Hvordan skille angst fra MS eller ALS?

Innsendt spørsmål

­­­­­­­Hei igjen.
Sikkert mange som skriver til deg, men min historikk husker du kanskje.
Kort fortalt; sleit med helseangst etter dødsfall i nær familie i 2015. Ble bedre da etter å ha fått samtaler på DPS.
Etter å ha født mitt siste barn og kanskje fått lite søvn begynte angsten å snike seg på igjen nå i april/mai.
Jeg fikk bihulebetennelse med hodepine, numment ansikt og tett nese.
Det hang i svært lenge. Legen sa det var bihulebetennelse grunnet virus. Jeg var redd det var hjernesvulst, hjerneblødning osv.
Etter dette har jeg slitt med trykk i hodet. Daglig. Har også vært kvalm på kveldene og hatt litt smerter i brystet. Dette sa legen at var typisk angst. Jeg har gått til legen pga redselen for sykdom og hodepinen 6-7 ganger, men han sa det er spenningshodepine.
Det har vært litt bedre siste uka, men det kan komme og gå. Men da kommer nye symptomer som gjør meg redd. Forrige uke hadde jeg leamus over ene øyet i 4 dager, da ble jeg redd for ALS. Leamusen forsvant.
Jeg har også siste uka hatt prikking/nummenhet rundt munnen. Tilogmed tunga har jeg kjent det.
Spesielt ene siden (høyre). Jeg opplever nå også at det prikker i ene foten. Under foten på en måte. Som den sover inni...
Det dirrer/prikker hele dagen. Iallfall gjort det de siste dagene.
Da blir jeg IGJEN redd for ALS, MS eller svulst.... syns du symptomene ligner noen av disse sykdommene? Kan det være en svulst som trykker i hjernen? Føler jeg ikke kan bestille meg time hos legen hver eneste uke fordi nye ting har dukket opp... Jeg har begynt på høyskolen(overrasket over at jeg har klart det med denne angsten) og nummenhet/prikking plager meg ikke så mye når jeg er i aktivitet der. Men kjenner det godt når jeg setter meg ned for å hvile eller det ikke skjer så mye rundt meg. Kan dette også skyldes angst? Hvis JA: hvordan kan angst gjøre meg nummen/gi meg prikking? Og i foten?? Hvordan kan jeg stole på at det ikke skyldes noe alvorlig isåfall?
Håper på nok et bra svar fra deg. Setter stor pris på dine gode utfyllende svar.
Jeg går til psykolog også, men har fortsatt igjen mange timer der.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 19. august 2019, klokken 22:38

Du har gjort en viktig oppdagelse, nemlig den at slitenhet utløser angst og sykdomsfrykt. Andre får depresjon, paranoia eller psykose. Det viktigste er derfor å gjenopprette energien, dvs spise sunt, sove tilstrekkelig, ikke ha for mange baller i luften, og å ha litt is i magen og huske at de tidligere periodene med helseangst du har hatt, de har gått over de også. Det er vanskelig å overbevise noen at ufarlige symptomer som også ses ved alvorlige tilstander ikke skyldes det verst tenkelige. Det andre ytterpunktet er mennesker med alvorlig sykdom som klarer å bagatellisere alvorlige sykdommer til noe helt elementært og hverdagslig, inntil de blir vant til symptomet og det toner seg ned av den grunn (de går for lenge med symptomer). Ved sykdomsangst, som er motpolen, ser man det motsatte. Det ufarlige symptomet gjærer til noe alvorlig, og den frykten og det grubleriet som oppstår er med på å opprettholde slitenheten.


Prikkinger og nummenhet er et svært vanlig symptom ved angst. Det er blodet som omdirigeres fra huden til musklene, slik at musklene skal få nok blod og oksygen til kamp eller flukt. Man kan få slagsymptomer av angst (men ikke slag i seg selv).


Ms symptomer


MS inkluderer en rekke (!) symptomer man ser til det daglige blant de fleste mennesker før eller siden. Synsforstyrrelser er ofte noe av det første som kjennetegner denne sykdommen.


Amyotrofisk lateralsklerose


Ved ALS har man typiske stiv og svak muskulatur med mindre diameter enn tidligere, samtidig som refleksene er økt.


Dette er typiske sykdommer som kan ta litt tid å diagnostisere, men husker man på dem som en ekstrem sjelden mulighet så går det raskere å finne ut av dem, og du hjelper nok legen å tenke på nettopp disse. Husk at spesielt ALS er en veldig sjelden sykdom. Du kommer ikke til å få dette. MS er noe mer vanlig enn ALS, men fortsatt veldig uvanlig. Du skal bare fortsette å gå til psykologen din og innse stadig flere sammenhenger og lære å akseptere at livet er en risiko. Du har ingen garanti for ikke å bli syk, og denne risikoen må du gjennom psykologen lære deg å leve med. Du har jo rett. Man kan få slike sykdommer, men hva er risikoen? Den er jo så liten, og med de symptomene du presenterer her kunne man uansett ventet en stund uten at man tapte på det i forhold til behandling.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon