Hvorfor fikk jeg hjertebank etter matinntaket?

Innsendt spørsmål

­Hei.

Jeg fikk et "anfall" av ett eller annet i går, som jeg lurer veldig på hva var for noe.

En noe hektisk ettermiddag på vei til et førjulsselskap (flere timer på isete veier), og når jeg kom dit, inntak av et kraftig måltid, etterfulgt av mye søtsaker (noe jeg vanligvis ikke spiser) og et par kommer kaffe (noe jeg vanligvis heller ikke drikker).

En halvtime etterpå blir jeg veldig trøtt og må unnskylde meg og sette meg og slappe av litt. Så blir jeg iskald i kroppen (særlig på hender og føtter) men jeg hakker tenner og begynner å skjelve til tross for at det er varmt inne. Lurer på om jeg har fått et panikkanfall men puls og pust virker normale. Men så skjer det som er virkelig ekkelt, pulsen endret seg og ble plutselig veldig følbar i halsen.Vanskelig å forklare, men hvert hjerteslag kjentes ut som det man får etter et ekstraslag.

Jeg spratt opp av stolen. Da forsvant det med en gang. Men når jeg satte meg ned, og lente meg bakover, så begynte det igjen. Jeg målte pulsen min og den var såvidt jeg kunne bedømme regelmessig. Målte også i overgangen mellom "vanlig" puls og disse harde slagene, det eneste jeg kunne finne ulikt var at den kanskje ble ørlite langsommere (men helt ubetydelig) men noe hardere slag og "fyldigere" puls. Jeg reiste meg opp igjen, og problemet forsvant. Gikk og vandret litt rundt på gulvet mens jeg frøs og skalv og gruet meg litt til å kjøre hjem hvis dette skulle vedvare. Det gjorde det heldigvis ikke, pulsen forble normal, skjelvingene ga seg etter et kvarter og varmen kom tilbake i kroppen etter en halvtime.

Da jeg kom hjem sjekket jeg om jeg hadde feber, det hadde jeg ikke (har vært litt småforkjølet). Videre var blodtrykket helt normalt (110/65) og pulsen helt normal (64).

Jeg skjønner at disse frysningene og skjelvingene sannsynligvis var en reaksjon på for mye sukker, koffein og stress i forkant, men hva i alle dager kan denne pulsen ha vært for noe. Jeg har jo visse kunnskaper innen arytmi, men jeg finner ingenting som kan passe med det jeg opplevde, så derfor må jeg spørre legen :-)

For å tenke litt høyt, jeg trodde først jeg hadde tvillingpuls (bigemini) men da skulle jeg jo forvente at pulsen var vesentlig lavere, nærmest halvert. Det var definitivt ikke tilfellet. Videre kunne jo akselerert junksjonell rytme skape slike symptomer med puls i halsen, men da ville jo rytmen blitt noe raskere. Kanskje umulig å svare på hva det kan være, men det opplevdes veldig ekkelt. Jeg ble ikke svimmel, kanskje jeg ble litt tungpustet men ikke på en annen måte enn jeg også ellers kan bli hvis jeg er engstelig.

Hva kan dette ha vært for noe? Og høres det "uskyldig" ut?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 05. desember 2011, klokken 16:13

Jeg er enig med deg i at dette høres uskyldig ut med tanke på hjertesykdom. Utover dette kan vi utdype et par begreper:


Hva er bigemini?


Bigemini betyr at hjertet slår en ekstra gang hvert annet slag. Ett ekstraslag, ett normalt slag, ett ekstraslag, ett normalt slag.  Dersom ekstraslaget kommer for hvert tredje slag eller hvert fjerde slag kalles det trigemini og quadrigemini respektive. Dersom hvert femte eller sjeldnere er et ekstraslag kalles det enkeltstående ekstraslag, men de er alle premature kontraksjoner (hovedkammeret eller forkammeret som slår for tidlig; dvs ventrikulære/supraventrikulære ekstrasystoler: VES/SVES). Bigemini, trigemini og quadrigemini er altså vanlige ekstraslag bare at de kommer i serier. Dette er ufarlig i friske hjerter, mens et dårlig tegn i et hjerte som er sykt av trange blodårer (angina), hjertesvikt eller tidligere/pågående hjerteinfarkt. Ekstraslag oppstår som følge av stress (spesielt VES), koffein, nikotin, alkohol eller visse medisiner.


LES OGSÅ: Uregelmessig hjerterytme-supraventrikulær takykardi


Koblede ekstraslag


Dernest så har man det som kalles koblede ventrikulære ekstraslag. Disse er også premature ekstraslag (PVC) og betegnes som koplede, tripletter eller quadripletter når de kommer i serie og er en form for Non-Sustained Ventricular tachycardia. Det som skiller denne type ekstrasystoler fra de over er at det ikke er noen vanlige slag mellom ekstraslagene (ekstraslagene er koblet sammen).


Hva er erstatningsrytme - escape-rhythm?


Hjertefrekvensen på premature slag (ekstraslag) avhenger av om de oppstår i forkammeret (normal hjerterytme) eller i hovedkammeret (for da redsuert hjertefrekvens). Dette fordi forkammer-ekstraslagene ledes gjennom ledningsnettet (AV-knuten og Purkinjefibrene), mens premature slag med opprinnelse i ventriklene (hovedkamrene) ledes i selve hjertemuskulaturen utenom ledningsnettet og dette går tregere. Muligens opplevde du bigemini med opphav i forkammer (atriet).Ekstraslag i syke hjerter er et dårlig tegn


Ekstraslag i syke hjerter er ikke et godt prognostisk tegn med tanke på plutselig hjertedød. Et sykt hjerte er et hjerte som har trange blodårer, er forstørret, har hatt hjerteinfarkt, hjertesvikt eller andre hjertesykdommer. Symptomer på hjertesykdom kan være for eksempel brystsmerter eller tungpust. Ekstraslag i syke hjerter skal utredes videre.


Ekstraslag i friske hjerter er ufarlig


Når det gjelder ekstraslag i friske hjerter (ingen symptomer og ingen kjent hjertesykdom) så krever disse ingen oppfølging. Dersom de oppdages på et EKG som er tatt i hvile behøver ikke pasienten henvises til et arbeids-EKG.


Ekstraslag under belastning bør utredes videre


Ekstraslag i tilsynelatende friske hjerter krever bare ekstra oppmerksomhet og oppfølging om de oppstår under belastning, dvs på et arbeids-EKG, også kalt sykkelbelastning eller stresstest. Det finnes to typer ekstraslag som gir grunn til bekymring om de oppstår under belastning og dette er koblede VES (to eller flere i serie; les over) eller dersom det oppstår ekstraslag av enhver art i et antall på mer enn ti prosent av alle hjerteslagene i løpet av en trettisekunders periode. Disse pasientene bør vurderes for ultralyd av hjertet (eccokardiografi) og kanskje kontrastundersøkelse av hjertet (koronar angiografi). Bigemini under belastningen har ikke vist seg å medføre noen fare (med mindre antallet er mer enn ti prosent av alle hjerteslagene innenfor en 30-sekunders periode under belastning).


Aksellerert junksjonal rytme


Junksjonal rytme er en hjerterytme som oppstår som følge av at AV-knuten har overtatt pacemakerrollen. Normalt er det sinusknuten som har denne rollen. Dersom det av en eller annen grunn oppstår en veldig lav hjerterytme pga sykdom i ledningssystemet så vil AV-knuten overta styringen automatisk. I motsetning til sinusknuten vil ikke AV-knuten fyre av så hyppige pulser, slik at junksjonale hjerterytmer er 40-60 og ikke 60-80 som når sinusknuten råder. Aksellerert junksjonal rytme er når AV-knuten har overtatt styringen og pulsfrekvensen allikevel er høyere enn 60. Hvordan kan man se at det er aksellerert junksjonal rytme og ikke en rytme som styres av sinusknuten da? Jo, man ser det ved at p-bølgene i EKGet er forsvunnet eller vendt opp-ned. Dette er fordi atriedepolariseringen enten slukes av QRS-komplekset (ingen p-bølge synlig) eller atriene depolariseres fra ventrikkelretningen (strømmen går motsatt vei, siden ventriklene ligger nedenfor atriene. Når strømmen kommer fra sinusknuten som normalt depolariseres atriene i riktig strømretning og p-bølgene peker oppover).


Aksellerert junksjonal rytme ses ved digitalisoverdose (hjertemedisin) eller etter hjerteinfarkt eller hjertekirurgi. Dette regner jeg derfor med at vi kan se bort fra i ditt tilfelle.


Konklusjon


Konklusjonen blir derfor at du enten har fått i deg noe du ikke har tålt, men jeg tenker da mer i allergisk retning. Dersom du ikke hovnet opp i munn, svelg, lepper, tunge og du ikke kjente noen kløe, fikk utslett eller hevelser andre steder og ikke har opplevd liknende før eller har kjent allergi så kan du sannsynligvis se dette an og vente til du treffer fastlegen igjen og nevne dette da. Det som da gjenstår er å hefte dette på angstknaggen. Både frysninger og hetetokter kan være ledsagende symptomer i forhold til angst selv om det kan være vanskelig å finne utløsende årsak. Noen ganger er det bare små symptomer som oppstår av en bagatell, men så forsterkes symptomene når man gjenkjenner symptomene fra tidligere angstattakker og det hele kan aksellerere til kraftige angstsymptomer. Dette må kunne ses på som en mellomting av forventningsangst og panikkangst, da det ikke hører helt hjemme i noen av kategoriene. Jeg tror hjerterytmen eller følelsen av pulsslagene også kan forklares ved en slik reaksjon. Dette kalles vagal rytme. Vagusnerven aktiverer hjertet ved stress/angst og får hjertet til å slå saktere. Siden det slår saktere rekker det å fylle seg med mer blod før hvert slag og hvert slag blir da kraftigere. Det er helt ufarlig. 


Jeg finner ingen grunn til uro her utifra det jeg leser. Skjer det igjen ville jeg reist til fastlegen med det. Ellers  kan du nøye deg med å fortelle dette til fastlegen ved deres neste møte. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon