Hvorfor har mannen min så kortvarig reisning?

Innsendt spørsmål

­Hei! Jeg er en kvinne på 40 som har vært gift i 4 år. Jeg har vært sammen med min man i 10 år. Det siste året har min mann onanert hyppigere en tidligere dvs nesten daglig. Vi har sex 3-5 ganger i uken, men varigheten på ereksjonen og orgasmen hans er sterkt redusert og jeg lurer på om dette har en sammenheng. Dette gir meg komplekser med tanke på at jeg ikke klarer å gi han den ultimate opplevelsen i sengen. Hva skal jeg gjøre og hva kan det skyldes?
(Hans blodtrykk er 130/80 og han trener aktivt og er derfor i god form)

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. juli 2011, klokken 19:52

Er ereksjonen kortvarig fordi orgasmen kommer tidlig? I så fall er det for tidlig utløsning som er problemet. Eller er ereksjonen kortvarig selv om han ikke får orgasme? I så fall er det reisningssvikt (impotens) som er problemet. Mange menn med reisningssvikt, eller frykt for at reisningen skal forsvinne, skynder seg med å få orgasme før det er "for sent". Onani på den annen side trener på sett og vis opp evnen til å få rask orgasme.


Men ser mannen din på dette som noe problem selv? Eller er det mer et problem for deg? Ut i fra spørsmålet ditt tolker jeg det dithen at du frykter det kan være et problem for han og at han ville kunne få det enda bedre om samleiet varte lenger. For mange menn er det ikke slik at samleiet behøver å vare lenge hver gang, mens mange kvinner gjerne har behov for lenger tid og ofte også mye nærhet i samleiet. Raske samleier gir ikke rom for oppvarming og nærhet i den grad mange kvinner har behov for. Du får fundere litt mer omkring dette, om det er han eller deg, eller dere, du har lyst å forlenge samleiet for og om han har gitt uttrykk for at dette er noe problem.


Med så hyppige utløsninger i løpet av en uke kan mye av den seksuelle overskuddsenergien man er i behov av for langvarig og følelsesladet samvær forsvinne. Men dette gjelder ikke for alle. Noen blir mer sexhungrige og får økt seksuell energi når de øker seksualaktiviteten. Dere har jo mange samleier per uke og sexhungeren skulle det ikke være noe i veien med. Kort tid fra seksuell tenning til utløsning må man regne med gir utslag i kortere orgasme. Også ereksjonen kan nok forlenges om man ikke har så hyppige utløsninger, men benytter mer tid på å samle seksuell energi. Dette er nok forsøket verdt. Kan dere snakke om det kan dere rett og slett lage en avtale på at han lar penis i fred i, la oss si en uke. Se da om det kan spores noen forskjell etter en stund om dere ikke har fullt så hyppig sex (i det minste at han ikke har så hyppige utløsninger).


Før du beskylder deg selv for ikke å levere tilfredsstillende opplevelser for din mann må du først finne ut om han er fornøyd eller ikke. Er han ikke det, men ønsker selv å kunne holde på lenger må dere finne ut om det grunner i hans evne til å holde på reisningen, hans evne til å utsette orgasmen eller om det grunner i hans manglende interesse for lengre/ mer intime samleier.


Sykling og potens: Selve syklingen vil jeg ikke tro er årsaken til for tidlig utløsning siden sykling først og fremst reduserer følelsen i underlivet (og dermed også reisningen), mens hans problem er jo for tidlig orgasme og det ville han ikke fått om syklingen reduserte følelsen i underlivet. Jeg tror derfor vi kan holde syklingen utenfor dette, med mindre han skulle oppleve redusert følelse. Dette skyldes i så fall klem på nerver i underlivet og først og fremst etter svært lange sykkelturer. Nervene kvikner til igjen, men det kan ta flere måneder. Har han redusert følelse i underlivet må han reduere syklingen, polstre seg bedre, kjøpe bredere sete for bedre vektfordeling eller stå på sykkelen så ofte han kan om han øsker raskest mulig tilfriskning.


Neste del av svaret vil sikte til redusert ereksjonsevne.


Vanskelig for å holde på reisningen


De fleste av årsakene skyldes problemer med blodsirkulasjonen som følge av åreforkalkning eller høyt blodtrykk, men dette tror jeg vi kan se bort fra mtp hvilken form han er i. Diabetes er en årsak som er lett å teste for ved en blodprøve. Er han mye tørst, tisser ofte, småspiser stadig og er mye uopplagt? I så fall er en blodprøve på sin plass. Tidligere hjerneslag, samt Parkinsons sykdom er andre forklaringer, men selvsagt usannsynlig. Medisiner bruker han ikke så dette kan vi også utelukke. Vi sitter stort sett igjen med tidligere operasjoner i underlivet, alkoholbruk, smertetilstander i underlivet, hormonforstyrrelser og psykisk årsak. Hormonforstyrrelse har han nok ikke siden han jo får reisning, og ikke så rent få ganger i uken heller. Overdreven alkoholbruk kan vi sikkert utelukke. Dessuten er potensen hans for god også til å kunne forklares utifra alkoholmisbruk. Smertetilstander vet du sikkert om han skulle ha. Noen har f eks trang forhud og dette kan gi stadig sterkere smerter desto lenger ereksjonen (reisningen) varer. En slik person ønsker å være rask med samleiet. I så fall er det operasjon (omskjæring) som blir løsningen. Slik jeg forstår det sitter vi igjen med psykiske årsaker, enten det er frykt for at reisingen skal avta eller at han må legge om "stilen" ved å redusere onaneringsfrekvensen for å øke den seksuelle lysten på deg.


Neste del av svaret skal vi fokusere på for tidlig utløsning


For tidlig utløsning


Dere må finne ut av om han ønsker tidilg utløsning eller om han ikke klarer å la være. Ønsker han det trengs et fokusskifte eller kanskje en reduksjon i hans onaneringsfrekvens for å spare energi til dere to. Det er vanskelig å definere hva et fokusskifte skulle innebære uten å kjenne ham/dere, men et større fokus på deg kan være av betydning, men dette kan være feil retning å søke om han for eksempel er sliten; da kan det koste ham mer å være intim.


Jeg regner med vi kan utelukke at han har hudsykdommer på penis, infeksjon i underlivet eller er tidligere operert i underlivet og at han ikke bruker medisiner da dette ikke fremkommer av spørsmålet.  • Har han hatt dette problemet før? Har tidlig utløsning alltid vært et problem? I så fall kanskje han er overfølsom på penis? Da  kan dere forsøke å nedsette førligheten hans med kondom (eller bedøvelsesmiddel; se nedenfor).

  • Dere kan også trene hans utholdenhet ved å onanere ham opp mot orgasmen, men klemme under penishodet noe før han kommer og holde helt til orgasmetranger opphører. Gjenta 5-6 ganger før utløsning.  Med litt utholdenhet kan han lære å holde seg lenger med denne metoden. Etter å ha trent ved onani kan dere gå over til at du rir ham. Det er bedre at du er med på å holde kontroll.Hopp av når han nærmer seg toppen og klem under penishodet som beskrevet.

  • Noen har hell med bedøvelsessalven/-sprayen/-gelen Xylocain, men han må huske å tørke av overskuddet av salven så ikke noe overføres til deg slik at du også mister følelse.  Middelet fås reseptfritt og er det samme som benyttes ved manetforbrenninger, solforbrenninger og vepsestikk. Husk å lese pakningsvedlegget nøye og forhør dere med apotekpersonalet. Ikke alle kan benytte middelet. Sprayvarianten krever resept, mens gel og salve er reseptfritt. Sprayen har de hatt med i et studium og det viste seg der at den forlenget tiden til utløsning med fire minutter, uten å påvirke sexlysten. Et gjennomsnittlig samleie (viser da til den delen av samleiet som inkluderer penetrasjonen) varer under ti minutter slik at fire minutter forberding er bra.

  • Siste alterativet vil jeg si er tabletter mot depresjon. Disse tablettene har forsinket utløsning som "bivirkning".Bivirkningen er i dette tilfellet en ønsket effekt. Tablettene krever resept og du får de ikke på blå resept siden de er ment for å behandle depresjon og ikke forsinke utløsning. Det vanligste er å benytte tabletten fast i 3-4 uker for deretter å ta den 3-4 timer før samleiet. Dosene er lavere enn de man bruker ved behandling av depresjon. Navnene på tablettene er Zoloft, Sertralin, Paroksetin eller Seroxat. En av disse forsøkes først. Om ikke effekt kan man forsøke Anafranil eller Klomipramin, men disse har oftere bivirkninger, men slett ikke nødvendigvis.Et ikke ubetydelig problem er at denne behandlingsformen kan ses på som kontroversiell. Dette er en svært lite brukt behandlingsmetode i Norge. Med så hyppige samleier som fem ganger i uken er det dessuten lett for legen å bli reservert for å skrive ut resept.


 


Sammendrag


Kan dere diskutere samlivet?


Som du forstår er det ikke noe lett spørsmål å svare på dette. Først må det kartlegges om han synes dette er et problem i det hele tatt. Er det ikke det så må du avgjøre om det er noe problem for deg. Er det det må dere diskutere dere frem til løsninger som krever at samlivet blir diskutert. Han må i så fall rette fokuset mer mot deg og kanskje også spare seg mer til deg, men dette er altfor komplekst til å gi noe endelig svar på. Kanskje han har lyst å vie deg og dere mer oppmerksomhet, men ikke har psykisk energi nok? Det må også forsøkes å finnes ut av om han har økt onanerings- og/eller samleiefrekvensen i senere tid. Kan dette i så fall skyldes angst for at potensen skal ha blitt dårligere og at han skal overbevise seg selv om at intet er galt? Hvordan er hans fokus på pornografi? Kan dette i så fall dempes?


Synes det at du forsøker å bedre hans/deres opplevelser? Dette kan i så fall ha motsatt effekt. Og hvordan er forholdet dere imellom? Mitt svar er basert på at forholdet er trofast. Det hender at økt sexlyst (jeg viser til dine opplysninger om at hans aktivitet har tiltatt siste året) skyldes sidesprang, men her skal man trå uhyre forsiktig. Det må selvsagt flere tegn enn økt sexlyst til for å beskylde noen for utroskap. Tenk om det er deg selv som har gitt ham økt sexlyst og han blir mistenkt for sidesprang. Det ville være uhyre trist.


Kan han være overfølsom på penis?


Dersom han mener selv dette er et problem kan dere i første omgang benytte kondom og klemme-slippe teknikk, eventuelt bedøvende middel i tynt lag som tørkes vekk når virkningen begynner og før penis føres inn i deg. Et siste ro om hjelp kan finnes i tablettene som nevnt, men er en kontroversiell "behandling" det kan være vanskelig å få med seg legens forståelse for da få leger har hørt om eller praktisert denne kunnskapen. Med hyppige samleier og lang tids bruk må man være vár på overdoseringssymptomer som kan minne om depresjon. Skriver legen ut resept må mannen din i så fall følges opp med samtaler om virkninger og bivirkninger regelmessig.


Er han redd for å miste ereksjonen?


Er han redd ereksjonen (reisningen) forsvinner om han holder på for lenge (smerter, frykt for å miste den, prestasjonsangst etc). Onanerer han for mye, i tillegg til at dere også faktisk har over gjennomsnittlig ofte sex? I så fall kan man ikke forvente lange samleier hver eneste gang. I utgangspunktet kan det virke som han "tapper" seg for  mye seksuell energi gjennom å ha for hyppige utløsninger.


 


Det er et alltid-akuelt tema du har tatt opp. Det er bare du som partner som har nok informasjon til å trekke den beste konklusjonen og derfor hvordan dette skal angripes videre. Jeg har forsøkt å gi deg mest mulig informasjon for at du skal kunne vurdere situasjonen best mulig. DDet er du som må sortere ut informasjonen og se hva som er relevant eller ikke. Noe av det du har lest virker kanskje fornærmende eller latterlig fordi det er så fjernt fra akkurat deres virkelighet, mens andre poenger kanskje kan ha gitt deg en idé eller to å bygge videre på. Jeg ønsker dere lykke til!

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon