Hvordan tolker jeg blodprøven for hjertesvikt pro-BNP?

Innsendt spørsmål

Jeg er 37 år gammel og fikk nettopp vite fra lokalt legekontor at min probnp er 18. Er dette farlig høyt? Hva må jeg gjøre?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 27. januar 2016, klokken 22:57

Hva er Pro-BNP?


Pro-BNP står for pro Brain Natriuretic Peptid og er et stoff som skilles ut av hjertemuskelcellene dersom disse cellene strekkes. Hjertemuskelcellene strekkes om det hoper seg opp blod i hjertekamrene, noe det gjør i tilfelle hjertesvikt. Hjertesvikt betyr at hjertet ikke klarer å pumpe alt blodet som kommer inn, ut igjen. Da samler det seg opp blod på vent i hjertekamrene, som utvides, dvs hjertemuskelcellene strekkes. Da slipper cellene ut pro-BNP som virker på nyrene på en slik måte at mindre vann holdes igjen i kroppen. Det skilles ut mer vann fra kroppen i urinen når man har hjertesvikt.


Jo mer langtkommen hjertesvikt, desto mer blod blir stående i hjertekamrene (fordi hjertet orker ikke å pumpe alt ut på én gang) og desto større strekk på hjertekamrene og høyere nivå av pro-BNP i blodet (blodprøven).


LES OGSÅ: Hva er hjertesvikt?


Hva er referanseområdet for pro-BNP?


I Norge angis pro-BNP enten som pg/ml eller som pmol/L. Jeg går ut fra at den varianten av pro-BNP du har målt er NT-proBNP. Dette må du dobbeltsjekke, men siden du har tatt prøven på et legekontor er det nok det siden NT-proBNP tåler mer transporttid (til laboratoriet som analyserer blodprøven) enn den varianten som bare heter BNP.


Verdiene stiger ved alder, hos kvinner og ved nyresvikt, i tillegg til ved hjertesvikt.Verdien synker ved overvekt. Det betyr at referanseverdiene oppgitt nedenfor må modifiseres noe (multipliser verdiene med 0.375) siden din KMI > 30. Mer om dette nederst.


Referanseområdet for NT-proBNP er:  • Verdier < 400 pg/ml: Lite sannsynlig hjertesvikt. Verdier 400-2000 pg/ml: Usikkert. Verdier > 2000 pg/ml: Sannsynligvis hjertesvikt

  • Verdier inntil 47 pmol/L: Lite sannsynlig hjertesvikt. 47-236 pmol/L: Usikkert. > 236 pmol/l: Sannsynligvis hjertesvikt.


Referanseområdet for pro-BNP er mye lavere hos overvektige!


Ved BMI > 30 er grenseverdien ikke 400 pg/ml, men 150 pg/ml, eller hvis de har brukt pmol/L så er grenseverdien 17,5 pmol/l og ikke 47. Din verdi var på 18. Dersom verdien var målt i pmol/l så tilhører du derfor den delen av referanseområdet hvor det er usikkert hvorvidt verdien skyldes hjertesvikt. Dersom verdien er 18 pg/ml er du langt utenfor hjertesviktmistanke.


La oss anta at det er 18 pmol/l legekontoret bruker som verdibetegnelse. Da må legen bruke klinisk skjønn, se på hevelser, blodprøver, kanskje røntgen av lungene og lytte med stetoskopet over lungene for å avgjøre hvorvidt du skal henvises til ultralyd av hjertet for å avdekke en eventuell hjertesvikt. Hjertesvikt er ikke bare en følge av høyt blodtrykk. Noen har for eksempel betennelser på hjertet, hjerteklaff-feil, rytmeforstyrrelser, gamle hjerteinfarkter etc etc som årsak til hjertesvikten. Det vi kan si er at om det er noen grad av hjertesvikt hos deg så er det i svært liten grad!


Kilde: Oslo universitetssykehus


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon