Jeg er energiløs. Hva burde fastlegen utrede?

Innsendt spørsmål

­Snart 79.Har prostatakreft. Under kontroll.Var frem til 3, februar 1 mnd i Dubai. Etter hjemkomst svært trett, slapp,lite energi.Er virkelig dårlig.Må gå til sengs 17:30.Men ligger lang tid uten å få sove. Også liten appetitt. Også i Dubai tilfelle av dårlig appetitt.Sov der noen dager til 11.Var hos fastlege i går. Skuffende, ingen hjelp.Ingen forklaring.Har bestilt privat gastroskop på torsdag.Tok coloskopi januar 18.Er svært redd da jeg ikke vet hvor jeg skal henvende meg for å få hjelp.Har svært sjelden avføring, kanskje hver 5- 7 dag. Fjernet polypper i rectum i Marokko for ca 2 år siden.Mistenker siste coloskopi ikke sjekket rectum !!Bør jeg få tatt CT / MR av nedre abdomen ? Eller andre undersøkelser.Blodprøver 14/1:CRP 5,Hemoglobin 12,4 ( normalt for meg ofte ), høy jern:8 ?,normal lever og nyrer,PSA 0,37.Jeg ser at min lege heller ikke har begrep om hva som feiler meg, men han burde ha sendt meg til andre undersøkelser !

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 20. februar 2019, klokken 20:51

Det er dessverre ikke mulig å komme med noen konkrete forslag til hva du skal sjekke deg for videre basert på de få opplysningene du har gitt, men man skal komme langt med en helt generell utredning, dvs at man gjør følgende: • Observasjon av deg når du kommer til kontoret, ansiktsfarge, energi, føflekker, misfarginger etc etc

 • Samtalen din, hva du selv legger vekt på og hvilke mistanker du selv har

 • Sykehistorien din, og her nevner du prostatakreft, og det er selvsagt naturlig å rette et øye mot den, men PSA, Hb og CRP er alle normale, så det er lite sannsynlighet for at det er noe bevegelse i kreften. Bruk av røyk, alkohol og enkelte medikamenter og deres bivirkninger samt hvordan medikamentene påvirker hveransdre (forsterker/svekker).

 • Arvelig belastning: Er det noe i familiehistorikken som går igjen og som man bør ha lav terskel for å utrede for?

 • Blodtrykk, både i sittende som vanlig, men og målt stående etter 1 og 3 minutter for å avdekke de pasientene som får lavt blodtrykk i stående etter kortere eller noe lenger tid (svimmmelhet/ustøhet).

 • Lytte med stetoskop over hjerte, lunger og halskar.

 • Sjekke for hevelser.

 • Klemme på magen for oppfylning eller smerter

 • Ta en rask nevrologisk utredning for å avdekke kraftsvikt, følelseforstyrrelse, reflekstap, refleksforsterkning, synsforstyrrelse eller ubalanse etc.

 • Blodprøver: I utredning av nyoppstått tretthet/slapphet er listen veldig lang over blodprøver som kan være aktuelle å ta, spesielt for dem som har vært i utlandet.

 • Avføringsprøve for blant annet blod, kanskje og for mikroorganismer og betennelse (Calprotectin).

 • EKG

 • Eventuelt pusteprøve (spirometri)

 • Eventuelt bildediagnostikk, koloskopi som du har vært til (koloskopi får ikke sjekket helt ytterst, altså får ikke sjekket rektum, som du lurte på), gastroskopi som du har vært til.


Når alt dette er avklart og man har fått inn svar på blodprøvene så vet man som regel nok til å vite hva det dreier seg om eller hvilken spesialist eller videre utredning man skal ta sikte på.  Og det er klart at i din alder trenger det ikke være noen konkret sykdom som lar seg behandle med medisin elelr kirurgi eller andre måter. Det kan være at du har gjennomgått en sykdom, en virussykdom til eksempel, som du trenger mye lenger tid på å hente deg inn igjen fra enn for noen år siden, og kanskje ikke henter inn alle de 100% igjen heller. Men, jeg ville være forsiktig med å konkludere med aldersforklaringen før jeg hadde gjort den beskrevne utredningen.


Jeg har altså ikke noen konkrete forslag uten å ha tilgang til resulatatene av den overfor nevnte utredningen.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon