Hvordan skjelne mellom irritabel tarm og tarmkreft?

Innsendt spørsmål

Jeg har blitt litt engstelig for hva som foregår med magen/tarmene mine. Jeg er 32 år og har fra jeg var i tenårene år slitt i perioder med magen, mageknip/luftsmerter/ diaré/vann/litt slimete. De siste 12-16 mnd synes jeg det har blitt verre. Det begynte som langvarig hoste og ønh legen så noe rødhet i spiserøret. Fikk Ranitidin og det hjalp. Har også hatt i perioder en brennende følelse i magen rett nedenfor brystbeinet, forsterkes ved mat og hvis jeg bøyer meg nedover etc. Nå de siste 3-4 ukene spesielt og ikke minst siste 4-5 mnd har jeg hatt perioder med kvalme i tillegg til MER vandrende magesmerter både langt nede i buken /høyre/ venstreside og sentralt med stråling mot lyske og endetarm - samt noe smerte rygg under ribbein/nyreområde, merkelig smerte over tarmbeltet. Og noe verking i korsrygg. Vekslende avføring - både lang og tynn litt formet og eller tykkere og kort(mye luft). Føler at jeg ikke får tømt meg skikkelig og det kommer ofte (kanskje spesielt den siste perioden) lite av gangen. Mye gass/rumling i magen og ofte mye luft når jeg er på do. Luft og rumling har det vært hele mitt liv hvis kan erindre riktig.
Siden september har det vært gjort følgende undersøkelser :
1 blodprøver av lever, nyrer, jern, HB, hvite blodceller, kalsium, d vitamin, urinsyre, magnesium, PSA, sink, kreatinin, proteiner I blod, b vitamin status . Alt normalt.(Sist nå denne uken)
2. Leverte avføringsprøve. Normal.(September/oktober)
3. Hemofec var negativ. (September/oktober)
4.laktose gentest normal.(samme)
5.cøliki/gluten normal.(samme)
6.magesårsbacterie normal. (samme)
7. I tillegg undersøkte man med ct av thorax pga hosten, negativ.
8. Mr av korsrygg pga smerter ;negativ.
9. Urolog sjekket prostata og urinblæren fordi jeg hadde tissespreng en periode. Normal.(Januar 2015)
10. Ved klinisk undersøkelse av magen ingen funn fra legen.
11. Neg på en tumor markør fra en blodprøve(September/oktober)
12. Ct av abdomen negativ - normal tykktarmsveggtykkelse blant annet
13. Undersøkelse hos proktolog med undersøkelse 30 cm av endetarm - ingen funn. Normalt. 3 uker siden.

Kan dette være kreft? føler at jeg har mer smerter nå enn tidligere. Legen sa at en for sikkerhetsskyld hvis jeg ønsket kunne ta en CT colon med kontrast. Hva tenker du? Har time til Gastroskopi 23 mai.
Kan være noe øm enkelte steder på magen spesielt venstreside mot hoftekammen.
Hva tenker du ? Kan det være spredning av kreft med slike smerter?
­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 26. april 2016, klokken 21:42


BILDET: Prosentvis fordeling av hvor tykktarmkreft er lokalisert, og linken under forklarer hvordan og hvorfor symptomene kan være litt forskjellig avhengig av hvor kreften er lokalisert, men i ditt tilfelle ser jeg ingen grunn til uro.


LES OGSÅ: Symptomene på tykktarmkreft avhenger av hvor i tarmen kreften sitter


Nei, dette er ikke kreft, basert på en samlet vurdering av følgende:  • Det har pågått for lenge. En kreft ville ha blitt avslørt eller enda mer sannsynlig, tatt livet av deg til nå.

  • Du er for ung. Ikke det at unntak fra regler ikke skjer, men du skal være svært disponert for tarmkreft skal du få kreft i din alder.

  • For mange prøver er normale. Slik som blødning i tarmen kan selvsagt være av og på, og derfor bør hemofec tas minst tre ganger, til forskjellige dager.
 Oncolex tykktarmkreft BILDET: Det er først ved 45-års alder at tykktarmkreft så smått begynner å bli sannsynlig...
Gastroskopien du skal til vil nok avdekke betennelse i spiserør eller magesekk og du vil få behandling og råd i henhold til det, og de vil sjekke om du har magesårbakterien eller ikke.


LES:  1. Sure oppstøt og halsbrann. Hvorfor hjelper ikke tablettene?

  2. Er det bare sure oppstøt, eller kan det være snikende magekreft?


CT colon og gastroskopi vil nok ikke avdekke noe farlig, men vi ser at det ofte må til for både å forsikre pasienten (dessverre ofte bare forbigående) at det ikke foreligger en alvorlig sykdom bak symptomene og for å kunne sette diagnosen irritabel tarm som dette høyst sannsynligvis er.


LES: Hvordan utredes irritabel tarm?


Det er allikevel en prøve dere mangler å ha tatt, det er Calprotectin, også kalt FeCaltest. Den tester for betennelse i avføringen. Også dette er en hjemmetest.


Følgende er utdrag fra artikkelen:


Fecaltest måler eggehvitestoffet Calprotectin i avføringen (økt ved kreft og betennelser i tarmen)


Hva regnes som forhøyet FeCaltest (calprotectin)?  • Normal: Under 50 (gjennomsnitt friske personer er 25)

  • Usikkert svar: 50-150. Prøven kan gjentas om noen uker

  • Unormalt: Over 150. Dette betyr at det kan foreligge inflammatorisk tarmsykdom, dvs Ulcerøs kolitt eller Morbus Crohn. Dersom vedkommende har opplevd ufrivillig vekttap på flere kilo i løpet av et halvt år, i tillegg til blod i avføring, langvarig uforklarlig tretthet og slapphet, endret avføringsmønster og/eller magesmerter er det viktig å få gjort en CT kolografi eller en tradisjonell koloskopi for å utelukke kreft. Dersom en pasient har kjent divertikkelsykdom så er det nok mange leger som velger å behandle dette med antibiotika, og dersom kuren hadde effekt så tenker man at dette var divertikulitt og tenker ikke mer i retning av de andre tilstandene (kreft og inflammatorisk tarmsykdom) siden antibiotikaen ikke ville hatt effekt dersom det var noe av dette.


Når er FeCaltesten ikke forhøyet?


Mengden med Calprotectin i avføringen øker ikke ved Cøliaki (glutenintoleranse) eller irritabel tarm. FeCaltesten er derfor negativ (normal), dvs under 50 i slike tilfeller. Derfor er denne testen spesielt nyttig for å utelukke disse lidelsene som ellers kan likne veldig på inflammatorisk tarmsykdom.


Testen er ikke forhøyet ved blod i avføringen.


Kan FeCaltesten være falskt forhøyet?


Bihulebetennelse, lungebetennelse og bronkitt samtidig som avføringsprøven tas kan føre til at FeCaltesten får en høy verdi uten at det foreligger verken kreft, diertikulitt eller inflammatorisk tarmsykdom. Man kan altså ikke stole på at verdien virkelig er forhøyet dersom man har en av disse øvre luftveisinfeksjonene samtidig som prøven tas.


Kan man bruke FeCaltesten for å lete etter kreft?


FeCaltesten brukes ikke for å lete etter kreft. Den brukes i det store og det hele for å skille mellom inflammatorisk tarmsykdom (>150) og irritabel tarm (< 150). Dersom prøven er under 150 og man ikke har feber, redusert allmenntilstand, ufrivillig vekttap, sett blod i avføringen eller har tarmkreft i familien så går man kanskje ikke videre i utredningen. Sannsynligvis har vedkommende irritabel tarm (om problemet, dvs vekslende avføringsmønster i form av forstoppelse og diaréer om hverandre er vedvarende). Terskelen for å ta koloskopi eller CT kolografi bør være lav dersom man har mistanke om kreft.


Man kan ha kreft i tarmen selv om ikke FeCaltesten er forhøyet (kreften må ikke skape betennelse). Det er derfor symptomene og en lav terskel for tarmundersøkelse som er det avgjørende for å knipe diagnosen på et tidlig tidspunkt.


Konklusjon


Dette er høyst sannsynlig en irritabel tarm. Du har ikke nevnt blod eller slim, feber eller påvirket allmenntilstand, slik at jeg antar FeCaltesten vil ligge under 150. Etter gastroskopi og koloskopi/CT kolografi vil du ha utelukket alle andre lidelser med de symptomene du har og høyst sannsynlig, basert på opplysningene jeg har, få diagnosen irritabel tarm.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon