Hvorfor er avføringen min blek / grå?

Innsendt spørsmål

­Hva vil det si når avføringa mi er grå/hvit på farge?
Jeg har jo slete lenge med magen. Løs mage å x antall do besøk hver dag.
Jeg har vert hos lege å tatt blodprøver å fått kamera opp bak. Men de finner ingenting.
Jeg var/er ganske sikker på at jeg har en form for matintoleranse, noe som og blei påvist hos ernæringsfysiolog der jeg tok en mat intoleranse test.

Men igår ble jeg veldig dårlig i magen, dårligere enn det som er vanlig for meg. Å når jeg gikk på do idag var avføringa gråhvit på farge. Å jeg lurer fælt på hva som kan gjør det. For det har jeg ikke sett før.

Håper dere kan gi meg et godt svar på dette.

Jeg føler jeg har vore på nok lege besøk pågrunn av magen. Virker som fastlegen ikke tar meg seriøst.
Dette med mageproblemene mine er ei stor plage for meg. Det går utover livskvaliteten min og jeg begynner å bli lei av å leve slik som jeg gjør. Magen styrer hverdagen min.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 25. april 2014, klokken 21:15

Det er gallen som gir avføringen dens brune farge


Det som gir avføringen brun farge er gallen (gallefargestoff/bilirubin) som produseres i leveren og lagres i galleblæren sm kan klemme ut store mengder når vi spiser (gallen hjelper til med å bryte ned fett).GALLESYREN: Gallen produseres i leveren, samles i tynne ganger i leveren og flyter inn til galleblæren for lagring. Når vi spiser trenger vi både galle og nedbrytingsenzymer fra bukspyttkjertelen. Som figuren viser ser du at bukspyttkjertelen tømmer nedbrytingssaftene inn i samme kanal som gallen kommer rennende. Saftene fra galleblæren og bukspyttkjertelen ankommer derfor tarmen, hvor maten passerer, samtidig.
Dersom slam eller en sten tetter igjen gallegangen ankommer ikke den gulbrune gallen tarmen og avføringen mister farge. Jo tettere avløp, desto mindre galle (og fordøyelsesenzymer fra bukspyttkjertelen) ankommer tarmen og jo blekere blir avføringen. Samtidig demmer gallen seg opp i kanalsystemene helt baketter og opp i leveren hvor gallen presses over i blodbanen og til sist utskilles gjennom nyrene til urinen, som kan bli mørk. Jo tettere gallegangsavløp, jo mørkere urin (colafarget). Dersom det blir riktig tett oppstår gallestenssmerter. De tiltar og tiltar og varer minst en halvtime, som regel 5-6 timer inntil et smertemaksimum, hvorpå de avtar. Smertene sitter under nedre høyre ribbenskant og stråler som regel bak i ryggen opp mot skulderbladet. Smertene er konstante, og ikke kolikkaktige (begrepet gallestenskolikk er derfor misvisende og burde vært avskaffet). Nyrestenssmerter er kolikkaktige.


Hva er årsaken til avfarget avføring? • Gallesten/-slam er en vanlig årsak (les over). Diagnostiseres vha ultralyd og blodprøver. Behandling er operasjon, gallestensoppløsende medikamenter (for noen få er dette aktuelt) samt grep man kan gjøre selv som å redusere eventuell overvekt og unngå store og/eller fete måltider (jo mer fett eller desto større måltider, jo mer galle må squeezes ut av galleblæren). 

 • Leverbetennelse (hepatitt)

  • Alkoholisk hepatitt: Ikke alle vet at deres alkoholforbruk er på et sykdomsfremkallende nivå. Er man i tvil kan man ta en test som heter AUDIT. Bekymringsgrensen er på 8 poeng for menn og 6 poeng for kvinner.

  • Medikamentelt forårsaket hepatitt: Medisiner som kan gi leverbetennelse er p-piller, betennelsesdempende av typen NSAIDs (ibux, vultaren, Ibuprofen etc), anabole steroider og enkelte antibiotika.

  • Viral hepatitt: Hepatitt A,B eller C. Blodprøver avdekker dette. • Primær biliær cirrhose: Kronisk betennelse og etterhvert arrdannelse med innskrumpning/innsnevring (cirrhose) av gallekanalene, den delen av dem som er inne i leveren. Autoimmun årsak (ditt eget immunsystem angriper gallegangene fordi det plutselig har begynt å oppgatte dem som "fremmed"/virus. Immundempende behandling må til. Cirrhosen (gallegangsinnsnevringen) medfører at gallen ikke kommer frem til galleblæren, og følgelig da heller ikke til tarmen. Blodprøver (lever- og gallegangsprøver og blodprøve for såkalte antimitokondrielle antistoffer ), ultralyd, "svelge slangen" (ERCP) og eventuelt vevsprøve (biopsi) avdekker om dette er årsaken.

 • Primær skleroserende kolangitt: Betennelse og derfor senere arrdannelser og innsnevringer av store og mellomstore galleganger, som kan gå tett. Skjer hos dem med kronisk inflammatorisk tarmsykdom av typen Ulcerøs kolitt. Diagnostiseres på noenlunde samme måte som biliær cirrhose. Vanskelig å behandle. Man kan bare bremse utviklingen. Ender med behov for levertransplantasjon.

 • Biliær striktur: Innsnevring av galleganger som komplikasjon til operasjon. Kan stentes åpent igjen.

 • Cyster/svulster: Godartede/ondartede. Kan forsvinne av seg selv eller gjennom operasjon/stråling/kjemoterapi.


Hvordan utredes avfarget avføring?


Alle kan oppleve forbigående avfarging av avføringen, men det bør alltid nevnes for legen. Er man samtidig gul i huden, klør i huden og har mørk urin (gallefargestoff som har lekket over til blodsirkulasjonen) er det helt klart at årsaken til den bleke avføringen er ett eller annet som hindre gallen fra å komme over i tarmen. Se listen over. I ditt tilfelle virker ikke saken like klassisk og dere må diskutere behovet for å ta blodprøver (ASAT, ALAT, Gamma-GT, ALP, Bilirubin, hepatitt A,B,C, mononukleoseprøver, antimitokondrielle antistoffer), ultralyd, ERCP, MRCP, CT, vevsprøve i tillegg til at dere gjennomgår medikamenter og alkoholbruk. Jeg går ut fra at mye av dette er gjort. Det er vanligvis ikke behov for å gå videre med mer avanserte undersøkelser som MR, ERCP eller vevsprøve dersom symptomer, klinikk og blodprøver, samt ultralyd ikke avdekker noe.


Jeg oppfatter ikke at noen form for matintoleranse skal kunne gi avfarget/blek/gråblek avføring.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon