Hvordan skille mellom revmatisk leddgikt og andre leddvondter?

Innsendt spørsmål

Hei!
Min henvendelse gjelder mistanke om Revmatoid artritt.
Det er så mye lettere å skrive om mine symptomer til deg enn å spørre fastlegen. Da ville jeg bare følt at jeg «syter». De fleste leddsmertene jeg vil beskrive har vedvart i noen mnd. Albuesmertene har derimot vart i noen år. Jeg har blitt behandlet for dette av flere. Lateral epikondylitt var diagnosen jeg fikk da. Verken behandling hos kiropraktor, manuell terapeut eller osteopat hadde effekt. Tilslutt ble jeg bare vant til smerten der. De siste 6- 8 mnd har smertene i andre ledd oppstått.
Annen informasjon om meg:
Jeg er en kvinne på 46 år. Jeg har i perioder hatt en BMI som viser fedme. Nå er jeg «bare» 10 kg overvektig. Jeg har røykt i ca. 10 år, de siste 10 årene har jeg brukt snus.
Bakgrunnen for at jeg er redd for at jeg har fått leddgikt, symptomene som har kommet i løpet av de siste 6- 8 mnd.: Smertene og stivheten er verst om morgenen og etter at jeg har vært i ro en stund. Alle leddene er vonde og stive, men ikke røde eller varme.
• Det innerste leddet på lillefingeren på venstre hånd er noe hovent og alltid stivt og jeg klarer ikke å bøye den som de andre fingrene. Det gjør også vondt å trykke på sidene og over leddet. Men den er ikke rød eller varm. Langfingeren på høyre hånd er og noe hovent med samme type smerter og stivhet (men jeg har lest at det som regel ved leddgikt er symmetriske smerter?).
• Det er vondt å bevege begge håndledd, albueledd og skulderledd men ingen av disse leddene er spesielt hovne eller varme.
• Jeg har ingen smerter i hofteleddet.
• Kneleddene er de mest smertefulle. Men de er heller ikke varme eller spesielt hovne. Ved berøring er det mest ømt oppå og rundt kneskålen og litt nedover. Ved aktivitet er det veldig vondt.
• Jeg har også smerter i ankelleddet ved bevegelse og vondt ved berøring oppå og litt rundt.
• Men jeg har ingen smerter i leddene i tærne.
I tillegg har jeg smerter i albueleddene som egentlig har fått en diagnose tidligere.
Nå føler jeg på at dette blir mye «syting». Det er så mange som har det så mye verre enn meg. Men jeg har lest at ved leddgikt er det viktig å få behandling av symptomene tidligst mulig.
Jeg håper virkelig at du velger å gi meg din ekte respons og ikke svare med bare «svada» med at du ikke kan si noe om dette men at jeg bør kontakte fastlegen min snarest og få en skikkelig utreding. Dette vet jeg allerede. Men jeg ønsker kun en tilbakemelding på hva du mistenker, ikke på hva du vet.

Med vennlig hilsen

Meg
­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 29. juni 2019, klokken 06:55

Gikt


Du har rett i at ledd ved revmatisk artitt ikke bare skal være vonde, men også hovne og røde. det er da det er betennelse i leddet og det er da selve ødeleggelsen har begynt, og det er da senkningen er høy. Og det er da man kan vurdere giktprøver (men som revmatologen egentlig ka ta, fordi da skal du henvises uansett og de er mest egnet for å avgjøre hvilken type gikt du har og ikke om du har gikt eller ikke).


Vondter i leddområder er ikke enkelt å avgjøre om kommer fra inne i leddet eller fra sener, muskler eller slimposer som ligger kloss inntil leddet. Skissen over er ment å være til hjelp for å skille på dette og for å avgjøre hva som kan være hva i så fall. Som du kan se fra skissen så skal man underøke først om smerten kommer fra leddet eller ikke. Da må du la legen/noen bevege det aktuelle leddet for deg, dvs uten at du hjelper til, dvs uten at du beveger en muskel. Dette kalles passiv bevegelse. Leddet beveger seg, men passivt. Uten at du bruker muskler og dermed trekker i senefestene rundt leddet. Får du smerter ved passiv bevegelse kan du svare ja på om undersøkelsen viser at smerten stammer fra leddet (inne i leddet). De som svarer ja her er, med unntak av de som har slitasjegikt (artrose), de som er røde og varme i leddet i tillegg. Dvs de som har en pågående betennelse/inflammasjon i leddet. Men heller ikke da trenger det å være revmatisk leddgikt. Både urinsyregikt og infeksjon kan gi passiv bevegelsessmerte, og uttalt artrose også, men da er som du ser ikke leddet rødt og varmt.


Da du ikke har røde og varme ledd (betennelsestegn i leddene) må du finne ut om du har passiv bevegelsessmerte i leddet. Har du det, men uten betennelsestegn, så dreier det seg høyst sannsynlig om artrose, hvilket kan stemme med den beskrivelsen du gir av kuler/benutvekster omkring leddet. Har du ikke passiv bevegelsessmerte dreier det seg om muskulære plager eller seneplager, noen har fibromyalgi. Polymyalgia revmatika, også kalt muskelleddgikt, rammer de store muskelgruppene hofte og skuldre.


Albuebesvær på innsiden av albuen (sett når håndflaten ligger opp), også kalt "Golfalbue" kan stamme fra muskulære plager i halgropen dersom ikke behandlinger har hjulpet. Nå skal ikke jeg måle meg med kiropraktorer og andre terapeuter i faget deres, men akkurat når det gjelder vondter i indre albue hvor man ikke klarer å klemme frem ubehaget ved å ta på selve stedet det er vondt så har jeg veldig ofte sett at terapeutene kan misse på at dette faktisk kan være utstrålende smerter fra muskler i denne regionen, rett over kragebeinet. Klem bestemt på muskler i dette området og hold trykket noen sekunder for å se om smerten dukker opp i indre albue. Når det gjelder plager fra ytre albue, det vi kaller "Tennisalbue" så er dette vanskelig å behandle. Samme hva man gjør her, dvs om man bruker den tross vondt eller lar den hvile totalt, så tar det like lang tid å bli frisk. Det som hjelper raskt er kortisoninjeksjon, men da har det en tendens til å komme tilbake igjen.


Konklusjon: Når det gjelder revmatisk gikt skal du altså oppsøke fastlegen dersom et ledd viser betennelsestegn. Er senkningen høy da, og du har passiv bevegelsessmerte fra leddet og urinsyregikt og infeksjon kan utelukkes så pleier jeg å ringe revmatologen samme dag så de får sett pasienten. De ønsker det slik selv også revmatologene, ihvertfall i min region, slik at de får undersøkt i aktiv fase g tappet leddvæske fra det aktuelle leddet og utelukket krystallartritt (artrose og urinsyregikt). For å finne ut om det er slitasjegikt i leddene dine ka dere simpelthen ta et vanlig røntgen. Det er ufarlig, billig og venetiden er kort. Revmatisk leddgikt virker det ikke som du har.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon