Hvorfor er jeg så utmattet og har disse smertene? Jeg er bare tretti år!

Innsendt spørsmål

­Hei. Eg har vært plaget med ryggsmerter og vonde hofter over lengre tid. Eg er ofte svimmel og kvalm, har vært hos legen å sjekket jern og andre ting ang svimmelhet og kvalmen men alt er helt fint. Har vonde ledd og så å si vondt i hele kroppen. Dersom eg gjør for mye hus arbeid eller jobber fult blir eg senge liggende i timer etter på. Eg er alltid trøtt. Uansett hvor mye søvn eg har fått. Vondt i nakken og skuldrene. Eg går til kiropraktor men føler ikke det hjelper i det store. Eg prøver å slanke meg pga noen kilo for mye men eg orker i noen dager så klarer eg ikke trene på en stund pga lite energi og mye smerte i kroppen. Hva kan være årsaken til dette. Har 2 barn eg veldig gjerne vil følge opp uten at eg må slappe av å sove etter på. Eg sliter også med mye hodeverk og eg er en veldig hissig person. Å de siste 2 årene har eg vært veldig emesjonel. Eg er nettopp blitt 30 år. Har vurdert lenge om å gå til legen men vil ikke være hysterisk viss du skjønner hva eg mener.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 05. mai 2014, klokken 22:11

Kan det være utbrenthet?Det er dessverre en altfor vanlig problemstilling den du sliter med. Jeg synes du er ung til å slite med dette. Hos de fleste viser det seg å være stressutløst; det at man pga barn/familie og jobb ikke har hatt noe annet valg enn å gå på høygir med seg selv. Hos disse slår gjerne utmattelsen og kroppsverken ut idet stressfaktorene forsvinner. F eks når barna har flyttet ut eller klarer seg selv i det minste. Når stresset avtar, avtar også adrenalinet og stresshormonet kortison, dvs du mister drivstoffet for å holde deg oppe. Adrenalinet og kortisonet har gjort at du kan bruke flere krefter enn du har over lang tid (adrenalinet) uten å få symptomer på det (kortisonet). Hvor lang tid det tar å hente seg inn igjen fra en slik utbrenthet varierer veldig. Mange henter seg vel ikke inn fullstendig, men må fortsette livet på en tilpasset måte.


Kan det være fibromyalgi?


Pågår et slikt press lenge nok, hvor man altså pga stress, overbelastning og tidsklemme aldri får slappet helt av i musklene, oppstår betennelser i disse. Står dette lenge nok kalles det fibromyalgi, eller kronisk smertesyndrom.
TRIGGERPUNKTENE VED FIBROMYALGI: Minst 11 av disse 18 punktene må være smertefulle når legen klemmer på dem med et bestemt trykk.
 


Fibromyalgi betyr at man har smerter i muskler og bindevev, men for å få diagnosen må man ha hatt plagene i minst tre måneder og være trykkøm i minst 11 av de 18 ømhetspunktene (triggerpunktene). Plagene må i tillegg være spredt over hele kroppen og ikke være samlet på et begrenset område. Andre sykdomstilstander med liknende symptomer må dessuten utelukkes (mer om dette under).


 


KROPPENS KVADRANTER: Minst tre av de fire kvadrantene må ha trykkømme punkter om man skal kunne kalle det fibromyalgi.


 
LES OGSÅ:Som du forstår fører dette til legebesøk på ene eller andre måten. Utelukker dere utbrenthet og fibromyalgi må dere ta en rekke blodprøver og foreta en grundig helsesjekk. Det kan være så "enkelt" som en mangeltilstand (B12 eller D-vitamin), jernmangel, lav blodprosent, lavt stoffskifte, diabetes etc etc. Alt dette kan selvsagt kjøres synkront og behøver ikke ta mer enn en enkelt legetime. Men dere vil sikkert kunne havne innpå ME-stien også. For å få denne diagnosen, uten at dette er noe å hige etter, så må alle andre sykdommer som kan gi tilsvarende symptomer som ME utelukkes. ME er med andre ord en utelukkelsesdiagnose. Det er med andre ord ingen symptomer eller tester som påviser ME.


Hvordan stilles diagnosen ME?


KRITERIER SOM MÅ OPPFYLLES (alle symptomene i kategori 1 pluss fire eller flere fra kategori 2)


For alle kriteriene (både 1. og 2.) gjelder at de skal ha vart i 6 måneder. Et symptom eller kriterium regnes ikke med dersom det ikke har vart i minst 6 måneder. 1. Utmattelse/tretthet som… (alle kriteriene må være oppfylt) • ikke blir bedre ved at du hviler

 • ikke kommer på grunn av fysisk anstrengelse/overtrening

 • er nyoppstått (, men har vart i 6 mnd)

 • reduserer evnen til å fungere fysisk og mentalt i det daglige til bare det halve (minimun) sammenliknet med tidligere.

 • ikke kan forklares av annen sykdom (det er her utfordringen ligger!)


2.  Minst fire av følgende symptomer må foreligge: • Nyoppstått hodepine (, men har vart i minst 6 mnd)

 • Leddsmerter (flere enn ett ledd)

 • Søvn hjelper ikke

 • Du blir dårligere etter trening/fysisk aktivitet og denne følelsen varer i  minst 24 timer etterpå

 • Du har en følelse av at hukommelsen / konsentrasjonen er nedsatt

 • Ømme lymfeknuter (sjekkes gjerne i armhulen eller på halsen)

 • Muskelsmerter

 • Sår hals


SYKDOMMER SOM MÅ UTELUKKES


Tretthet er en følgesvenn til mange sykdommer og tilstander. En rekke tilstander må derfor utelukkes før ME-diagnosen kan settes. Utredningen kan godt styres av en fastlege, men en fastlege kan ikke sette diagnosen før han/hun har henvist til alle relevante spesialister for utelukkelse av de andre tilstandene.


Det finnes ingen analyse, blodprøve, test eller billeddiagnostikk som kan bekrefte eller påvise ME. ME er derfor en utelukkelsesdiagnose.


Her er en liste over de mest relevante sykdommene som bør utelukkes (fordi de kan gi liknende symptomer som ME) og blodprøvene som benyttes for å utelukke eller bekrefte sykdommene: • Nyresykdom: Kreatinin, Urea, urinprøve, blodprosent, senkning

 • Leversykdom: ASAT, ALAT, ALP, GGT

 • Infeksjoner: HIV, flått (borreliose), Mycoplasma, (retroviruset XMRV og MLV), kyssesyke (mononukleose), leverbetennelse (hepatitt), hjertebetennelse:

 • Reumatisme: Giktprøver

 • Anemi (lav blodprosent) og jernmangel: Jernprøver og blodprosent

 • Hemokromatose (økt jernopptak og derfor avleiring av jern i kroppens organer): blodprøver og genetisk test (sjekk for arvelighet)

 • Cøliaki (glutenintoleranse): Antistoffer (anti-gliadin og -transglutaminase) og eventuelt gastroskopi (kikkertundersøkelse av magen)

 • Søvnforstyrrelser: Søvnapné (pustestopp under søvn), narkolepsi (sover "brått og når som helst") og insomni (klarer ikke sovne)

 • Kraftig / sykelig overvekt

 • Diabetes: Blodsukker, urinprøve. Både type 1 og type 2.

 • Stoffskiftet: TSH, FT4, eventuelt også FT3, TRAS og Anti-TPO. Man er spesielt oppmerksom på lavt stoffskifte (høy TSH og lav FT4), men høyt stoffskifte må også utelukkes.

 • Binyresykdom: Spesielle hormonanalyser (kortisol etc). Spesielt er  man oppmerksom på Addisons sykdom.

 • Blodsykdommer: Hvite blodlegemer, røde blodlegemer, blodplater

 • Immunsvikt: Dette er en utelukkelsesdiagnose akkurat som ME

 • Demens: Logiske tester

 • Psykose og enkelte former for depresjon ("vanlig" depresjon er lov å ha uten at ME blir utelukket), samt schizofreni

 • Alvorlige spiseforstyrrelser (anorexi/bulimi)

 • Misbruk (alkohol, narkotika, vanedannende medisiner)

 • Bivirkninger av medisin (beroligende og betablokkere spesielt)

 • Kreft

 • Cushings syndrom: Overproduksjon av kortisol

 • Hjertesykdom: Lavt blodtrykk og hjertesvikt: Blodtrykksmåling, BNP (blodprøve), lever- og nyreprøver (se over)

 • Psykosomatiske lidelser: Lidelser som i det minste er påvirket av mentale faktorer (eksempler på slike lidelser: magesår, eksem og astma)

 • Nevrologiske sykdommer: MS, Parkinsons, B12-mangel, myastenia gravis.


Som du kan lese er gikt en av diagnosene som må utelukkes for at man skal kunne sette ME-diagnose. Det finnes mange typer gikt. Giktpasienter har ofte vanskeligheter med å komme i gang på morgenen. Ofte tar det minst en time før de klarer å starte dagen, inkludert å kle på seg. I tillegg til at leddene er vonde og hovn er de gjerne røde i tillegg, og de er vonde selv om legen beveger på det aktuelle leddet uten at du hjelper til (passiv bevegelse utløser smerten). Får du vondt kun når du selv aktivt beveger leddet kan det tenkes smerten sitter omkring leddet og bare kjennes ut som kommer fra leddet. La denne figuren illustrere:Dersom du skulle få røde (betente) ledd en dag bør du opprette en avtale med legesenteret om å få lov til å komme ned og ta senkningen (blodprøve) umiddelbart. Er senkningen høy og leddet rødt bør dere diskutere henvisning til revmatolog.


Sammendrag:


En utredning må altså til. Får dere "napp" på noe tar dere det derfra. Blir resultatet utbrenthet, fibromyalgi eller ME kan det være dere finner det lurest i et rehabiliteringsopphold for å bli klokere på lidelsen, tilpasset treningsopplegg og et avbrekk fra hverdagen. Kanskje også smertestillende og sinnsstabiliserende medisin for en periode (Sarotex).


Håper du kommer et skritt videre nå.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon