Hvordan skiller man egentlig brystsmerter av angst fra hjertelidelse?

Innsendt spørsmål

Jeg er en dame på 30 år.
Er mor til 4 barn. I 2015 sleit jeg med helseangst. Men ble bedre etter samtaler med psykolog. I April i år etter fødsel av mitt siste barn kom alvorlig helseangst tilbake.
Jeg har vært redd for MS, als og mye annet. Spesielt kreft. Lenge slitt med trykk i hodet, legen på Volvat OG fastlege mener det er spenningshodepine som følge av angsten. Derfor har de ikke henvist meg til MR. Jeg har hatt mange fysiske symptomer de siste mnd som gir meg redsel. Kvalme, nummen, prikking, hodepine og nå brystsmerter. De siste ukene har det prikket i høyre fot og venstre hånd. De siste dagene har jeg også opplevd stikking i brystet. Ikke som forverres ved aktivitet, men kan skje i hvile.
Ikke konstant smerte, men det kommer og går. Faktisk ganske vondt. Varer noen sekunder til et minutt og blir borte igjen. Jeg blir redd og rekker da å tenke om jeg skal ringe ambulansen eller ikke...og får da ekstrem angst! Jeg er redd dette skyldes et kommende hjerteinfarkt. Eller annet alvorlig med hjertet. Smerten sitter over venstre bryst. Jeg var hos legen på Volvat IDAG og fortalte om prikkingen og brystsmertene. At smerten sitter oppå venstre bryst/pupp. Da sa han med en gang at det ikke var hjerterelatert, men at det var muskulært. Som følge av angst f eks. Og at dette med prikkingen i venstre hånd ikke skyldtes hjertet.
Han tok ikke EKG og så heller ingen grunn til hvorfor han skulle gjøre det.
Nå er jeg livredd for at han overser at jeg snart dør av hjertesykdom.
Hvor ofte får en kvinne på min alder hjerteinfarkt? Ville du tatt EKG av meg? Syns det er skummelt at de bare går ut fra at det er angst. Jeg sa at jeg får stikkende smerter over venstre bryst.
Hvordan kunne han si det ikke var relatert til hjertet?
Jeg har forresten hatt normalt blodtrykk de gangene jeg har sjekket idet siste, normale blodprøver. Men er jeg er noe overvektig. Prøver gå ned i vekt nå. Ikke noe familiehistorikk med hjerteproblemer.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 04. september 2019, klokken 20:45

Legg merke til innledningen din. Du vet det er helseangst, men allikevel trenger du en overbevisning om at dine symptomer ikke skyldes alvorlig sykdom. Du vet altså at symptomene ikke er ekte, men vil ha bevis allikevel. Jeg tenker egentlig da at du har kommet for langt i prosessen til å benytte tiden din feilaktig, dvs du burde arbeide videre med aksept. Du må arbeide videre med prosessen å akseptere ufarlige symptomer som deles med alvorlige sykdommer. Vi oversvømmes av ufarlige symptomer som også er del av symptomene til alvorlig sykdom, og ingen kan egentlig overbevise deg om at de ikke hundre prosent sikkert ikke kan være starten på alvorlig sykdom. Vi kan bare repetere hvilke symptomer som er typiske for de ulike sykdommene og hvilke symptomer som ofte kommer først. Vi kan aldri garantere deg at det ikke kan starte med et symptom som vanligvis er ufarlig.


Du har i tillegg innsett en viktig ting til. Du nevner nemlig at helseangsten dukker opp igjen etter en fødsel. Perioden etter fødsel er dere slitne. Slitenhet medfører oppbluss av angst. Måten du derfor skal angripe dette på er ikke å grave deg ned i forklaringer og bevis som bare gjør deg mer sliten og gir deg mer angst, men huske at dette er helseangst og ikke realitet og arbeide med tilrettelegging for å samle energi og krefter. Avlastning, søvn, kosthold, ikke flere gjøremål enn absolutt nødvendig. Etter hvert som energien gjenvinnes fordufter angsten helt av seg selv. Du har sett dette før.


Det er riktig av legene å ikke henvise deg til MR. Gjør de det så bekrefter de egentlig overfor deg at du kan ha rett. For å si kort om hjerteinfarkt/trange årer så merker du dette først ved aktivitet. Merker du det ikke ved hver aktivitet, men bare i hvile så kan det ikke være hjerterelatert. Du kan heller ikke få hjerteinfarkt i din alder uten stor belastning med hjerteinfarkt i familien din, og de skal i tillegg ha fått det i ung alder.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon