Hvorfor bruker enkelte leger Liotyronin i tillegg til Levaxin?

Innsendt spørsmål

Jeg går både til fastlegen og en spesialist i stoffskiftesykdommer. Det viser seg at jeg må starte å ta medisin for lavt stoffskifte. Den ene legen vil gi meg noe som heter Liotyronin i tillegg til Levaxin, den andre ikke fordi han mener det ikke har effekt. Hvordan kan jeg vite hvem jeg skal tro på?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 03. august 2014, klokken 22:15

Hva er lavt stoffskifte - hypotyreose


Hypotyreose betyr at stoffskiftet er lavt. Symptomene på dette er blant annet at man fryser lettere enn før, avføringen kan bli treg, humøret dårligere, fysisk slapp, få grovere hud, lavere puls og oppleve vektøkning. Tilstanden skyldes at skjoldbruskkjertelen som sitter på halsen ikke klarer å produsere nok tyroksin selv. Hypotyreose behandles derfor med kunstige stoffskiftehormoner. Firmanavnet på kunstig tyroksin er Levaxin.


Liotyronin kan brukes i utredningen selv om det ikke har effekt i selve behandlingen


Liothyronin (T3) virker raskere og mister dessuten effekten raskere. Rask på og rask av med andre ord. T3 trenger også inn i vev T4 ikke trenger inn i og forsøkes av enkelte leger ved tilstander hvor pasienten fortsatt er trøtt selv om TSH ligger i ønsket område (0,2-1,0).


Det viser seg vanskelig å bevise noen nytte av å benytte T3, hverken alene eller som tillegg til T4. Indikasjonen for behandling med T4 (tyroksin/Levaxin) kombinert med T3 (Liothyronin)  var lenge omdiskutert, pga. at relativt små studier forelå. Nå foreligger det derimot flere nye, og store studier, men bare ett av disse har vist at kombinasjonsbehandling med T4 + T3 gir positiv effekt, og det på stemningsleie og nevropsykologiske funksjoner. Det trengs flere studier for å bekrefte dette. Jo flere studier som viser det samme, desto mer sannsynlig er det at det stemmer.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon