Hvorfor har jeg fortsatt redusert sexlyst etter behandlet testikkelkreft?

Innsendt spørsmål

­hei. Jeg er en gutt på 17 år. Når jeg var 14 så fikk jeg testikkelkreft, fikk cellegiftkur og strålebehandling. Og har nå blitt frisk. Nesten 2 år siden jeg var ferdig med all behandling. Etter jeg var ferdig med all behandling, så merket jeg at jeg sliter med å få full reisning nedentil. Sliter også med sexlysten noen som kan gi meg råd om hva jeg kan gjøre. Som kan fikse dette? Blir ganske deprimert av det...

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 26. oktober 2014, klokken 10:11

Slik jeg forstår det har du bare hatt kreft i ene testikkelen og ikke begge. Du har sikkert fjernet den ene testikkelen, den med kreft, og deretter fått stråling og cellegift. Den gjenværende testikkelen har ikke noe problem med å lage nok kjønnshormoner til at du kan ha sex og også gjøre en kvinne gravid. Du oppgir derimot å ikke ha sexlyst. Uten det får man heller ikke reisning. Det dere må finne ut av er om dette er en psykisk knekk som fortsatt henger igjen etter den dystre perioden det må ha vært å få en potensielt alvorlig diagnose, eller om du har mangel på testosteron.


Jeg kan forsøke å hjelpe deg litt på vei:


Dersom årsaken til mangelen på reisning og sexlyst er psykisk så skal du ha bevart egenskapen til å få ereksjon/reisning på natten og/eller morgenkvisten, eventuelt også gjennom onani. Dersom det er testosteronmangel vil du heller ikke kunne få nattlig/morgenereksjon.


Slik jeg forstår det har du en testikkel igjen. Mål testosteronnivået i blodet. Dette kan fastlegen gjøre. Det er en helt vanlig blodprøve. Dersom mengden er normal så dreier dette seg nok om at du vedlikeholder den reduserte sexlysten gjennom å være deprimert over det. Jeg ville i så fall snakket med noen om det. Jeg ville heller ikke forsøkt å onanere/ha samleie hver dag, men latt det gå minst fem dager for å se om det gir økt liv der nede. Noen må avstå fra samleie/onani enda lenger for å bygge opp sexlysten igjen. Sexlysten tappes for en periode etter hver utløsning, og har du samleie/onani før sexlysten har fått anledning til å bygge seg opp igjen så vil utløsningen være mindre intens, eller mer "kjedelig" for å bruke det uttrykket, og det kan bidra til å redusere sexlysten det også.


Dersom testosteronnivået er normalt ville jeg redusert alle forsøk på onani/samleie (enten det fører til utløsning eller ikke) til max en gang i uken bare for å bygge opp sexlysten igjen. På den måten får du tilbake troen på at dette har en løsning, og dermed kan den bremsende depresjonen over dette avta så alt ikke biter seg selv i halen lenger. Det virker som du har kommet inn i en sirkel med selvforsterkende negativ effekt her. Du blir deprimert av ikke å ha sexlyst, og dermed får du mindre sexlyst, og pga det mer deprimert og dermed opprettholder du den reduserte sexlysten. Det kan i tillegg være veldig smart å snakke med fastlege, en du stoler på, ungdomshelsestasjon eller kjæreste etc om dette.


Dersom blodprøven viser testosteronmangel må du få testosterontilskudd (en sprøyte med noen ukers mellomrom).

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon