Hvorfor varierer hvilepulsen slik?

Innsendt spørsmål

­Hvor normalt er det med store variasjoner i hvilepulsen?
Og da mener jeg gjennomsnittlig, ikke i løpet av dagen.

Jeg har på det laveste hatt en gjennomsnittlig hvilepuls på 43 (nede i 37 på natt/39-50 på dagtid) - før den gradvis steg til 60 ila 3-4 uker. Nå er den nede igjen på 49 (10 dager etter toppen på 60) - synker litt for hver dag som går.


Er det normalt å ha en variasjon på gjennomsnittlig hvilepuls på opptil 17 slag per minutt ila en måned?
Går med klokke som registrerer kontinuerlig, har dobbeltsjekket med telling og en "fingermåler" på legekontoret.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. oktober 2018, klokken 20:18

 Ja, det kan være helt normalt som følge av respons på ulike stressbelastninger, selv om slike belastninger kan være svært vanskelig å avsløre. En økning i hvilepuls på 5-10 % tolkes hos toppidrettsutøvere som uttrykk for begynnende overtrening. Pulsen er altså en tidlig indikator på stress og kan varsle stress på kroppen/sinnet før det blir åpenbart på andre måter, slik som hjertebank, brystsmerter og tung pust i tillegg til utmattelse etc. Ta derfor økninger i hvilepulsen som et tidlig varsel på at nå er det for lite søvn i forhold til fysiske eller mentale påkjenninger til eksempel. Du ser at blodtrykket følger, ikke sant? Så dette er nok en stressreaksjon.


Nå kjenner ikke jeg deg, men noen får jo lett økt trykk og puls om de blir altfor opphengt i resultatet av målingene. Men mest sannsynlig ville du nok da ha opplevd det på alle målingene. 


Det jeg snakker om her er gjennomsnittlig minimum hvilepuls, dvs målt på morgenen eller etter 15 minutters flat hvile. Døgngjennomsnittlig variasjon kan selvsagt variere betydelig siden man ikke måler under de samme forholdene hver gang, dvs etter 15 minutters liggende hvile. Så variasjoner i døgngjennomsnittet kan man se uten at det betyr at man lider av noen stresspåvirkning overhodet. Ta derfor i første omgang morgenpulsen umiddelbart etter oppvåkning,  i sengen, noen dager. Det er den du skal forholde deg til. 


Uten virkelige besvimelser (Ikke bare nærbesvimelser), kraftig utmattelse, brystsmerter eller betydelig tungpust mistenker jeg heller ikke at det er det vi kaller syk sinus syndrom, og om så var så ville man uansett ikke tilby deg behandling før slike nevnte symptomer ble et faktum.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon