Hvorfor får jeg ikke sykmelding når familien sliter som nå?

Innsendt spørsmål

Hei, jeg har i dert siste året hatt store problemer med å få sove og spise, og fungere på jobb grunnet at min kone har har fått endelig vedtak fra UNE om utvisning. Jeg klarer ikke å utføre jobben min på en tilfredsstillende måte, fordi tankene mine er alle andre steder enn på jobb. Vi har 4 barn i alderen 3-11 og min kone kan bli hentet av politiet når tid som helst. Jeg klarer ikke dette mer, er helt utslitt og har vært hos fastlegen min, men noen sykemelding pga depresjon og angst får jeg ikke, hva skal jeg gjøre, har aldri vært syjkemeldt i løpet av mine 30 år i arbeid, flaut er det også og nærmest bønnfalle om en sykemelding som kan gjøre at jeg kan være hjemme og ta vare på famiien min. Hilsen fortvilet 4 barns far.­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 16. juni 2016, klokken 21:13

Dersom det er snakk om fravær for å ta vare på egne syke barn må man bruke de dager som er avsatt med henblikk på dette formålet. Er det snakk om alvorlig og langvarig pleie av ett eller flere av barna må man søke pleiepenger. Er det egen sykdom så tilfredsstiller ikke tristhet og slitenhet til sykmelding, mens depresjon av moderat grad gjør det (inndeling: mild - moderat - alvorig). Systemet krever altså at man skal holde ut å stå i en jobb med en viss grad av symptomer og det er nok ikke særlig hyggelig for fastlegen din å måtte nekte deg sykmelding når han/hun vet at dere sliter. Men saken er at klarer man å arbeide så skal man det så lenge det ikke er medisinsk uforsvarlig.


En depresjon av moderat grad er såpass invalidiserende at det kan være uaktuelt å sende noen i (full) jobb med det. Samtidig er det da heller ikke mulig å ivareta andre dersom en depresjon er så uttalt.


Jeg ville forsøkt å få tilrettelagt arbeidsoppgavene så langt det lar seg gjøre og forsøke å bringe på bane det dere har av ressurser for å få mest mulig avlastning. Triste hendelser er en del av livet og skjer dessverre altfor ofte, men lar det seg arbeide med så kreves det, selv om det er ubehagelig og man blir ekstra sliten av det. Dette høres kjølig og brutalt ut, men dette er en av de verste oppgavene en fastlege har; det å sette foten ned for mennesker som åpenbart har det vondt, men det er dessverre ikke grunn nok til ikke å arbeide selv om ingen har noen som helst problemer med å se at dette ville kunne være til god hjelp for dere.


(Det er alltid en mulighet for arbeidsgiveren din å gi deg permisjon, med eller uten lønn)

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon