Hvorfor har jeg vondt øverst til venstre i magen? Feber har jeg også.

Innsendt spørsmål

­Hei,

for ca en måned siden begynte jeg å merke et ubehag til venstre i magen, i området bak og under de nederste ribbeina. I begynnelsen var det ikke smertefullt, men snarere en slags dunkende tilstedeværelse som jeg da antok kunne være en strekk i muskulaturen.

De siste to ukene har ubehaget gradvis gått over til å bli vondere og enda mer ubehagelig. Det kjennes ut som et press fra organene, som om noe der inne er forstørret eller betent. Jeg har de siste 3-4 dagene vært veldig slapp og blir fort sliten. Jeg er frysen og har litt feber. Ubehaget er mer eller mindre konstant. Matlysten er noe redusert. Føler meg litt oppblåst. Merker ikke store forandringer ved spising. Avføringen er normal så vidt jeg kan se, det samme er urinen.

Jeg dro til legen for ca en uke siden, der det ikke ble funnet noe unormalt i magen etter 'håndspåleggelse', og jeg tok en del blodprøver som jeg ennå ikke har fått svar på. Legen foreslo å se an smertene en måned til før eventuelle nye tiltak skulle igangsettes.

Nå, en uke senere, føler jeg at jeg har blitt langt dårligere enn jeg var. Jeg er altså veldig slapp, har feber og en konstant følelse av uvelhet, at noe er feil i kroppen. Jeg vurderer å bestille en ny legetime.

Jeg fant nettopp ut av to venner av meg har fått kyssesyken, den ene av dem har jeg drukket øl med, sikkert drukket av samme glass osv. Det kan godt tenkes at jeg har blitt smittet. Men ut ifra det jeg har lest - som dog ikke er veldig omfattende - samsvarer ikke mine symptomer entydig med de man gjerne ser ved kyssesyke. Eller er det en mulighet? Eller er det andre ting som mistenkes ved slike symptomer? All hjelp tas imot med takk!

Andre opplysninger:

Mann, 28 år, 1.88, 76 kg, god fysisk form (vanligvis), snuser i gjennomsnitt 6 poser om dagen, normalt alkoholforbruk.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 02. juli 2013, klokken 12:51

Milten fotolia 50009561 xs MILTEN: Milten ligger bak ribbena på kroppens venstre side.
Milten er ett av organene som ligger i området hvor du har ubehag, men smerte i et område behøver ikke å skyldes organet som ligger i samme området. Det kan også skyldes andre ting, inkludert banale og ufarlige ting, til psykiske ubehag eller organsykdom. La oss ta for oss hvilke type ubehag som kan gi smerte eller ubehag i det hjørnet av kroppen du plages med.


Hva er årsaken til plager øverst til venstre i magen?


Kvadrantene • Gastritt/magesår: Betennelse/sår i magen. Dette gir ofte sultsmerter eller nattlige smerter, eller smerter når man drikker syrlige drikker. Kan lindres av å f eks drikke melk. Årsak er bruk av betennelsesdempende eller fordi man har magesårbakterien. Magekreft er lite sannsynlig i din alder; så lite sannsynlig at vi ikke går inn på den biten.


 • Magekatarr: Diaré og magesmerter, eventuelt oppkast og kvalme.

 • Bukspyttkjertelbetennelse: Sterke smerter. Kan lindres ved å bøye seg fremover. Forverres av matinntak. Alvorlig tilstand. Ses hos alkoholikere spesielt eller som ledd i gallestenssykdom som også er en svært smertefull tilstand. Dette er så smertefullt at man automatisk øker lege akutt.

 • Miltsmerter: Dette ses ved lymfomer (kraftig nattesvette, flere kilo vekttap), kyssesyken (mononukleose) eller blodkreft (leukemi). Blodprøver er med på å avdekke disse lidelsene sammen med sykdomshistorie og symptomene dine. Jeg vet ikke om legen din tok prøver for kyssesyken, mens blodlegemer har han sikkert tatt prøve for. Disse vil være sterkt forhøyet ved blod- eller lymfekreft. Milten kan også sprekke (traume) eller det kan gå infarkt i den (som ledd i hjertebetennelse av typen endokarditt), men dette er svært vondt.


 • Hjertesykdom: Også dette er nok å utelukke i din alder, med mindre du er kraftig overvektig, utrent, røyker, har diabetes og en dårlig arv på dette området. Når blodårene rundt hjertet begynner å bli trange får du brystsmerter når du er i hard fysisk aktivitet. Etter hvert som blodåren tetter seg stadig mer skal det mindre og mindre anstrengelse til for å utløse hjertekrampen (angina).

 • Lungebetennelse: Betennelse i nedre delen av venstre lungen kan gi smerter i øvre venstre kvadrant, men du vil være tungpustet og ha feber i tillegg.


 • Divertikulitt: Betennelser i utposede lommer av tarmen i dette området. Utposningene skyldes langvarig forstoppelsesproblematikk. Kjenner du deg igjen i den problematikken kan dette være en aktuell tilstand dere må vurdere. Det er vanligere senere i livet. Diagnosen stilles ved koloskopi og behandlingen er antibiotika. Man kan etter hvert få feber og redusert allmenntilstand og magen blir svært vond om noen tar på den, om denne tilstanden utvikler seg.


 • Helvetesild: Dette synes tydelig på huden som et område med blemmer.

 • Muskelstrekk: Forverring ved bevegelse eller når man strekker på kroppen på en måte som gjør at den fortrukne muskelen trekkes i. Når man bøyer forsiktig på overkroppen pleier man ikke å få mer vondt om årsaken er milten, lungebetennelse eller divertikulitt f eks. Du forteller at det har vært en dunkende fornemmelse i dette og som du også nevner kan dette ha med inflammasjon å gjøre. Kanskje av muskelen mellom ribbeina i dette området.

 • Ribbensbrist: Veldig mange kobler ikke hvordan de skal ha klart å få seg en brist i et ribben. De husker som regel ikke å ha slått seg, men det skal ikke alltid så mye til. Noen trenger bare å hoste kraftig, eller snu seg brått i sengen. Det blir verre når legen klemmer på det aktuelle ribbeinet.

 • Verkebyll i magen: Smerter pluss feber eller frostrier. Redusert allmenntilstand. Vanskelig diagnose å stille, så det kan ta litt tid, men man er dårlig og legges inn før eller siden.

 • Dyspepsi: Fordøyelsesbesvær og mageplager uten at man finner andre årsaker enn bekymringer eller stress. Dette er den vanligste årsaken dersom man ikke har tilleggssymptomer.

 • Skiveprolaps: Isjias. Dette kan noen ganger stråle til øvre venstre kvadrant.

 • Nyresten: Svært sterke smerter som i tillegg pleier å stråle ned i lysken på samme side.


Dersom du virkelig har målt feber og feberen kanskje har vedvart i to eller flere uker så skal det ikke ses an. Da må man tenke i bane av infeksjoner (utenlandsreise nylig?), kanskje endokarditt (legen skal lytte etter bilyd over hjertet). Lungebetennelse? Divertikulitt? Jeg ville nok selv ha valgt å se blodprøvesvarene før jeg bestemte meg for å se det an en måned, men legen har nok sagt dette fordi han/hun allerede har innsett, etter undersøkelsen og sykehistoriegjennomgang, at sannsynligheten for sykdom er liten. Du kan i det minste ringe for å få svar på blodprøvene. Det kan ta litt ekstra tid før legen får sjekket prøvesvarene som kommer inn nå i ferien hvor kanskje bemanningen er redusert og det blir mer på hver av legene som er igjen.


LES OGSÅ: Er feber farlig?


LES OGSÅ: Feber av ukjent årsak


Kyssesyken er en aktuell diagnose det også. Det ble tatt prøve for dette, eller? Hvis ikke kan dere godt det, men det er ikke mye man får gjort med kyssesyken med mindre man blir så dårlig at man ikke klarer å ta til seg mat. I tillegg bør man være vársom med fysisk aktivitet og øvelser som kan gi støt i kropp, spesielt mage, siden lever og milt kan forstørres ved mononukleose.


LES OGSÅ: Kyssesyke - Får jeg god nok oppfølging av fastlegen min?


Jeg kan ikke si hva som feiler deg, selvsagt, bare legge frem hvordan vi tenker når man har plager i øvre venstre kvadrant og har feber- eller sykdomsfølelse i tillegg. Jeg kan ikke si noe om alvorlighets- eller akuttgraden på dette, men varigheten har dratt på litt så jeg kan ikke si at dette er noe du bare skal ta med knusende ro heller. Vanskelig for meg å ordlegge meg i slike tilfeller uten å bekymre eller berolige for meget. Derfor ville jeg ringt for prøvesvarene og bestilt oppfølgingstime før det går flere uker til.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon