Hvorfor er jeg så uopplagt etter halsbetennelsen?

Innsendt spørsmål

­Fikk i september 2015 en mindre halsbetennelse, men akkurat når jeg trodde den var over så hovnet en lymfeknute under kjeven kraftig opp i løpet av få timer. Fastlegen ga meg min første penicillin kur på 30 år.
Dro etter at Apocillin kuren var ferdig på en 3 ukers tur til Syden.
Helt mot slutten av turen ble jeg litt kald og fikk tvert vondt i halsen. Vel hjemme utviklet det seg ikke utover vondt i halsen i ca 4 dager. Hadde mye feber i disse dagene.
Plutselig ble det heftig mye verre og på 4 timer gikk det fra at jeg kunne spise normalt til at jeg ikke klarte å svelge mitt eget spytt. Stemmen gikk fra å kunne snakke normalt til at jeg knapt kunne snakke på få timer.
Innlagt på sykehus fikk jeg intravenøst den kraftigste Flagyl og Apocillin kuren som finnes i medisin skapet.
Halsen testet positivt på streptokokker, men det var kun en side som var opphovnet og ingen hvite flekker i halsen eller på Toncilen.
Ble ikke funnet noe annet enn normale bakterier i halsen. Hovner kraftig opp i hele hals og nakke regionen. Hadde en CRP på over 200 etter at jeg hadde hatt intravenøst i ca 18 timer.
Nå 4 mnd etterpå har jeg fortsatt litt forstørrede lymfeknuter under kjeven og immunforsvaret føles dårlig. Fikk omgangssyke som nesten kunne ha sendt meg på sykehus.
Har aldri fått noen forklaring hva dette kunne være.
Noen idé hva det kan være?
Hvilke tester kan man gjøre for å se om det er noen underliggende sykdom?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. januar 2016, klokken 18:23

En teori på dette kan være at det var kyssesyke og ikke bakteriell halsbetennelse du hadde, men etter hva du beskriver er det mest sannsynlig at du hadde bakteriell halsbetennelse.


Bakteriell halsbetennelse


Kalles også Streptokokktonsilitt  • Høy feber

  • Store og røde mandler/mandel med eller uten pussbelegg

  • Høy feber

  • Medtatt allmenntilstand

  • Store og ømme lymfeknuter i halsen

  • Fravær av forkjølelsessymptomer (peker i retning av at virus kan være årsaken til halsplagene)

  • (utslag på streptokokker i halsprøve; men dette kan giutslag selv om bakterien ikke er årsaken til halsplagene).


Kan gi komplikasjoner i etterkant:  • Nyrebetennelse (glomerulonefritt). Sjelden. Ta urinprøve for å sjekke om det er mye eggehvittestoffer (proteiner) eller blod i urinen. Hevelser i kroppen (spesielt bena og rundt øynene) og tretthet, kvalme. Senere redusert urinproduksjon og økende blodtrykk.

  • Giktfeber (revmatisk feber): I så fall ett eller flere av følgende symptomer:  "Vandrende" leddbetennelser, betennelse på hjertet (brystsmerter, tungpust, hjertebank), knuter under huden, kløende utslett og brå, ufrivillige bevegelser (Sydenhamns korea).


Kyssesyke


Først noen dager med influensasymptomer, dvs nedsatt allmenntilstand, hodepine og muskel- og leddsmerter, før kraftig halsvondt setter inn med store, røde mandler og kraftig lymfeknutreaksjon i halsen. Blodprøve vi gi diagnosen. Det finnes også en hurtigtest, men denne viser normalt resultat de første dagene selv om man har kyssesyke.


Kan gi komplikasjoner som langvarig tretthet i etterkant (postviralt tretthetssyndrom); ME-liknende. Forbigående. God prognose.


Konklusjon


Omgangssyken kan du ha fått av antibiotikaen. Jeg tror ikke senfølgene dreier seg om en annen underliggende sykdom og at du dermed ikke skulle være tilstrekelig behandlet. Ta gjerne blodprøve for kyssesyken og nyrefunksjon, samt en urinprøve.


LES OGSÅ: Kyssesyke (mononukleose)

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon