Hvorfor sender de meg på CT av hjertet når sykkeltesten var bra?

Innsendt spørsmål

­Hei,

De siste 2 mnd. har jeg opplevd periodevise smerter/ubehag i brystet. Følelsen er pressende, og enkelte ganger beveger smerten seg ut i høyre skulder/arm, og videre opp i hals/kjeve. Enkelte ganger prikker det i kinnene, og alt snører seg. Følelsen er virkelig ubehagelig-det er som om det er trange årer både i brystet og halsen, nesten som om noe presser på meg fra innsiden. Jeg kan føle det som om jeg puster dårligere, og dersom jeg prøver å trene; løpe eller danse zumba, blir jeg ekstremt andpusten, og hjertet banker unormalt raskt. De siste nettene våkner jeg flere ganger av at hjertet slår raskere, det presser lett i brystet, og jeg opplever en ubehagelig uro. Bare jeg blir litegrann stresset, så forverrer smertene/ubehaget seg. Alt dette går i bølger gjennom døgnet. Jeg er i full jobb som leder, men unngår nå trening da jeg synes det forverrer "sykdomsbildet".

Jeg er veltrent, 167cm, 60 kg, kolesterol 4,9, BT 120/80, men arvelig disponert (Lpa 450). Min mor døde etter et intenst og grusomt sykeleie (lungekreft+KOLS) i april, og dette slo meg helt ut. Jeg ble lagt inn på Bærum et døgn med EKG, normale funn, har tatt sykkel-EKG (normale funn), og skal snart ta CT av hjertet (pga forhøyet Lp-a). Tanken på at smertene/ubehaget muligens er angina som min far fikk på samme alder (og døde av 10 år senere), skremmer meg.
-påvist brokk i spiserøret. Bruker Zendium 20 mg ved behov.
-Lp-a ca. 450 (Gentest/arvelig disponert tette kransarterier)
-Mye hjerte/karsykdom på farssiden. Far ble bypassoperert da han var 52 år (han røkte hyppig). En fetter døde plutselig da han var 40år; sannsynlig slag/hjerteinfarkt.

Hva mener dere?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 07. september 2012, klokken 10:45

Det er laget beregningsmetoder for hvilken risiko en person løper for å utvikle hjerte-karsykdom (angina, hjerteinfarkt, blodpropp, hjerneslag eller drypp) de neste 5-10 årene.  Mater vi dine data (ikke-røyk, blodtrykk, kolesterolverdi, alder og kjønn) inn i en slik beregningsformel oppnår du en risiko på 0% for å få hjerte-karsykdom de neste årene (dersom du ikke har diabetes, eller har hatt slag eller hjerteinfarkt, men det har du ikke forstår jeg deg rett). Tar vi derimot arven du bærer på med i betraktningen, altså det faktum at du har én slektning med tidlig forekomst av hjerte-karsykdom så øker risikoen til 0.4%, men det er ikke snakk om å foreslå behandling eller råd om kost/mosjon før risikoen overstiger 5 % (i din aldersgruppe). Således ligger du veldig godt an. Din fetter er ikke førstegradsslektning og tas ikke med i beregningen.


Du har vært til et arbeids-EKG, dvs den såkalte sykkeltesten hvor de tar EKG av deg samtidig som du sykler deg stadig mer sliten og hjertets krav til blodtilførsel øker tilsvarende. Belastningstesten var normal, men på grunn av symptomer og arv har de allikevel valgt å sende deg videre på et CT av hjertet for å se nærmere på blodårene rundt dette (kransårene). Med CT av hjertet får de ikke bare et inntrykk av hulrommet i kransårene og om det er innsnevringer i dette; de får også et inntrykk av selve åreveggen og konsistensen på eventuelle påleiringer (såkalte plakk). Dessuten slipper de å gå inn med et kateter i blodårene, hvilket reduserer faren for komplikasjoner. Også hvordan hjertet slår kan de se på denne undersøkelsen. Ofte beregnes også det som kalles kalsiumscore hvor man ved hjelp av CT-ens fremstilling av kalk (calcium) i kransårene kan beregne din fremtidige risiko for å utvikle hjerte-karsykdom, uavhengig av arven, kolesterolet og blodtrykket etc. Dette er forresten en undersøkelse også en privatperson kan betale for uten henvisning fra fastlegen.


Jeg tror ut i fra de opplysningene vi har fått at du ikke burde ha noe å frykte og at calciumscoren antakelig blir god. De har sikkert vært i tvil om det i det hele tatt var nødvendig å henvise deg; det er nok den arvelige belastningen som gjør at du henvises til CT av hjertets blodårer til tross for at arbeids-EKG var normalt. Man kan dessverre ikke stole blindt på at EKG-et viser korrekt svar, selv om man belastes samtidig (sykkeltest/arbeids-EKG). Derfor henvises man videre derfor man er arvelig belastet og/eller har uklare symptomer.


Jeg regner med at de har vurdert hjerterytmen din også? Du nevner at symptomene like gjerne kan være relatert til rask (og uregelmessig?) hjerterytme. Hjerterytmeforstyrrelser (mange av dem ufarlige) kommer og går gjerne slik at man ofte må bære på seg et EKG i et døgn eller enda lenger for å fange opp urytmen (arytmien). Er det snakk om harde hjerteslag som ikke har særlig raskere frekvens enn omkring hundre slag i minuttet og som dessuten er regelmessig er det nok ufarlig (stress/midlertidig angst). Presset og tungpusten skriver seg i såfall fra en angst, men det finnes tilstander hvor hjertefrekvensen kan bli så rask at den gir angina eller tungpust, men vi får anta at du har nevnt dette for legene dine og at dette er noe de har tatt med i beregningen. Blant annet ville en rask eller uregelmessig hjerterytme gjøre det vanskelig å få gode bilder på CT av hjertet. Bare av en slik grunn ville de jo forhørt seg med deg og sjekket for dette. I motsatt fall kan det bli snakk om å supplere utredningen med langtids-EKG (Holtertest).


Konklusjon:


Det virker lovende dette, men det er nok riktig at du må være flinkere med kost, mosjon og røykeavhold etc, hele livet, enn gjennomsnittet på grunn av din arvelige belastning.SYKKELTEST

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon