Hvorfor er jeg så sliten og har slike kroppssmerter? Hva bør fastlegen min gjøre

Innsendt spørsmål

­­­Hva er årsaken til smerter og mangel på kapasitet til å gjøre noe?
Jeg sliter med vondt i brystet og hodet. Er kvalm og uvel. Har problemer med å få i meg nok mat til å holde vekten. Veier over 10 kilo mindre enn normalt og har vondt i rygg og ledd akkurat som ved influensa i gamle dager. Eier ikke kapasitet til å gjøre noe. Er stort sett sengeliggende med tåke i hodet og fullstendig slapp. Har vært i kontakt med DPS angående problemene. De mener det er paranoid schizofreni og schizofreni borderline. Det eneste de har gjort for å prøve å hjelpe meg er å gi meg risperdal. Har lest artikler om å leve med paranoid schizofreni og schizofreni borderline. Fikk ikke inntrykk av at det vanligste var å leve med smerter og total uførhet. De oppfordret til idrettsaktiviteter og vedhogging. Bør jeg være fornøyd med hjelpen jeg har fått eller skal jeg kontakte en privat lege. Det er mitt største problem akkurat nå. Sikkert mange som vil ha pengene mine. Men har du noen gode tips til hvem som eventuelt er i stand til å hjelpe meg ut av uføret. På forhånd takk.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 27. april 2014, klokken 21:19

Statistisk sett er det stress, inaktivitet eller overarbeid som kroner toppen, men man må alltid gjøre en helsesjekk, foreta et sykeintervju inkludert hva som "går igjen" i familien  og ta prøver, eventuelt bilder før man kan konkludere med noe som helst.


Ha et våkent øye for hva som måtte gå i familien, det være seg hjerte- karsykdom, gikt eller kreft.


LES OGSÅ: Tretthet og slapphet. Få sjekket om du har sykdom eller mangler noe.


Når slike ting er avklart gjennom et intervju vil legen undersøke deg ved å ta blodtrykk, lytte på hjerte (bilyder, urytmer, betennelseslyder etc), kanskje ta et EKG (noen av de med sykdomsfølelse påviser vi hjeertebetennelse hos), lytte til halskarene og lungene, kjenne på stoffskiftekjertelen, kjenne etter kuler etc i magen, hevelser i bena, studere hud, pust, kanskje ta en pusteprøve (spirometri) og måle surstoffmetningen i blodet med en fingermåler.


Dernest tas det blodprøver. Sykdom i nesten hvert et organ kan gi symptomer som tretthet, men ikke nødvendigvis kroppssmerer. Men det betyr at det må måles en rekke parametre i blodprøven din. Kanskje tas det i tillegg til en "oversiktspakke" mer målrettede blodprøver i tillegg, alt etter hva som har kommet frem under intervju og helsesjekk.


LES OGSÅ: Hvordan utredes slitenhet • ME

 • Søvnforstyrrelse (søvnutredning? søvnhygiene?)

 • Hjerteproblemer (blodtrykk, puls, ekg, ultralyd, auskultasjon/lytting, stresstest...)

 • Kreft

 • Misbruk av alkohol/narkotika/medikamenter

 • Høyt kalsium

 • Lavt stoffskifte

 • Anemi

 • Depresjon

 • Infeksjon (hjertebetennelse, HIV, Borreliose, tuberkulose, hepatitt)

 • Bivirkning av medisiner

 • Kyssesyke (mononukleose)

 • Fibromyalgi (kronisk smertesyndrom)

 • Psykisk lidelse (som i tillegg kan gi fibromyalgi)

 • Binyrebarksvikt

 • Jernmangel

 • Autoimmune sykdommer (vaskulitter, revmatismer, bindevevssykdommer etc)


Når det kommer til Risperdalså er utmattelse/slitenhet en relativt vanlig bivirkning ved denne. Det behøver ikke å bety at akkurat du må ha fått denne bivirkningen av tabletten, men om slitenheten oppstod rett etter at du startet med denne så må man mistenke dette. Du må imidlertid ikke finne på å justere dose eller slutte med den uten å snakke med legen din. Det kan gå galt.


Man kan ta blodprøve for å måle nivået av Risperdalen i blodet ditt, for å sjekke at du har riktig dosering.


I tillegg kan sykdommen i seg selv gi utmattelse (Schizofreni), og det å gå sliten lenge kan gi kroppssmerter etc, så bildet er litt komplekst.


Dere har nå et opplegg for hvordan jeg ville gjort det. Jeg ville gjort meg opp en formening om symptomene startet med oppstart av Risperdal, jeg ville målt konsentrasjonen av den i blodet, jeg ville vurdert om det kunne knyttes til din schizofreni eller stressfaktorer i livet, eventuelt inaktivitet, samtidig som jeg hadde gjort dette sykehistorieintervjuet, tatt prøver og gjort en grundig helsesjekk.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon