Hvordan utredes ekstraslag på hjertet?

Innsendt spørsmål

­Hei!
Har de siste 2-3 år iblant hatt periodar på få sekund der jeg kjenner at det plutselig blir tungt å puste. Dette kommer plutselig, gjerne når jeg ligger på sofaen, og gir seg igjen fort. Det er ikke så kraftig at jeg hiver etter luft, bare kjenner at det snører seg litt sammen, det er ett trykk i brystet, og det kjennes som om jeg ikke får nok luft i et par drag. Det er ikke smertefullt. Har i det siste registrert at symptomene kommer samtidig som at hjertet slår ekstra kraftig/er ute av takt i et par slag. Det virker som om det kommer i perioder, der jeg av og til kan ha det flere ganger i uken, men nå er det et par måneder siden sist. Det er ikke angst.

Tenkte ikke så mye over dette før min mor fortalte meg at hun hadde vært til utredning for hjertearytmi uten at de fant noe annet enn "ufarlig" arytmi. Min morfar hadde pacemaker (vet ikke diagnose). Spørsmålet er om det er grunn til bekymring rundt dette, eller om jeg kan anta at det er normalt. Får inntrykk av at det er ganske vanlig med tidvis urytmiske hjerteslag.

Er ikke fysisk veldig aktiv nå eller de siste 4 årene grunnet kneskader, men har normal vekt og har ellers normal helse. Har tidligere vært svært aktiv. Røyker ikke. Ingen barn. Normalt alkoholforbruk.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 07. mai 2012, klokken 21:46

Ekstraslag i friske hjerter er ufarlig


Umiddelbart høres dette ut som helt ufarlige ekstraslag på hjertet som er helt ufarlig i et frisk hjerte. Rytmeforstyrrelser er generelt ufarlige i friske hjerter, mens de i et sykt hjerte kan være et signal på at prognosen kan være dårlig eller at tilstanden må gjøres noe med. Med et sykt hjerte menes at det for eksempel er forstørret, fortykket, har trange blodårer, arr etter betennelser eller har gjennomgått hjerteinfarkt.


I en alder av 33 år skal det mye til at du har klart å opparbeide deg et sykt hjerte allerede.


Hva er egentlig et ekstraslag på hjertet?


Når hjertet slår et ekstraslag, hvilket synes å være tilfellet hos deg, så er det gjerne ikke selve ekstraslaget man kjenner, men det neste slaget.


EKSTRASLAG: Slaget helt til høyre vil føles ekstra godt fordi det er gått lang tid siden hjertet slo sist så hjertet har med andre ord rukket å fylle seg med mer blod.
På EKG-strimmelen over ser du at hjertet har slått et ekstra slag. Et ekstraslag. Et ekstraslag kommer før det skulle. I dette tilfellet ser det også annerledes ut enn de slagene som kommer til den tiden de skal. Spørsmålstegnet viser når slaget egentlig skulle ha kommet. Hjertet klarer ikke å slå dette slaget siden et ekstraslag nettopp har utladet hjertet (brukt opp den oppladde elektrisiteten). Derfor kommer ikke det neste slaget før det neste slaget deretter. Som du ser har hjertet ekstra lang tid til å fylle seg før dette slaget. Teller du avstanden mellom slagene så er det cirka syv store firkanter mellom dette og det forrige slaget (ekstraslaget). Når hjertet har rukket å fylle seg så godt med blod så vil dette neste normale slaget kjennes ekstra godt, mens selve ekstraslaget ikke behøver å legges merke til i det hele tatt. Før ekstraslaget kommer har ikke hjertet rukket å fylle seg med særlig blod. Derfor kjennes ikke ekstraslaget alltid. Går du inn for det og du har ro rundt deg så vil du derimot kunne kjenne ekstraslaget også.


Ekstraslag som oppstår under aktivitet bør utredes


Dersom ekstraslag oppstår under aktivitet bør du få det sjekket opp ved en såkalt sykkeltest. Sykkeltest kalles også stresstest, arbeidsbelastning, belastnings-EKG eller bare AKG eller A-EKG. Du skal ikke ha flere ekstraslag etter hverandre eller for mange ekstraslag i løpet av en viss tid.


Angstsymptomer i situasjoner som de fleste får angst i betyr ikke at man har angst


Symptomer som trangt bryst, nummenhet, pitringer eller vanskeligheter med å fylle lungene med luft hører som regel med enten man har angst eller ikke. Det er angstsymptomer, men betyr ikke at du har en angst generelt. Vi er de fleste av oss bekymret for hjertet vårt og blir litt engstelige der og da om det begynner å oppføre seg unormalt. Men ekstraslag er veldig vanlig og gir seg som regel når det roer seg rundt en. Julestri, forberedelser til høytider, fødselsdager, eksamener eller tiden før foredrag er eksempler på situasjoner som kan føre til ekstraslag. Det er et stresskjennetegn enten man liker det eller ikke. Hjertet er nemlig bare en muskel og muskler skjelver når de er stresset, slik som lårmusklene til sprinteren før startskuddet eller øyelokksmusklene ved overbelastning ("leamus"). Allerede dagen etter overbelastningen kan ekstraslagene fordufte, selv om det var flere tusen av dem i døgnet (hvilket er vanlig). De som ikke klarer å identifisere at de har noen overbelastning eller ikke har muligheten for å gjøre noe med den kan ha fordel av en liten dose med betablokker, men det høres uaktuelt ut i ditt tilfelle. Det er egentlig uaktuelt, eller riktigere; unødvendig i alle tilfeller siden tilstanden er ufarlig. De som velger å ta betablokker mot dette er de som får så ubehagelige angstsymptomer når det inntreffer at de synes det er vanskelig å leve med. Og da kan det være en god idé å forsøke en liten dose. Det skal som regel ikke mer enn en liten dose til.


Man kan forsøke å fange opp arytmien på et EKG


Er man i tvil om dette virkelig dreier seg om ufarlige ekstraslag (ventrikulære ekstrasystoler) så kan man forsøke å fange det opp på EKG, men dette kan være vanskelig. Ikke bare er det vanskelig å rekke å ta EKGet før det går over igjen av seg selv; de pleier også å gå over idet man kommer til legesenteret uansett, fordi dette er en plass man føler seg trygg. Dvs ikke stresset. Og uten stress forsvinner ekstraslagene ofte.


Kan man gjøre noe annet enn å ta EKG ved ekstraslag på hjertet?


Er man fortsatt interessert i å finne ut av om det er ufarlige ekstraslag blir man henvist til sykhuset for å ta det som kalles en Holtertest. Da bærer man på seg et EKG-måleutstyr og en båndopptaker. Har man daglige "anfall" med ekstraslag skal man klare å fange dem opp. Opptakeren bærer man på seg et døgn. Det finnes også andre løsninger hvor man kan bære lettere opptaksutstyr og over lengre tid hvis aktuelt. Dersom man mener å ha hatt ekstraslag selv om man har vært ute og løpt eler vært andousten av andre årsaker så bør det gjøres en arbeidsbelastning (AKG). Erman i tvil om hjertet er friskt henvises man til ultralyd av hjertet.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon