Hvorfor er den ene testikkelen min hardere enn den andre? Kan det være kreft?

Innsendt spørsmål

­Hei!
Sendte inn ett spm ang testikkelkreft for noen dager siden og takk for ett godt svar!
Problemet som jeg har nå er det at den venstre testikkelen har blitt veldig fast, den er ikke steinhard og den er fremdeles "spenstig", det er også normal størrelse på den.
Jeg føler meg litt rar i denne testikkelen og, den stikker ikke og har ikke tyngdefølelse men det "rykker" litt i den noen ganger og er øm, den er hardere enn den høyre testikkelen og når den høyre er myk og vanlig er den venstre fremdeles rimelig fast. den er som sagt fremdeles ikke steinhard men en del fastere. Mulig dette er ren innbildning men greit å få høre litt om det. Fikk time til legen neste uke for undersøkelse men vil gjerne få ett svar om hva dette kan være før dette.
Jeg har klemt en del på denne testikkelen for å undersøke (fikserer rett og slett på den etter jeg fant en klump i desember), var også til ultralyd for 3 uker siden der ingenting ble funnet inni denne.
Personlig tror og håper jeg dette er en hevelse eller noe lignende grunnet mye berøring og klemming de siste ukene, men jeg har også klemt på høyre en del for sammenligning og denne er normal. Tidligere ble den faste testikkelen mykere igjen når jeg badet i varmt vann men når jeg dusjer nå så holder den seg fast (varierer litt men ikke mye).
Børe jeg være engstelig over dette? siden dere sa sist at ultralyd er 100% sikker på å oppdage kreft så er jeg ganske trygg på at jeg var frisk i uken rett før jul da jeg ble undersøkt og dette må i såfall ha utviklet seg i etterkant. Er det umulig for en kreftsvulst å vokse såpass fort (3 uker)?
Har en forkalkningskule på den samme testikkelen men ellers ingen symptomer utenom de nevnte. ble litt rotete igjen dette så jeg skriver litt fort hva symptomene jeg har er
- Fast venstre testikkel, er ikke steinhard og har en grad av mykhet noen ganger. (ble myk og vanlig under bad tidligere, men liten endring nå når jeg står i en dusj)
- Ømhet og "rykkning" i samme testikkel (kommer noen ganger ikke kontinuerlig)
- Normal størrelse og ingen tyngde eller stikking,
- Har kjent og klemt en del på denne testikkelen men også den andre uten at den har blitt like fast. fikserer rett og slett en del og har også mental fokus mot den.
- skal til lege neste uke der jeg vil spørre om henvisning videre til enten ultralyd (igjen hvis hun mener det trengs), eller Psykolog for dette er jeg redd for begynner å nærme seg helseangst.
Er jeg trygg på at dette mest sannsynlig ikke er kreft, og hva kan det ellers muligens være?
Takker for svar!

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 30. desember 2015, klokken 11:35

Hva er testikkelkreft?


Testikkelkreft er ingen vanlig kreftform, men den er den vanligste hos menn i alderen 20-40 år og omkring 300 får diagnosen hvert år og forekomsten er stigende uten at man vet hvorfor. Man vet imidlertid at menn som har opplevd at ikke begge stenene var kommet på plass i pungen ved fødselen eller som har fått påvist nedsatt fruktbarhet, eller som har slektninger som har (hatt) testikkelkreft, og menn som har hatt kreft i den andre testikkelen sin har høyere sannsynlighet for å få det. Man har i den senere tid også observert hyppigere forekomst av etstikkelkreft hos personer med HIV, eller som har brukt anabole steroider eller gjennomgått operasjon på pungen (skrotalkirurgi).


Symptomene på testikkelkreft kan være at ene testikkelen blir hard, får en kul eller øker eller minker i størrelse eller den begynner å bli øm, smerte lett, stikke eller føles tyngre. Tegn på at testikkelkreften har spredt seg kan være hoste eller tungpust dersom den har spredt seg til lunger, lave ryggsmerter om den har spredt seg til lymfeknuter i korsryggregionen, forstørrede bryster som eventuelt ømmer dersom den produserer hormonet HCG (noe den kan gjøre når den sprer seg).


I motsetning til tidligere hvor halvparten døde av denne kreftformen så helbredes nesten alle idag (98 %). Selv om kreften har spredt seg! For å forsikre seg om at man ikke havner i 2 % - gruppen bør man gjøre som deg: Komme seg til kontroll dersom man kjenner en kul, tyngdefornemmelse, ømhet, fasthet, forstørrelse, forminskning av testikkelen etc. Ved tvil sender legen en til ultralyd og tar blodprøver. Frikjennes du etter dette kan du føle deg trygg.


Hva er årsaken til at den ene testikkelen kjennes hard ut?


Det at du kjenner at den ene testikkelen er hardere enn den andre kan bety: 1. Som du selv sier; den kan ha blitt inflammert og hoven som følge av selvundersøkelsene siste tiden.

 2. Det er et symptom som bør føre til ultralydundersøkelse og blodprøvetakelse (blodprøvene LDH, HCG og AFP) for å utelukke kreft, men dette har du jo gjort. Ultralydundersøkelsen er det viktigste. Det ville nå vært usedvanlig merkelig og uflaks om du skulle få kreft rett etter å ha blitt frikjent fra ultralydundersøkelsen så det tror jeg ikke du skal tenke så mye på. Jeg ønsker ikke å bagatellisere et symptom som at den ene testikkelen er fastere enn den andre, men siden du nettopp har tatt ultralyd og dessuten har en dugelig forklaring (inflammasjon) i tillegg synes jeg kreftmistanken er den som rangerer klart lavest her.

 3. Atrofi, dvs at testikkelen skrumper inn. Dette kan ses etter kusma. Kusma kan føre til betennelse av testikkelen (orkitt) hvilket i sin tur kan føre til at den skrumper inn (krymper). Da vil den bli hardere i konsistensen. Også her vil ultralydundersøkelsen, sammen med sædundersøkelse gi svaret. Man kaller det ikke atrofi før testikkelen har et volum på mindre enn 12 milliliter (måles på ultralyd eller ved hjelp av spesielle måleverktøy for testikler). Man kan få kusma selv om man er vaksinert i barneårene.

 4. Åreknuter i testikkelen (varicocele) kan føles hardt. 90 % av varicocelene finnes i venstre testikkel. Åreknuter er utposninger av venene (samleårene) i testikkelen. De vil føles hardere i stående dersom dette er grunnen. I liggende vil blodet klare å renne inn i kroppen igjen og testikkelen vil kunne føles mer som den andre.

 5. Brokk eller hydrocele (vann i pungen/vannbrokk). Dette sjekker legen raskt ut ved undersøkelsen.

 6. Bitestikkelbetennelse (epididymitt): Gjør vondt i tillegg.

 7. Spermatocele: Tilstoppet sædkanal. Vil ikke føre til at hele testikkelen hardner til, men kan kjennes som en kul.

 8. Godartet svulst eller cyste: Må til ultralyd for å skille dette fra en ondartet svulst.

 9. Kreft (utelukkes v ultralyd, ved at legen kjenner etter og forhører seg om symptomer og familiehistorie etc og tar blodprøver).


Man regner med at det tar flere år (5-7 år) fra en celleforandring blir til en invaderende kreft. Når du oppdager en kul har som regel ikke kreften rukket å invadere ennå. Det er usannsynlig at du skal ha fått en kreft som er følbar når det er så kort tid siden du tok ultralyden.


Hva skal legen sjekke for å utelukke testikkelkreft? • Sykehistorien: Har pasienten opplevd uforklarlig tungpust eller hoste (spredning til lunge), ryggsmerter (spredning), merkbart hevelser i bena (spredning som presser på store vener som hindrer blodet å strømme tilbake mot hjertet uhindret slik at det demmes opp), jent kul selv, hatt testikkel som har ligget tilbaketrukket i lyskekanalen i perioder eller kontinuerlig, hatt kreft i den andre testikkelen, hatt fedre eller brødre med testikkelkreft eller påvist redusert sædkvalitet eller ufruktbarhet (infertilitet)?

 • Kjenne på magen: Etter svulster eller forstørrede lymfeknuter.

 • Sjekke om brystene er forstørret: Testikkelkreft som har spredt seg kan i mange tilfeller produsere hormonet HCG. Dette får brystene til å forstørres og se kvinnelige ut.

 • Kjenne etter lymfeknuteforstørrelse over kragebena: Testikkelkreft som sprer seg via lymfebanen kan sette seg fast i blant annet lymfeknutene som sitter over kragebena.

 • Kjenne etter forstørrede lymfeknuter i lyskeregionen: Forstørres i tilfelle spredning (men husk at lymfeknuter først og fremst forstørres på grunn av ufarlige infeksjoner).

 • Undersøke testiklene: Fasthet, størrelse, kuler, harde, ømme, tyngdefornemmelse, følelsestap eller andre endringer?

 • Blodprøver (eventuelt): HCG, AFP, Kreatinin (nyreprøve), LDH, ASAT og ALAT (leverprøver).

 • Eventuelt henvise til ultralyd: Ultralydundersøkelsen er nesten 100.0 % sikker. Finner man noe man er usikker på på ultralyden kan man henvises videre til andre undersøkelser (CT, MR, røntgen lunger) eller man legger vedkommende inn til operasjon, åpner pungen, tar et snitt av testikkelen som undersøkes mens du ligger på benken og deretter får kirurgen svaret: Hvis kreft opererer de ut stenen. Hvis ikke beholdes den. Man blir ikke infertil ved bare å fjerne én testikkel. Dessuten tilbys man å fryse ned spermier før slike inngrep. Det er selvsagt uaktuelt for deg å vurdere noe slikt som dette da de ikke var i tvil etter ultralydundersøkelsen.


Konklusjon


Du forstår selvsagt at jeg ikke kan komme med annet enn informasjon og at det er legene som undersøker deg som må komme med den endelige anbefalingen. På bakgrunn av informasjonen jeg har fått kan jeg imidlertid berolige deg, mens en person som ikke hadde vært til undersøkelse enda ville blitt sterkt anbefalt å få seg undersøkt av lege ved funn av en plutselig tilhardnet testikkel. Fra vår posisjon vil vi måtte tilrå legesjekk ved de minste mistanker.


At du skal ha rukket å utvikle en testikkelkreft som skal ha ført til følbare forandringer så kort tid etter at ultralyd ble funnet normal er nesten komplett usannsynlig. Jeg synes du har stor grunn til å ta det hele med ro frem til legebesøket neste uke. Jeg synes for øvrig ikke det er rart at du tenker mye på dette, men håper du skal bli endelig beroliget ved den neste sjekken.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon