Hvordan skiller jeg mellom hjertesykdom og angst?

Innsendt spørsmål

Hei. Fin tjeneste dette! Merker meg at flere av dere har god innsikt i indremedisin, derfor spørsmål til dere.
Jeg har en meget kompleks problemstilling (beklager meget langt spørsmål). Det er preget både av psykiske, psykosomatiske og muligens kardiovaskulære faktorer.

Jeg opplevde i april 2009 på kvelden et anfall med svimmelhet, takykardi (ca 140), kvalme og uvelhet som følge av lange arbeidsdager, stress, mye kaffe og urm. måltider. Det er usikkert om dette var et rent angstanfall eller om det hadde årsaker som blodsukkerfall. Har aldri fått noe klart svar.
Etter dette begynte jeg i større grad å få angst, også for hjertesymptomer. Jeg fikk flere perioder med takykardi (dog ikke utpreget rask, ca 120, ofte før innsovning), og etterhvert også ekstrasystoler, gjerne etter arbeidstid.
Opplevde i august et ransforsøk på vei til jobb (jobber i et ubehagelig område). Jeg responderte med en meget rask og urm puls, sikkert over 200. Det roet seg ned etter et par minutter. Men etter dette har jeg forbundet angsten med det å gå utendørs, og jeg kunne få slike anfall bare av å gå på flat mark, men de ble forverret av belastning, ettersom da angsten også steg.
Jeg henvendte meg til kardiolog i etterkant av dette, for Holter-monitoring og utredning. Jeg fikk provosert fram et "mildt" anfall som nevnt over under monitoringen. Kardiologen var overhode ikke bekymret, og ville ikke gjøre flere undersøkelser.

Tror dere hjertet mitt er friskt? Er dette psykisk? Tror dere jeg har supraventrikulær/ventrikulær (i verste fall) takykardi? Har blitt så skremt av legesvarene på Doktor Online, hvor kardiolog Søyland mener ekstraslag under aktivitet er farlig. Og jeg har lært meg ALTFOR mye kardiologi! Kan fullverdig tolke et EKG selv og kjenner til all terminologien.

På forhånd takk for hjelpen.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 18. oktober 2011, klokken 13:49

Utredning av uregelmessig hjerterytme


EKG - elektroder som klistres på brystkassen for å måle hjerteaktiviteten


 


 


EKG-REGISTRERING: Her tas det et hvile-EKG. Et EKG kan også tas mens du belaster hjertet og kalles da arbeids-EKG, AKG, stresstest eller sykkelbelastning. Elektrodene fanger opp de elektriske impulsene som vandrer i hjertet. For hver gang hjertet slår skapes det en elektrisk impuls. Noe av denne elektrisiteten når elektrodene som er festet på brystkassen. Hver elektrode ser hjertet fra hver sin kant og elektrodene festes slik at man får fanget opp signaler fra både foran, bak, til siden for og under hjertet. Man ser da om hjertet er for stort, om det får nok blod/oksygen, om det er hjerterytmeforstyrrelser, medisinpåvirkning osv.
Ut fra den utfyllende informasjonen du her serverer kan vi med stor sikkerhet si at hjertet er friskt. Du var "heldig" som hadde symptomene under EKG-registreringen. Det er ikke alltid man er så heldig. EKG viste intet unormalt selv om du hadde symptomene mens de tok det. Noen spredt forekommende VES (ventrikulære/hovedkammer ekstraslag) eller SVES (supraventrikulære/forkammer ekstraslag) er normalt. Spesielt om man er stresset. Når vi er stresset er hjertet hele tiden i beredskap til flukt. Tenk på lårmusklene til en sprinter som venter på startskuddet. De skjelver. Eller lårmusklene til en redd klatrer i fjellveggen. De skjelver. Hjertet er en muskel. Det skjelver, dvs gjør ekstra sammentrekninger (som vises på EKG som ekstraslag/ekstrasystoler) når det står klart til start eller er nervøst. Dette har ingen sammenheng med strukturelle feil i hjertet. Med andre ord foreligger det ikke feil i ledningssystemet eller trange blodårer, betennelse i hjertemuskulaturen eller denslags.


AKG ("sykkeltest"/ arbeids-EKG)


Du har også foretatt en arbeidsbelastning. Ved en slik test er det vist økt sannsynlighet for hjertesykdom dersom du har 7 eller flere ekstraslag i løpet av ett minutt, under, eller innen tre minutter etter at belastningen er avsluttet. Det har også vist seg uheldig om ekstraslagene har vært koplede, dvs om du har hatt 2 eller 3 ekstraslag rett etter hverandre. Det faktum at du ikke hadde smerter eller andre suspekte symptomer under belastningen og dessuten ingen bevegelse av ST-segmentet betyr at du ikke har trange blodårer rundt hjertet. Hadde de vært i tvil hadde de sendt deg til kontrastundersøkelse av hjertets blodårer for å bekrefte om de var i ferd med å tettes til. Dette er unødvendig i ditt tilfelle.


 


SYKKELTEST: Det er et helt vanlig EKG som tas under en sykkeltest (stresstest, arbeidsbelastning, AKG), men siden hjertet krever mer blod under arbeid kan man lettere se om en blodåre er i ferd med å tette seg. Man ser dette i det såkalte ST-segmentet på EKG-utskriften.
Troponin og andre blodprøver kan påvise hjerteinfarkt


Det er tatt blodprøver som troponin i løpet av anfall. Kanskje ble det til og med gjentatt med en ny troponinprøve to timer etter? Dette er nødvendig for å angi hvor gammelt et eventuelt hjerteinfarkt er. Uansett kan det etter min mening synes som om du er tilstrekkelig utredet nå. Rytmetesten du er henvist til vil sannsynligvis ikke vise noe nytt.


Hvilke lidelser kan gi symptomer som kan forveksles med hjertesykdom?


Både lavt blodsukker og angst kan gi liknende symptomer som de du oppgir. Dersom du følte sult og var uklar, samt opplevde bedring ved kalori-inntak, heller mistanken mer mot lavt blodsukker som årsak til opplevelsen. Dersom du følte synet svartnet, evt prikkinger i fingre eller rundt munnen, innsnevring av synet / tunnelsyn, hjertebank, tungpustethet og kraftløshet i hele kroppen, heller mistanken mer mot angst.


På grunn av arvelig belastning for hjertesykdom bør du absolutt leve sunt. Forsøk å oppnå en normal BMI (KMI) og mosjonér. Risikoen for at arv slår inn øker omkring de fylte femti dersom du følger deres spor med dårlig kost, lite mosjon og røyking. Stress og alkohol skal man være "måteholden" på. Ta regelmessige helsesjekker og ha et ekstra øye på kolesterolet. Hyppigheten av helsesjekker for deg anbefales faktisk ikke oftere enn hvert femte år for den som er frisk, med mindre du har et yrke som tilsier annet. Ditt blodtrykk er fenomenalt og du har atletisk hvilepuls under 40. Jeg spekulerte umiddelbart på om du allerede var en treningsmann. Inkomplett grenblokk er heller ikke uvanlig i det vi kaller for atletiske hjerter. Arbeidstesten ga mistanke om litt dålig kondisjon som du nevner, men du skal i så fall vite at du har et friskt hjerte og at det bare er å sette i gang. Først moderat, og gradvis øke. Trange blodårer rundt hjertet gir brystsmerter først under svært sterk aktivitet. Ettersom en blodåre tetter seg mer og mer skal det stadig mindre belastning til før det oppstår brystsmerter. Til slutt, når blodåren er nesten helt tett, kan brystsmertene oppstå selv når du sitter i en stol og hviler. Jeg forteller ikke dette for at du skal være på utkikk etter disse symptomene, for dette gjelder ikke ditt hjerte. Jeg nevner det kun for å bekrefte nok en gang at dine blodårer er åpne fordi du hverken hadde brystsmerter eller EKG forandringer i ST-segmentet under belastingen.


Det er normalt med en økning i hjertefrekvensen etter ethvert inntak av mat (kalorier). Dette er for å øke blodforsyningen til tarmene for å kunne ta opp den fordøyede maten.


Ett eller annet bidrar til å opprettholde din angst for sykdom. En unødvendig utredning vil bidra til å forsterke og forlenge din frykt for sykdom. Det er flott å lese hvordan du selv faktisk har diagnostisert dette som angst. Både ved å utelukke hjertesykdom og ved å bekrefte symptomene på angst. Det virker som du har vært gjennom en slitsom periode. Du, som alle andre, vil kunne oppleve depresjon, hypokondri eller angst om du bare blir sliten nok. Terskelen for angst etc synker når vi er slitne. Alle kan vi få angst bare vi blir slitne nok.For meg virker det som det er dette du må ta tak i. Du må lære deg strukturerte metoder for hvordan du skal kunne takle angstsymptomer dersom de skulle oppstå igjen. For ditt vedkommende tror jeg ikke det skal mange samtalene til. Behandlingen kalles kognitiv terapi og går ut på nettopp det du gjør med deg selv; du resonnerer deg frem til at din frykt må være irrasjonell.


Hva angår betablokkeren (pranolol). Jeg skal være forsiktig med å blande meg for mye inn i arbeidet til din fastlege. Din fastlege kan sitte med en oversikt som overgår selv den du har presentert her, men i utgangspunktet ville jeg ikke gitt betablokker mot dette. Du kan jo lett tro at det er betablokkeren som holder deg fri fra (de ufarlige) hjerteslagene, mens det i virkeligheten er troen på at betablokkeren er årsaken som virker. Det reduserer angsten bare å tro at den virker. Den reduserer hjertebank, ja, men siden hjertebaken ikke er farlig, hvorfor behandle den med medisin som kan redusere arbeidskapasiteten din, forstyrre potensen, gjøre deg frossen på fingre og tær og forårsake mareritt på natten? Langt ifra alle får slike bivirkninger selvsagt, men personlig synes jeg det ikke er nødvendig å behandle ekstraslagene slik du har presentert de her. Mange studenter har i eksamensperioden flere tusen ekstraslag i døgnet. Dagen etter eksamen er avlagt forsvinner de. Dere bør lete mer etter mestringsstrategier for å lette presset. Arbeid? Kollegaer? Familie? Økonomi? Noe skjult som har kommet til overflaten? Ta samtalen med noen. Det er mer effektivt enn å tråkke opp en allerede kjent sti på egenhånd. Akkurat nå virker det som dere er litt på feil spor, men med forbehold om de opplysninger fastlegen din måtte sitte med.


Det er ikke alltid lett å være fastlege. Det er mange medisinske ansvarsområder i tillegg til store tidspress. Både erfarne og uerfarne leger kan bli usikre og de er da pålagt å søke hjelp av kollega eller spesialist. Per henvisning, direkte kontakt eller per telefon. Jeg kan ikke garantere at det ikke står noe i epikrisen som gjør at fastlegen din allikevel må avslutte med en R-test, men med bakgrunn i de opplysningene du har husket å gi her virker det unødvendig.


Håper du får organisert dagene dine slik at du utsetter deg for mindre stress og kan sanke mer overskudd og slipper disse følgene av utmattelse. Ellers må jeg berømme deg for at du i grunnen har kommet frem til samme "diagnose"/slutning selv.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon