Hvordan vet jeg om kulen i brystet er kreft eller ikke?

Innsendt spørsmål

­Hei!

Jeg lurer rett og slett på hvordan et normalt bryst skal kjennes ut jeg...

1. Det sies det er bra å foreta selvsjekk på brystene, men hvordan skal jeg vite hva som er en kul? For helt ærlig syns jeg det er kuler i så og si begge brystene.. Kjennes ut som harde kuler eller kjertler.. Er dette normalt? Og hvordan skal man da forstå hva som er en kreftkul?

2. Er det ofte brystkreft opptrer før fylte 30 år? Hviken alder blir oftest rammet?


Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 25. juni 2015, klokken 22:25

 Tegn på brystkreft


Hvordan vite om kul i brystet er ondartet?


Dette sliter også mange av oss leger med. Dersom du har kjent kulen på samme sted i flere sykluser uten at den har variert noe særlig i størrelse eller konsistens gjennom syklusen, kulen er hardt og sitter fast (lar seg ikke bevege i brystvevet den ligger i) så er det kreftmistanke. Spesielt om huden over er sammentrukket (ser striper i huden over). Dersom kulen virker mer knudrete og kan forskyves litt og sitter ikke skikkelig fast i vevet, og du ikke husker den på samme plass fra forrige syklus eller den varierer i størrelse fra syklus til syklus så er det lov å føle seg trygg, men det er ikke enkelt. Mange har forkalkninger i brystene etter småskader/klemskader. Disse kulene er harde. I tillegg kan kreftkuler være forkalkede. Så, nei, dette er ikke lett. Derfor skal kvinner ha lav terskel for å søke lege ved mistanke om kul i brystet. Legen henviser til mammografi ved tvil.


Saken er at det er svært vanlig å kjenne kuler i brystene og det er svært ofte ufarlige kuler kvinnen har kjent. Forsøk å undersøke brystene rett etter hver menstruasjon. Da er brystvevet minst hormonpåvirket og dermed mindre knudrete (mindre rom for misforståelser) og dessuten mykere (enklere å kjenne kuler i dypet). Omkring eggløsning, dvs 14 dager før neste menstruasjon (uavhengig av syklusens lengde) er brystvevet mest knudrete, fordi melkekjertlene og -gangene vokser. De påvirkes av hormonene. Se videoen nedenfor så ser du hvordan brystene bør undersøkes. 


Det er en fordel å undersøke brystene selv, men du må ikke glemme mammografiene heller, når den tid kommer. Man innkalles fra man er 50 til 69 år. Har man brystkreftopphopning i familien anbefales mammografier fra man er 30, og er det påvist at det er en genetisk årsak til brystkreftopphopningen er det anbefalt å starte mammografier / MR av brystene allerede fra fylte 25 år.
 

LES OGSÅ: Slik undersøker du brystene for kreft


I hvilken alder er sannsynligheten for brystkreft størst?


Det forekommer brystkreft hos kvinner før de fyller 30 år, men dette hører virkelig sjeldenhetene til. Det er nesten alltid trygt å se an kuler i brystet på kvinner under 35 år, for eksempel en syklus eller 2, men kvinnen skal gjerne søke fastlegen så kan fastlegen følge brystene gjennom et par sykluser. Kvinnene er i gjennomsnitt 59 år når diagnosen stilles. Det er kvinnenes hyppigste kreftform og hver 10. - 12. kvinne må regne med å få brystkreft i løpet av livet.


Brystkreft
 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon