Hvorfor føler jeg ikke orgasmen?

Innsendt spørsmål

­Hei!
Jeg har har en del spørsmål, som jeg begynner å bli litt bekymret for, som jeg ikke helt har greid å finne svar på noen steder.
Før jeg begynner, må jeg si at jeg ikke har fastlege, da jeg har vært velsignet med å være frisk og ikke har sett behovet for det.
Nå begynner dette å plage meg såpass at jeg synes det er litt for flaut å gå til en lege med.
Deler dette opp i flere problemstillinger, som alle bunner i underlivsplager.

-Problem#1: Under orgasme er følelsen i penis den samme som den er i det øyeblikk jeg slipper strålen når jeg urinerer. (hvis utløsningen i det heletatt er merkbar)
I motsetning til hvordan den var før, (inntil ett år siden) da det knøt seg i hele kroppen, før utløsning.

-P.#2: Penis lystrer ikke som den gjorde før. (1 år siden)
Jeg har lyst til å ha lyst på sex, men evnen er ikke der.

-P.#3: Ved urinering, føler jeg at jeg ikke får tømt blæra, og det drypper alltid på gulvet, ved urineringens slutt.

-P.#4: "Mårrabrød" er mere unormalt enn vanlig. (Onsdag og søndag, kanskje)

Hva kan dette være?

Jeg er forlovet med ei utrolig flott jente, og vi testet oss begge for S.O.S før vi ble sammen.
Ingen av oss har hatt sex med noen andre etter at vi møttes.
Jeg kan også stoppe strålen når jeg urinerer, og øver stadig på å knipe.

Håper dere har et svar på dette, som jeg kan gå videre med.

Hilsen en frustrert en.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 21. desember 2011, klokken 15:27

Jeg føler ingenting under orgasmen - anhedonisk orgasme


Når man ikke klarer å føle velbehaget av orgasmen kalles orgasmen for anhedonisk; anhedonisk orgasme, eller ejakulatorisk anhedoni. Anhedonisk sikter til at evnen til å føle glede eller velbehag over hobbier, interesser, sosialt samvær eller sex er tapt. Man mener årsaken er at dopamin, et signalstoff som skilles ut i hjernen hemmes og dermed ikke klarer å virke på hjernens belønningssenter (nucleus accumbens). Den som lider av anhedonisk orgasme føler i kjønnsorganet at orgasmen kommer eller pågår, men mangler følelsesutladningen. Under en orgasme utløses nemlig en storm av impulser som gir opphav til velbehagsfølelse. Orgasmen oppleves altså i hodet og krever at dopamin finnes og ikke hemmes.


Hva er årsakene til at man ikke føler orgasme? • Tidligere eller pågående bruk av medisiner som hemmer dopamin

 • Tidligere eller pågående bruk av antidepressive medisiner av typpen SSRI (les pakningsvedlegget ditt om du benytter antidepressiva og om det i så fall tilhører gruppen SSRI; selektive serotonin-reopptakshemmere/selective serotonin reuptake inhibitors).

 • ME: Kronisk utmattelse som har vart i minst 6 måneder.

 • Fysisk overbelastning: Forbigående plager. Avtar med stigende overskudd etter som treningen doseres ned.

 • MS: Plutselige nevrologiske utfall som går tilbake av seg selv (som regel) for så å dukke opp igjen et annet sted i kroppen. Symptomer er ustø gange, språkvansker (vanskelig å uttale visse ord), muskelsvakhet eller synsforstyrrelser. Diagnosen stilles ved sykehistorie og som regel også ved hjelp av billedundersøkelse av hjernen på leting etter områder med sklerose (tap av nervebekledning; synes som hvite plakk på MR).

 • Rusmiddelmisbruk

 • Diabetes: Sukkersyke som har stått ubehandlet eller vært for dårlig regulert over lang tid kan skade nerver og blant annet føre til seksuell dysfunksjon som f eks anhedonisk orgasme og impotens (ereksjonssvikt). En blodprøve sammen med sykehistorie (tørste, hyppig vannlatinger med mye urin hver gang, uopplagthet, tretthet, småspising) avdekker en eventuell diabetes.

 • Ryggmargsskade eller kirurgi: Dette ville du visst om, selvsagt.

 • Hemmet sexlyst: "Hypoactive sexual desire disorder" (HSDD): Testosteron, prolaktin og psykisk overbelastning er gjerne årsakene. Siden du oppgir at lysten er der går vi ikke nærmere inn på dette.

 • For høyt nivå av hypofysehormonet prolaktin (hyperprolaktinemi): Blodprøve vil kunne avdekke dette. Symptomer kan være nedsatt seksuallyst, impotens og hos noen (også menn) melkesekresjon fra brystvortene.

 • For lavt nivå av testosteron. Blodprøve vil kunne avdekke dette enklere enn den kroppslige undersøkelsen/sykehistorien (tretthet, rødming, depresjonsliknende symptomer, svetting, muskelsvakhet og økte fettlagre). Det er vanligere at for lavt nivå av testosteron fører til tapt eller redusert sexlyst enn problemer med reisning, utløsning eller orgasmeopplevelse.

 • Psykiske plager: Den vanligste årsaken, spesielt dersom problemet har utviklet seg brått og ikke gradvist over uker/måneder. Depresjon er den vanligste psykiske årsaken til anhedonisk orgasme og også til reisningsproblemer (ereksjonssvikt/impotens). Andre er prestasjonsangst eller at man er distrahert av for tiden mer betydningsfulle (for deg og for øyeblikket) aspekter av livet. Samtaler med psykolog og/eller sexolog, sammen med antidepressiva med virkestoffet bupropion står da sentralt i behandlingen.

 • Høy alder

 • Vitamin B6-overdosering (pyridoksinforgifting). Dette kan forårsake nerveskade (autonom nevropati), men ikke varig, slik at når overdoseringen opphører så retter tilstanden seg.


Hvilke sykdommer kan føre til impotens?


Jo yngre man er, desto mer sannsynlig er det at årsaken til reisningssvikt er psykisk (spesielt om du innimellom opplever morgenereksjon hvilket du gjør), eventuelt hormonell. 1 av 20 menn i din alder har reisningsproblemer. • Høyt blodtrykk

 • Sukkersyke

 • MS

 • Hjerneslag

 • Åreforkalkning

 • Alkoholisme

 • Parkinsons sykdom

 • Operasjoner nedentil (prostata, endetarm etc)

 • Medisiner

 • Hormonforstyrrelser (testosteron, stoffskiftet, prolaktin)

 • Smertetilstander i penis (stram forhud, skjev penis…)

 • Lange sykkelturer (forbigående impotens)


Du nevner at du kan oppleve ereksjon/reisning en og annen morgen. Dette betyr at sirkulasjonen og nerveforsyningen sannsynligvis fungerer som de skal. Allikevel kan jeg ikke fra mitt ståsted si at alt sikkert er greit bare fordi problemet som regel skyldes psykisk eller fysisk overbelstning. Selv om årsaken er psykisk overbelastning kommer du dessuten mye raskere i mål om du benytter deg av samtaleterapi uansett. Det tar lang tid å oppdage årsaker og finne løsninger for tilrettelegging alene. Benytt noen som har gått denne stien og hjulpet andre før. Det kan kanskje høres snålt ut at psykisk overbelastning skal kunne føre til at  man ikke kjenner orgasmen, men tenker du deg tilbake har intensiteten variert tidligere også. Konsentrerer man seg kan mange, uten å være plaget med psykisk stress, fokusere vekk fra orgasmen når denne kommer og vil da ikke kunne føle den.


Du bør allikevel ta deg en tur til fastlegen for å ta et par blodprøver og ikke minst undersøke prostataen. Vannlatingssymptomet ditt kan skyldes prostataforstørrelse, men i din alder er dette sjelden. Om det er en nerveforstyrelse som følge av sukkersyke, prolaps som klemmer på nerver (ryggsmerter?) er det også umulig for meg å si noe om herfra, men bør undersøkes. Derfor må jeg anbefale deg å bestille en time for samtale, blodprøver, blodtrykk og eventuelt en kroppslig undersøkelse. Det skal jo også vurderes om du bør forsøke medisin som får dopaminet til å virke bedre eller som øker mengden med dopamin. Dette kan bli aktuelt dersom de ikke finner andre årsaker til problemet ditt. Når du bestiller timen kan du jo kalle denne for "Underlivsplager" om legesekretæren som tar imot bestillingen ber om en overskrift for timen. Og sjekker du på Helfo.no/Min fastlege så vil du kunne se at du har fått utdelt en fastlege automatisk om du ikke har valgt en selv.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon