Hvordan oppdages lymfekreft?

Innsendt spørsmål

­Hei.
Skrev inn forrige uke angående en lymfeknute jeg har hatt noen mnd bak på halsen. Takker så mye for svar. Jeg forsto litt mer da.

Likevel klarte jeg ikke roe meg og bestilte time hos øre nese hals lege privat. Helst håpet jeg de da tok en ultralyd. Men dessverre ikke.
Gjorde derimot grundig sjekk av munnen, halsen utvendig og innvendig. Ho kunne kjenne lymfeknuten, men trodde også som tannlegen min at den er pga tann betennelsen min på samme side. Og mente ikke der var behov for ultralyd siden den ikke er blitt veldig stor siden januar. For å legge denne knuta litt bak meg har jeg et par konkrete spm for å avslutte dette:

1. Leser at lymfeknuter som er harde og sitter fast er farlige. Min sitter fast og er hard. Men får tak i den rundt og kjenner godt at ene kanten er som gummi. Er det ikke skummelt at min sitter fast?

2. Hvor fort utvikler f eks lymfekreft seg? Fra man oppdager kulen... hvor lenge kan den evt vokse Før man får andre symptomer?

3. Vises lymfekreft alltid på blodprøver? Prøvene mine var normale, men mange sier man må skjære en bit av kulen for å se om det er kreft....

4. Er det virkelig vanlig å ha så langvarig lymfeknute pga betennelse i to tenner? Hvordan hører der egentlig sammen?

Håper på nok et svar og at jeg kan nå slappe av.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 04. mai 2015, klokken 22:56

1) Med all respekt, men det er svært vanskelig å kjenne om en lymfeknute sitter fast, spesielt om den er så liten som din. Jeg vet ikke om jeg hadde klart det, eller noen hadde klart det. Det er på den ene side, og på den annen er det uansett ikke noe bevis på at selv store lymfeknuter som sitter fast nødvendigvis erondartede. De kan fortsatt skyldes betennelser, men er de veldig store r det nok snakk om en betennelse i lymfeknuten selv. Litt på utsiden av det du spør om, men for å summere det viktigste: Nei, det er ikke skummelt at din kjennes hard ut og det er ikke skummelt om den kjennes ut som om sitter fast og ikke nødvendigvis skummelt om den virkelig satt fast heller. Slike funn ene og alene er ikke noe bevis på ondartethet. For å kjenne en fastsittende lymfeknute og for å vite hva man mener med hard må man ha kjent på mange syke lymfeknuter. Men selv da er det vanskelig. Det er ikke det som er hva legene dine har lagt mest vekt på vil jeg anta.


2) Det er flere undertyper. Noe er eksplosive. Andre oppdages gjennom utredning av langvarig tretthet, nattesvette, vekttap, feber, blødninger, gjentatte og uforklarlige infeksjoner, lav blodprosent eller hudkløe. Såvidt meg bekjent har du ingen slike symptomer. I tillegg kan det tilkomme andre symptomer avhengig av hva de store lymfeknuteansamlingene måtte presse på av organer, f eks nyrer, urinveier eller luftrør som kan gi vannlatngsproblemer eller nyresviktsymptomer, pustevansker etc etc. NB: Tretthet i seg selv er ikke noe bevis på sykdom i det hele tatt, bare for å presisere det, selvsagt.


3) Har en person suspekte symptomer eller lymfeknuter kan man ikke avslå lymfommistanken bare fordi blodprøven er normal. Da må man få tatt CT av lever, milt og for å lete etter lymfeknuteforstørrelse i kroppen, ta prøve av lymfeknute, benmargsprøve etc. I ditt tilfelle er det ikke nødvendig med vevsprøve, dvs ta en bi av lymfeknuten, eller å ta et CT-bilde, men kanskje går de med på en ultralyd om du ikke klarer å roe deg med svarene du har fått fra flere hold. Jeg håper du klarer roe deg på dette.


4) Ja, hovne lymfeknuter kan skyldes noe med tennene, men det må ikke være tennene dine som er årsaken, men sannsynligvis. Det er imidlertid mange, mange som får hovne lymfeknuter som vi ikke åpenbart finner forklaringen på. De blir hovne fordi et virus eller en bakterie kommer seg inn i kroppen. De oppdages av en lymfecelle, et hvitt blodlegeme eller en "politicelle" om du vil. Denne cellen reiser til lymfeknuten den gører hjemme i og "sladrer" om oppdagelsen og så begynner mange lymfeknuter å dele seg der inne. Da vokser lymfeknuten i størrelse. Vokser den fort og mye vil knuten bli større og ømmere. Er ikke antallet virus/bakterier så stort vokser den tregere og blir mindre og uøm. Når lymfocyttene har blitt mange styrter de ut for å angripe inntrengerne. Deretter, etter noen uker som regel, returnerer lymfeknuten til normal størrelse igjen, med mindre det har rukket å komme seg inn et nytt virus eller en bakterie i mellomtiden. Og det skjer ofte. Lymfeknuter i halsen er ofte (!) forstørret. De har nok å jobbe med. Tenk det kan komme bakterier, virus eller sopp via rifteri huden, via nese, munn, øyne, ører og munn.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon