Hvordan skiller jeg hjertebanken min fra alvorlig hjertesykdom?

Innsendt spørsmål

­­Jeg berkymrer meg veldig for tiden. Jeg er så redd det skal være noe galt med hjertet mitt. Jeg føler at det er noe galt. Det skal sies at jeg har slitt md sykdomssangst helt siden jeg var liten. Og jeg har vært mye hos legen. For snart to år siden så trodde legen at jeg hadde fått astma så ble sendt til er hjerte og lungespesialist som skulle utrede meg grundige, med mange blåsetester, ultralyd av hjerte to ganger og sykkelsetet to ganger.. Han kunne ikke se noe galt med hjertet,det eneste var at det slo litt fort men han sa det ikke var noe galt. og han kunne ikke se noe astma. Det eneste jeg kam få er astma symptomer når jeg er forkjøla. Men nå har jeg blitt bekymra for hjertet igjen. Det slå uærlig fort noen ganger og jeg føler det dunker ujevnt og ekstra slag. Jeg sjekker hjertet veldig ofte og det løper bare helt løpskt. Føler enslags uro i brystet. Det durer på en måte i brystet. Føler også sånn krampe aktige greier i brystet noe som gjør meg veldig redd, det klemmer på en måte inn i brystet. Føler en slags klump i brystet også nesten hele tiden. Føler meg også tungpustet noen ganger og svimmelhet, men for noen år siden så hadde jeg virus på balansenerven og krystallsyken etter det så har slitt litt med svimmelhet etter det.. Det skal sies at jeg er veldig anspent i hals og bryst. Egentlig hele overkroppen. Har googlet masse og lest at dettekan tyde på hjertefeil og masse greier. Men klarer ikke slå jeg til ro med at jeg sjekket hjertet for litt under to år siden. Tror du dette er noe farlig galt med hjertet mitt? Må jeg dra til legen ? Er veldig bekymret for at hjertet mitt bare skal stoppe eller hjerteinnfarkt eller at jeg skal ha noenhjertefril?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 18. oktober 2016, klokken 20:46

Akg ultralyd


Her ser du hva de har sjekket deg for. Ingenting av det du opplyser om setter meg på sporet av noe som skal slå inn plutselig eller på sikt.


Og når det gjelder uregelmessig hjerterytme gjelder følgende:


Hjertebank


Dessuten har du jo allerede vært til utredning for disse symptomene og blitt frikjent.


Jeg synes dette høres helt ut som uskyldige ekstraslag, kalt VES eller SVES, dvs henholdsvis hovedkammeret eller forkammeret som gjør ekstra slag. Det blir akkurat som leamus. Det er ufarlige skjelvinger/rykninger og oppstår også omtrent som følge av leamus, nemlig slitenhet eller stress.


LES OGSÅ: Hvordan skiller jeg ufarlig hjertebank fra alvorlig hjerterytmeforstyrrelse?


Det er mange (!) som ikke identifiserer/avslører at de er under stress, fordi hver enkelt stressfaktor er så liten og uskyldig at de ignoreres. Det er de mange bekker små som gjør en stor å som er problemet:


Tegn på stressKonklusjon:


Med tanke på hjertesykdom ser dette lugnt ut med mindre du skårer på noe her som er nyoppstått etter siste undersøkelse. Alderen og sykehistorien din tatt i betraktning gjør hjertesykdom uhyre usannsynlig og medfødte feil usannsynlig, siden du er sjekket. Symptomene og beskrivelsene passer dessuten godt med ufarlige ekstraslag. Tungpusten du føler ved forkjølelse bør sjekkes med spirometri (pusteprøve) når du er forkjølet, for å se om det er infeksjonsutløst astma, men sannsynligvis ikke. Men dette må dere avgjøre om skal tas spirometri av eller ikke.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon