Hvorfor flasser jeg på pungen?

Innsendt spørsmål

­Har i flere år hatt problemer med at deler av huden på pungen flasser av,huden blir hard.Det kan gå måneder mellom hver gang.
Har og vært plaget med slapphet i lengre tid uten at fastlegen har klart og finne ut hva som feiler meg.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 05. juli 2013, klokken 00:19

Hvorfor flasser man på pungen?


Huden på pungen er ikke spesiell på noen måte. Huden der nede vil derfor flasse av samme årsaker som for huden ellers på kroppen. Siden du bare flasser der nede må vi anta at årsaken også er å finne der nede. Hadde du flasset og kanskje vært tørr og klødd på andre steder i huden også så kunne man mistenke sykdom som angriper hele hudsystemet, slik som psoriasis til eksempel.


Svaret vil derfor ta for seg generelle årsaker til hvorfor hud flasser av, slik som soppsykdom, eksemer og tørr hud.


Sopp på pungen


Hva er årsakene til sopp på pungen?


Hva er det så som kan skje der nede? Soppsykdom er gjerne det første som slår en. Dersom du klør og er rød på pungen i tillegg så er det nok sopp. Da kjøper du reseptfri salve/krem mot dette og behandler i henhold til pakningsvedlegget. Spesielt viktig er det å ikke slutte med én gang symptomene forsvinner, men strekke behandlingen litt utover dette. I tillegg bør du tenke etter om det er noe spesielt som utløser soppangrepet. Du sier det kan gå noen måneder mellom hver gang. Kan det ha vært lengre fotturer eller andre forhold hvor du har gått lenge med fuktig undertøy uten muligheter for å få skiftet tøy som har utløst dette? Vi har lettere for å få skrittsopp jo oftere vi er fuktige eller klamme i skrittet. Dette er fordi den normale floraen da dør ut, samtidig som soppen trives under nettopp slike forhold. Dette betyr også at både overvektige og idrettsfolk har lettere for å få det. Men man kan også lettere få det om man plages med eksem siden hudforsvaret da allerede er svekket. Dersom du låner andres håndklær eller har sex med noen med sopp, kan du også smittes.


Hvordan behandles sopp på pungen?


For å unngå skrittsopp må du sørge for at du er mest mulig tørr i skrittet. Ikke gå for lenge etter trening før du dusjer og tørk deg godt etter dusjingen. Sov gjerne naken. Ikke benytt tettsittende undertøy. Benytt gjerne litt talkum øverst i skrittet hvor det er som tettest og klammest hvis du er ofte plaget. Det kan godt tenkes soppen starter oppe i lysken og deretter sprer seg til pungen. En betryggelse er at soppinfeksjonen ikke trenger lenger inn enn det ytterste laget i huden, hornlaget, og ikke kommer over i blodbanen. LYSKESOPP: Skrittsopp/lyskesopp sprer seg lett til pungen.


Annet:  • Antibiotika kan gjøre at du lettere får sopp.

  • Partner skal også behandles når du har fått skrittsopp, og like lenge, hvis ikke vil dere smitte hverandre igjen på nytt.

  • Spesielt barn som får sopp tar vi samtidig blodsukkerprøve av (blodprøve) siden diabetes kan gjøre at man lettere får sopp. Det kan også være aktuelt ved stadige soppangrep hos en voksen som ikke har effekt av behandling og forebygging, men oftere er det andre symptomer (tørste, hele tiden småsulten, tretthet og hyppig vannlating etc) som gir mistanken før dette.


Eksem på pungen


Eksem klør mer intenst enn hudsopp, men det er vanskelig for noen som ikke har hatt begge tilstandene å bedømme dette. I tillegg kan eksemer væske og gi blemmer. Eksemene kan blusse opp både når huden blir for tørr og om den blir for klam. Ser du noe system i dette? Blusser det opp etter perioder med mye dusjing? Dusjing og sterke såper tørker ut huden, noe som gjør at eksemer blusser opp. Noen får eksem når de kommer i kontakt med visse stoffer. Eksemet kalles da kontaktdermatitt. Man kan reagere på glidemidler, plastikk/latex (kondomer) og en rekke andre produkter. Sengetøy og undertøy kan vel utelukkes. I så fall ville du nok hatt symptomer hele året gjennom. Noen får oppbluss av eksem etter vask av sengeklærne og det dreier seg da om noe i vaske- eller skyllemiddelet som man ikke tåler. Andre får eksemoppbluss av nytt sengetøy. Man bør alltid vaske nytt sengetøy før man  tar det i bruk.


Fuktighetskrem holder eksemene i sjakk, mens kortison må til for å slå det tilbake når det først har blusset opp igjen. Dette må i så fall legen din se på da kortisonkremene krever resept. Man får kjøpt den svakeste kortisonsalven uten resept, men man bør være sikker på at det virkelig er eksem man behandler og at det ikke er sopp/infeksjon, fordi benytter du kortison i et område med infeksjon (bakterier eller sopp) så forverres infeksjonen. Mistenker du eksem ville jeg derfor fått en lege til å se på dette.


Hos en hudlege kan man gjøre det man kaller for en lappetest hvor huden utsettes for lapper med forskjellige allergifremkallende midler for å se hva som får eksemet til å blusse opp (hva man er allergisk for med andre ord).


Tørr hud på pungen


Vanndrivende som te, kaffe og brus tørker ut huden. Andre årsaker til tørr hud er overdreven vask uten å tilføre fuktighetskrem i etterkant, eller det kan være at det er visse såper eller parfymerte produkter du ikke tåler. Kroppen kan reagere på dette med uttørring og eventuelt også kløe. Forsøk å velge undertøy av bomull eller silke og begrens bruken av tøymykner. Etter dusj/bad tørker huden raskt ut, så rett etter du kommer ut av dusjen må du påføre fuktighetskrem, for eksempel spenol, vaselin, Apobase eller Locobase fet krem. Benytt preparatet også før samleier. Av såper bør du benytte mest mulig av de uparfymerte variantene og som ikke inneholder allergifremkallende stoffer. Slike såper kjenner du igjen ved at de ikke lukter særlig mye og de har gjerne ikke særlig farge heller. Oljebad kan du med fordel benytte deg av innimellom. Sykler du mye? Dette kan jo disponere for både tykk hud og tørr hud.


Kløe på pungen


Du nevner ikke noe om kløe så jeg går ikke noe nærmere inn på dette. Kløe, som følge av eksem eller sopp for eksempel, kan føre til en tilstand som kalles lichen. Har du kløe får du evt komme tilbake til oss.


Årsaker til og utredning av slapphet


En rekke sykdommer kan gi tretthet og slapphet, men det er gjerne ikke tretthet eller slapphet som kommer først. Den som har lungesykdom, sukkersyke, stoffskiftesykdom, nyresykdom eller hjertesykdom opplever gjerne andre symptomer først, slik som  tungpust, tørste, forstoppelser, frysninger, vektendring eller hevelser for å nevne noe. Når så disse symptomene har fått herje i kroppen en stund kommer trettheten og slappheten.


Et unntak kan være kreftsykdom hvor tretthet og slapphet, sammen med vekttap kan være de tidligste symptomene, men dette er selvsagt lite aktuelt i din alder.


LES OGSÅ: Hva er symptomene på kreft? Synes det på blodprøve?


Blodprøver og kroppslig undersøkelse er en god start på utredning av tretthet og slapphet. Blodprøver kan også avdekke en lang rekke andre tilstander. Sammen med informasjon om hvilke symptomer du har kan blodprøver oppdage nesten alle tilstandene nevnt over, mens et spørreskjema (Montgomery And Åsberg Depression Rating Scale kan være en god start for utredning av en eventuell depresjon som også er en svært vanlig årsak til slapphet.


Jernmangel er en kjent årsak til slapphet.


Videre så kan medisiner, mineral- og vitaminmangler (spesielt B12-mangel) gi slapphet.


LES OGSÅ: Tretthet og slapphet. Få sjekket om du har sykdom eller mangler noe.


Det er vanskelig å finne årsaken til slapphet dersom dette er det eneste symptomet. Årsaken til slapphet kan finnes i alt fra "hodet" til hvilket som helst annet organ. Det kan være sykdom, infeksjon, hjerterytmeforstyrrelse, stoffskifteproblem, problem med nyre, lever, biskjoldbuskkjertel, blodmangel, vitaminmangel, medisiner, søvnvansker og en hel rekke årsaker. Jeg trenger mer informasjon om jeg skal klare å gi noen mer spesifikke råd. Dette svaret blir derfor veldig generelt.


Her har du fått en del informasjon for at du skal se en del av det en lege bør ha i bakhodet når han utreder deg for slapphet. Dersom det ikke er gjort en kroppslig undersøkelse eller tatt blodprøver er det nok på sin plass å be om dette selv om det ikke er alvorlige sykdommer som er vanligste årsaken til slapphet i din alder. Dersom man føler man har klart å utelukke alle mulige slags årsaker er det hos noen aktuelt å tenke i baner av ME:


LES OGSÅ: Hva er symptomene på ME og hvordan utredes det?

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon