man med stor sannsynlighet også utelukke revmatisme.


Ut i fra det man har sjekket ut kan dette dreie seg om overbelastningsrelaterte lidelser både hva angår redusert energi og leddplager/ryggplager. Men la oss se litt på hvordan man kan tenkes gå frem for å finne ut av lidelser lik dine. De er tross alt svært vanlige blitt. De med leddplager er som regel mest interessert i å finne ut om man har potensiell invalidiserende leddgikt eller ikke, så la oss begynne i den enden:


LES OGSÅ: Hva er symptomene på alvorlig leddgikt?
REVMATISK LEDDGIKT? Det gjelder å skille mellom smerter som stammer innenfra leddet og de som stammer fra utenfor, men like ved leddet. Og når det gjelder de smertene som stammer fra inne i leddet må man klare å skille mellom revmatisk leddgikt, infeksjon, podagra og liknende leddlidelser og slitasjegikt (artrose). For å undersøke om plagen stammer fra leddet er legen interessert i å finne ut om leddet gjør vondt når bare han beveger leddet for deg, uten at du hjelper noe til selv. For eksempel: dersom legen (eller noen andre) beveger ankelen din opp og ned (beveger leddet ditt) uten at du hjelper til og du allikevel får vondt, så er det ikke musklene som verker (for hjelper du ham ikke å bevege leddet så bruker du heller ikke senene og musklene), men ett eller annet inne i leddet. Dersom du ikke får vondt når legen beveger på leddet uten din hjelp, men kun når du selv beveger på det så er det musklene eller senene omkring leddet som forårsaker vondten. Dette kjennes ofte ut som om kommer innenfra leddet.


Finner dere ut at smerten stammer fra inne i leddet (vondt ved passiv bevegelse av leddet) og slik smerte har vart i minst 6 uker og leddet i tillegg er rødt og varmt i tillegg til hovent og vondt må dere ta senken og/eller hurtigsenken. Dersom disse prøvene også er forhøyet dreier det seg om en inflammatorisk leddgikt (for eksempel revmatisk artritt, psoriasisartritt eller SLE). Har det vart kortere tid enn 6 uker, men alle de andre momentene stemmer (rød, varm, hoven, vondt + økt senkningsprøve) kan det også dreie seg om infeksjon eller podagra etc. Se figuren.


Hvordan skille muskelstivhet fra stivheten ved leddgikt?


Som regel er det først når dere har kommet så langt at dere mistenker inflammatorisk leddgikt at det er nødvendig å ta giktprøver, men slike giktprøver kan også likesågodt revmatologen ta, for du henvises nemlig dit når det mistenkes inflammatorisk leddgikt. De fleste leddgiktsblodprøvene er lite verdt uten klinisk mistanke om inflammatorisk leddgikt. Det finnes dog leddgiktssykdommer som ikke alltid gir røde og varme ledd, slik som Polymyalgi, men også disse har den omtalte morgenstivheten, og stivheten av denne typen har en tendens til å bli bedre utover dagen, mens stivhet som stammer fra muskler, sener og bindevev har en tendens til å bli verre utover dagen / ved aktivitet.


Hvordan kan legen gå frem for å finne ut av min tretthet, ryggvondt og leddvondt?


Da det er helt umulig for meg, og uforsvarlig, å stille diagnose uten å undersøke deg. Derfor kan jeg bare gi deg et forslag til hva som kunne være en tilnærming til ditt problem:  • Ta en generell helsesjekk, inkludert blodprøver. Normalt vil dette avdekke nødvendigheten av å måtte gå videre med mer bestemte undersøkelser, prøver eller henvisninger. Husk imidlertid å opplyse om alle dine symptomer. Noen ganger inngår underlivsprøve i helsesjekk, andre ganger nevrologisk undersøkelse, for å nevne eksempler. Det avhenger av hva som fremkommer underveis, inkludert hva som kommer frem gjennom intervjuet (husk arvelige sykdommer).

  • Få en vurdering av fysioterapeut eller tilsvarende. Dersom undersøkeren klarer å få frem plagene dine i ryggen gjennom å klemme på en eller noen bestemte muskler så har du fått bekreftet at plagene er muskulære. Da er det "bare" å sette i gang og massere, tøye og trene.

  • Reis til legekontorets laboratorium for å få tatt en senkning når du har vondt i leddene, spesielt dersom ett eller flere ledd samtidig er rødt og varmt, og ikke "bare" hovent og vondt. Når det gjelder leddvondt i skuldre og hofter (samtidig) kan man reise og ta en senkning selv om ikke noen ledd er røde og varme i tillegg, spesielt om man har morgenstivhet på minst 45 minutter i tillegg.

  • Når legen mener å ikke finne grunnlag for å henvise deg videre og du samtidig føler deg rimelig overbevist om at det må være noe så har du muligheten til å søke second opinion hos en privatist. I ditt tilfelle ville det være naturlig å oppsøke en revmatolog, ortoped eller fysikalsk medisiner, men ut i fra det jeg har fått ut av informasjonen du har oppgitt ser det ikke nødvendig ut. Imidlertid har jeg ikke prøvesvarene, undersøkt deg eller sett besvarelsen av CT-bildet ditt. Derfor er det umulig for meg å anbefale med sikkerhet.


LES OGSÅ: Hvor ofte bør jeg ta helsesjekk og hva bør sjekkes?


Jeg må vel kunne tillate meg å si avslutningsvis at dette dessverre er symptomer som har blitt ganske vanlige de siste årene. Finner man ingen sykdom hos deg er i så fall utfordringen å oppdage om du belaster kroppen feil (sittestilling, overbelastninger, ensidige eller statiske belastninger), om du sover for lite, trener for mye, eller for lite, spiser usunt, har bekymringer eller for mange baller i luften. Hva angår smerter i ledd er dette oftest slitasjebetinget. Hva angår leddsmertene i anklene er dette ofte gamle overtråkk eller vann i bena (pga usynlige åreknuter). Støttestrømper, økt mosjon og Magnesiumtilskudd bør prøves ut i det minste. Man bør prøve ut det mest enkle før man tenker worst case scenarios. Så langt har de tross alt ikke funnet noen forklaring, så tanken på en eller annen form for overbelastning må få lov til å streife innom.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon