Hvordan kan man anta om lymfeknuten er godartet eller ondartet forstørret?

Innsendt spørsmål

­Hvor viktig er det å gå til lege når jeg har vonde lymfer i armhulen og inn mot brystet. Kan ikke kjenne spesielle kuler, men har vondt uten berøring og kan kjenne det når som helst som en murring og små stikk. Er ellers frisk men tar medisin for høyt blodtrykk, og har artrose i fingerledd og knær.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 27. oktober 2013, klokken 12:54

Hva er lymfe?


Skjærer vi i kroppsvevet så vil man se at det er fuktig av væske. Det er altså ikke bare i blodårene det er væske (blod+vann etc), men også utenfor. Mellom cellene. Denne væsken kommer fra blodårene og består av vann, salter og proteiner. Næringsstoffer fra blodbanen kommer seg ikke inn i cellene ved at små blodårer ender inn i cellene, men næringsstoffene må vandre den siste biten i kroppsvæsken mellom cellene. Denne kroppsvæsken mellom cellene skiftes hele tiden ut. Først presses altså væsken ut av blodsirkulasjonen, blir liggende ute i vevet litt så cellene kan ta til seg det de trenger, for så å suges opp i svært tynne lymfeårer. Disse knøttsmå lymfeårene samler seg til stadig større lymfeårer som til slutt tømmer seg tilbake inn i blodstrømmen rett før hjertet. Men før det tømmes tilbake i hjertet og blodomløpet så har det passert en rekke filtre som vi kaller lymfeknutene, for hvem vet om det kan ha ligget kreftceller, virus eller bakterier mellom cellene og som har klart å komme seg inn i lymfeårene? Det er derfor viktig med lymfeknutene for å filtrere lymfen fra lymfesystemet før den sendes tilbake til sirkulasjonen hvor den kom fra.


 Lymfeknutens funksjonerLYMFEKNUTEN: Her er én av lymfeknutene i en lymfeknutegruppe skåret over så vi får se hvordan lymfeårene som kommer inn fra alle kanter tømmer lymfen sin inn mellom alle forsvarscellene før lymfen til slutt passerer ut til høyre for å strømme videre mot de store blodårene som frakter blod til hjertet. I en av disse blodårene tømmer lymfen seg etter at den har blitt filtrert og kontrollert av lymfeknutene. Når en kreftcelle setter seg fast i lymfeknuten så er det fordi det er for trangt for den å passere. Når en mikroorganisme setter seg fast så er det fordi den blir fanget opp av en mottaker på en forsvarscelle. I førstnevnte tilfellet vokser lymfeknuten fordi kreftcellene formerer seg, noe som tar litt tid. I sistnevnte tilfellet vokser lymfeknuten fordi forsvarscellene deler seg. Siden det er så mange forsvarsceller som deler seg på én gang vokser lymfeknutene raskere ved infeksjoner enn ved kreft. Slike lymfeknuter blir ømme, fordi i kapselen om du ser omgir lymfeknuten er det mange nerver. De strekkes som spente gitarstrenger om lymfeknuten vokser for raskt, hvilket er tilfelle ved infeksjoner. Ved kreft rekker nervene å vokse med siden lymfeknuten ikke vokser seg stor like raskt. Kreftkuler beøver derfor ikke være ømme å ta på. 
Hva gjør lymfeknutene?


Bakterier, virus og kreftceller blir altså værende igjen i lymfeknuten. Lymfeknuten inneholder svært mange forsvarsceller og disse vil reagere om det innkommer mikroorganismer som virus eller bakterier. Forsvarscellene vil da formere seg opp i et enormt antall for å slå ned på inntrengerne. Lymfeknuten vil derfor vokse i størrelse nokså raskt. Dette er noe som skjer hele tiden og kan kjennes titt og ofte i halsen spesielt, siden lymfeknutene i halsen filtrerer lymfen som kommer fra nese, ører, munn og luftveier, dvs områder hvor det kommer inn virus nesten hele tiden.


Rundt lymfeknuten er det en kapsel for å holde alt på plass. I denne kapselen er det mange nerver. Dersom lymfeknuten vokser veldig raskt, slik den gjør når lymfeknuten har fanget virus eller bakterier, så srekkes nervene i kapselen så mye at lymfeknuten gjør vondt, spesielt når man trykker på den.


Noen ganger formerer bakteriene seg som har blitt fanget opp av lymfeknuten så raskt at det blir en verkebyll av hele lymfeknuten. Da kan man få feber, lymfeknuten blir svært øm og huden over rød. Man kan se hvordan lymfeknuten buler utover og behandlingen blir ofte den at man må stikke hull på byllen for å få verken ut og i tillegg vurderer man å gi antibiotika. Du får gjøre en vurdering på hvorvidt dette gjelder deg.


Lymfeknute blodaarer LYMFEKNUTEN: Legg merke til at også blodet som har vært på sirkulasjon omkring i kroppen må innom lymfeknutene for sjekk før det får lov til å tømmes tilbake til hjertet og får tilgang til alle kroppens hjørner igjen.
Hva er forskjellen på ømme og uømme lymfeknuter?


Lymfeknuter skal altså vokse og de blir ømme når de gjør jobben sin og fanger opp virus eller bakterier. Det er slettes ikke alltid man kan se tegn som sår i hud eller slimhinne der hvor mikroben har lurt seg inn, derfor er det lett å stusse over hvorfor lymfeknuten ble stor akkurat nå. Man kan føle seg helt frisk. Det er faktisk hele poenget. Lymfeknutene skal fange opp mikrobene så de ikke srer seg i kroppen og vi blir syke.


Når det gjelder lymfeknutene i armhulene er det mange av dem der. De deles inn i fire grupper. Én av gruppene filtrerer lymfen fra melkekjertlene. Dersom det er en infeksjon der og hvor noen av dem kommer seg fra dette brystvevet og inn i lymfen så er det denne gruppen av lymfeknuter som fanger dem opp. Det samme gjelder med kreftceller. Kreftceller som sprer seg fra brystvevet via lymfenvil hovedsakelig fanges opp av denne lymfeknutegruppen som ligger i fremkant av armhulen, altså i fremre armhulefold. Nå er ikke saken så svart-hvit at det bare er til dette området kreftceller fra bryst kan spre seg til, så når vi sjekker lymfeknuter hos en kvinne, enten pga rutine eller fordi hun har en kul i brystet, så sjekker vi under hele armhulen, og over og under langsetter kragebenet.


Lymfeknutene armhule


En annen gruppe lymfeknuter filtrerer lymfen fra ryggen, en annen gruppe fra armen: Har du sår på armen, hånden, fingrene? I så fall kan dette forklare hvorfor lymfeknutene har vokst. De har faget opp en eller flere mikroorganismer som har kommet seg inn i såret. Den siste gruppen filtrerer deretter all lymfen som har vært gjennom de andre lymfeknutegruppene. En slags sikkerhetssjekk/dobbeltkontroll. Denne kontrollgruppen ligger midt inne i armhulen og oppover mot kragebenet. Det er derfor viktig å sjekke alle gruppene når man sjekker i forbindelse med kuler i brystet eller som del av brystsjekkrutinen alle kvinner burde ha.


 Tegn som hjelper legene med å skille mellom ondartet og godartet forstørret lymfeknute


Når en lymfeknute vokser som følge av at kreftceller har spredt seg dit (kreftcellene havner i lymfen, fraktes med strømmen til nærmeste lymfeknute og stopper der fordi de ikke kommer gjennom filteret) så skjer ikke denne veksten like raskt som når en lymfeknute vokser som følge av at den reagerer mot en fanget mikroorganisme. Når mikroorganismen fanges så vil et svært antall forsvarsceller begynne å dele seg til et mangfold, samtidig. Når en kreftcelle stanses av lymfeknuten så er det selve kreftcellen eller de få kreftcellene som deler seg som til slutt blir så mange at de forstørrer lymfeknuten. En lymfeknuteforstørrelse som følge av kreftcelleformering skjer derfor mye saktere enn en lymfeknuteforstørrelse som følge av at tusenvis av forsvarsceller formerer seg i kampen mot mikroben som er fanget. Grovt talt kan man derfor si at om en lymfeknute som har blitt forstørret i tillegg er øm så må den ha vokst raskt, fordi nervetrådene i kapselen omkring lymfeknuten ikke har rukket å strekke seg med. Når en lymfeknute som tydelig har vokst ikke er øm er den mer suspekt fordi det kan bety at den har vokst så sakte (over tid) at nervetrådene har rukket å vokse med (strekke seg) og dermed ikke står som spente strenger i kapselen. En slik lymfeknute (som følge av kreftspredning) vil derfor ofte ikke være øm å ta på. I tillegg, om en kreft spredt til lymfeknuten får lov til å stå lenge nok, så vil kreftsvulsten i lymfeknuten etter hvert spise seg gjennom kapselen og inn i vevet rundt. Dette vil forankre lymfeknuten til vevet rundt slik at lymeknuten ikke lar seg rikke på, mens en godartet forstørret lymfeknute er bevegelig i vevet den ligger i.


Lymfeknutehevelsen du har kjent kan skyldes infeksjon fra rygg, arm eller bryst. Sannsynligheten for dette er stor om du ser en infeksjon i et av disse områdene, eller om lymfeknuten er øm å ta på, har kommet raskt og lar seg bevege på (kan være vanskelig å avgjøre for andre enn leger). I de tilfellene lymfeknutene er forstørret som følge av kreftspredning vokser den saktere og vil derfor ikke være (så) øm å ta på (nervene har rukket å vokse med og er ikke så spent/strukket) og lymfeknuten kan i tillegg være hard og "sitte fast", dvs lar seg ikke rugge på, om den har fått lov å stå uoppdaget så lenge at den kreftcellene har vokst gjennom kapselen i tillegg.


VIKTIG: Jeg kan ikke avgjøre fra mitt ståsted hvorvidt lymfeknuteforstørrelsen din skyldes godartet og forventet forstørrelse som følge av en infeksjon eller om det skyldes spredning fra en brystkreft i verste fall. Jeg vil hverken over- eller underdramatisere slik at jeg må anbefale deg å få denne kulen undersøkt av legen din, hvor det da blir høyaktuelt å undersøke bryst og lymfeknutegrupper for kuler, selv om det er vanlig at spesielt kvinner som barberer seg under armene lett gir innpass for mikrober og som kan forklare lymfeknuteforstørrelsen.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon