Jeg ble lungesyk så snart jeg sluttet å røyke. Hvorfor?

Innsendt spørsmål

Sluttet å røyke den 20. des. -16, etter å ha vært avhengig av sigaretten i 38 år. Den 22. des. fikk jeg konstatert lungebetennelse. Fikk en 10 dagers penicillinkur, og pusten ble helt fin etter endt kur. Jeg bor i 5.etasje u/heis. Trinnene ble lettere og lettere å forsére. Men for 14 dager siden ble jeg veldig tungpustet. Pusten min er blitt sterkt redusert etter røykeslutt. Har tatt røntgenbilder av lungene. Der var det ikke noe bemerkelsesverdig å sette fingeren på. Pustebesværet er like ille, så sist tirsdag var jeg på CT undersøkelse ved UNILABS. Har ikke fått resultatet derifra ennå.
Noen formening om hva årsaken kan være? Min fastlege har det ikke.

Har aldri hatt pustebesvær så lenge jeg har vært avhengig av tobakk.­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 13. februar 2017, klokken 21:25

Innholdet i tobakk er i stor grad hemmelig. Det finnes stoffer der som er prestasjonsfremmende og bedøvende, oppkvikkende og stimulerende. Dette kan skjule en allerede foreliggende grunnsykdom, slik at når du tar vekk maskeringen (røyken) så tar du vekk de nevnte stoffene og den underliggende sykdommen kommer til syne for første gang. I stedet for å begynne å røyke igjen som mange gjør i en slik setting skal du heller se på dette som en heldig hendelse, at du sluttet akkurat nå, slik at dette kunne oppdages. Jeg ser det heller ikke som usannsynlig at du mer eller mindre ubevisst kan ha sluttet å røyke akkurat nå fordi du kan ha følt at noe faktisk var på gang.


I tillegg har du selvsagt den biten at du blir deprimert i noen grad etter en røykeslutt. Nedtynget i humøret, for å bruke et mildere uttrykk. Og den som er nedtynget føler mer på symptomer enn man ellers ville gjort og tenker verre om dem enn man ellers ville gjort.


Et svært viktig poeng er og at røyken forsøkr å finne innpass igjen. Det er i stor grad den som forsøker å få deg til å tro at det er røykeslutten som er årsaken til alt du sliter med nå. Men det tror du vel neppe på selv. Selv de som starter opp igjen og benytter seg av dette som foklaring vet i bunn og grunn at de lurer seg selv. de ville bare ha en grunn for å slippe å ta denne harde kampen, men røyk er livsfarlig og det er et under at det ikke er forbudt. Men man er på vei dit. Men nå skal ikke jeg rokke ved en persons egne valg. Det kan føre til helt motsatt effekt.


Du skrev selv at pusten var på vei oppover. Du virket veldig fornøyd. Det er vinter nå og det florerer med virus omkring oss fordi vi oppholder oss tettere og virus smitter enklere av den grunn. Derfor er det så lett å bli smittet. Det er stor sannsynlighet for at det er det som har skjedd deg. At du bare har fått to raske luftveisinfeksjoner.


Du skriver ikke noe om pusteprøven (spirometri). Dette har du tatt, ikke sant?  Hvis ikke må du det. Den viser om du har utviklet KOLS eller ikke og KOLSere skal ha antibiotika dersom det er feber, økende hoste eller tungpust, dvs på et mindre grunnlag enn folk flest.


Det er CT man tar av en røyker med uklare luftveissymptomer. Såkalt lavdose CT. Det inneholder ikke mer stråling enn et vanlig røntgenbilde, men viser mye mer enn et vanlig røntgen. Jeg tror mest du har emfysem eller KOLS og at du derfor får lettere smitte, men det er ikke sikkert. Det kan være du bare har vært uheldig. Det er ihvertfall ikke en følge av røykeslutt. Da må i så fall mekanismen være som den nevnt over, nemlig at maskeringen er tatt vekk. Som du sikkert vet må man også utelukke alvorligheter som kreft. Man skal være forsiktig med å love noe i ene eller andre retningen når det kommer til dette, men det er jo bra at det ikke syntes noe på det vanlige røntgenbildet. Jeg tenker det må være anledning til å tenke slik at det er liten sannsynlighet for at noe som gir symptomer som dette kan skyldes kreft når det ikke engang er noenting synlig på røntgenbildet, men noe forbehold må man ta.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon