Jeg får ekstraslag under trening. Er det farlig?

Innsendt spørsmål

­Hei.

Kontaktet deg for ikke lenge siden.

Kort oppsummert. Vært plaget med ekstraslag på hjertet, dette var først hovedsakelig i hvile og ble borte når jeg trente, og kom tilbake etter trening. Etter en tur hos fastlegen og et bra svar fra deg har jeg lært meg mer eller mindre til «å gi blaffen» i ekstraslagene under hvile, noe som har resultert i en drastisk nedgang av antall ekstraslag i hvile, har de fortsatt daglig, men ikke på langt nær i den skala som tidligere, og føler dette begynner å gå greit nok.
Hadde også som nevnt en innleggelse på sykehus for utredning hvor følgende ble gjennomført:

- Hvile EKG
- 24 timers EKG
- Ultralyd
- Røntgen
- BT
- Blodprøver

Diagnose: Sinusarytmi og SVES.

Har også gjennomført en rekke blodprøver hos fastlegen for å sjekke generell tilstand i kroppen, alt fint.

Nevnte dette igjen for ordens skyld.

Problemet mitt har nå snudd seg litt på hodet, merker som sagt ikke veldig mye til ekstraslag under hvile lenger, så det er bra, men nå kommer det når jeg er i aktivitet, dette plager meg veldig! Jeg tror selv dette har noe å gjøre med at jeg er redd for å få ekstraslagene før jeg begynner å trene, Eksempel:

Jeg trener styrke og kjører et hardt sett, jeg merker ingenting under løftet, men når jeg slipper vektene går det noen få sekunder også kommer det, og de kommer TETT! Kjennes på godt norsk helt jævlig ut! Jeg har vært bekymret for at det kan være serier av ekstraslag noe som jeg har forstått er uheldig? Avbryter da treningen umiddelbart. «anfallet» varer i 1-3 minutter som regel. Jeg tror jeg kjenner 1-3 normale slag mellom hvert ekstraslag som kommer. Alt føles helt merkelig, det «hugger i brystet». Dette oppleves opplagt mer drastisk desto høyere pulsen og BT er. Jeg har også merket dette når jeg har jogget og gått nå i det siste, gikk opp en bakke med høyt tempo og fikk «anfallet» på toppen. Tror ikke jeg har merket det direkte mens jeg har jogget, men rett etter jeg stopper opp, når pulsen fortsatt er like høy. Dette hindrer meg i å trene slik at jeg får høy puls, er rett og slett nervøs for at det skal inntreffe! Skal legges til at under slike «anfall» med ekstraslag har jeg ingen symptomer, jeg kan fint fortsette å gå eller egentlig holde på med det jeg gjør, men blir helt håpløst mtp redselen. Blir redd for at hjertet kan stoppe!
På grunn av disse plagene over bestilte jeg time hos en privat kardiolog hos Osloakutten til Arbeids EKG og ny ultralyd. Jeg var der nå forrige torsdag, det ble også gjennomført hvile EKG.

Resultat:
Arbeids EKG: Testen ble gjennomført uten et eneste ekstraslag, typisk! Dog noen minutter etter testen kom det 4 stk mens jeg ble undersøkt med ultralyd, disse ble fanget opp av kardiologen.
Hvile EKG: Helt fint.
Ultralyd: Sjekket også hovedpulsårene i halsen, alt bra som ved den første ultralyden av hjertet.

Jeg fortalte kardiologen om at jeg opplevde det som er beskrevet over under aktivitet og at dette er grunnlaget for testen, men han betrygget meg med at det jeg opplever er helt ufarlig og at jeg skal slutte å tenke på det! Om det blir mye verre i fremtiden skulle evt fastlegen vurdere betablokker i en kort periode. Dette føler ikke jeg er nødvendig, om det jeg opplever under aktivitet kun føles dramatisk, men egentlig er ufarlig.

Som du skjønner tror jeg egentlig at ekstraslagene jeg opplever utelukkende er trigget av angst og redselen for å få dem, noe som igjen direkte fører til at jeg nettopp opplever dem, altså «den onde sirkelen» Problemet mitt ligger vell enkelt og greit i det at selv om jeg antageligvis vet årsaken til hvorfor de kommer er jeg usikker på om de er farlige når de inntreffer? Om det er ufarlig, SKAL jeg klare å bite tenna sammen de gangene det forekommer og fortsette trening når det skjer, noe jeg tror og håper vil resultere i at de blir mer eller mindre borte etterhvert! Jeg har jo tross alt ikke merket noe til dem under trening tidligere når jeg ikke var bekymret for dem!

Nok et godt eksempel er: Etter jeg var å tok AEKG, ultralyd og hvile EKG og ble betrygget av kardiologen om at dette var ufarlig spilte jeg fotball og trente styrke uten en eneste plage samme dag, nettopp denne dagen hadde jeg i bakhodet at det ikke var noe problem og var i generelt godt humør. Dette var torsdag. Fredag gikk jeg en tur i skogen og hadde det antageligvis litt i bakhodet, det var da "anfallet" med ekstraslag kom på toppen av en bakke. Når dette intraff ble all betrygning jeg fikk dagen før av kardiologen borte igjen, jeg trente også styrke samme kveld og fikk nok et "anfall" av samme type. Dro for å prøve og trene styrke lørdag, samme skjedde igjen da! Så nå sitter jeg her og er lei og fortvilet.

Og til slutt:
Som jeg nevnte tidligere i innlegget, frykter jeg evt at det er serier av ekstraslag jeg opplever, vil det si at man ikke har noen normale slag imellom ekstraslagene? Jeg tror som sagt at jeg i hvert fall har 1-3 normale slag imellom når disse situasjonene oppstår. Og er det kun farlig med serier av VES og ikke SVES som jeg har?

Ble mye tekst her, men føler at jeg aldri får sagt nøyaktig det jeg føler F2F til legen, rett og slett fordi jeg blir roligere når jeg prater med dem og de får meg betrygget med at dette er ufarlig og intet og bry seg om.

Jeg mister mye fokus på skolen om dagen og føler egentlig ikke at jeg fungerer overhodet. Trenger løsning!
På forhånd takk for svar.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 23. september 2012, klokken 19:22


SYKKELTEST


Ekstraslag i friske hjerter er ufarlig


Serier med SVES (dvs supraventrikulære ekstraslag, altså en serie med regelmessige, men raske fokammerslag) er ufarlig i friske hjerter. Et friskt hjerte kjennetegnes enten på ultralyd av hjertet og/eller ved at det ikke oppstår symptomer (brystsmerter, besvimelse, surklete tungpust) under (serien med ) SVES-serien. Du har fått bekreftet dobbelt opp at ditt hjerte er friskt.


Serier med VES, dvs ventrikulære ekstraslag, kan være dødelig dersom de varer en stund og de løper raskt. Dette kalles ventrikkeltakykardi og er garantert ikke hva du har hatt. Det man kan være litt våken på derimot er disse ekstraslagene som oppstår under fysisk aktivitet. Har man det bør man nok ta et arbeids-EKG (AKG, sykkeltest) for å se om de oppstår under belastingen. I så fall kan det være indisert med ultralyd av hjertet dersom det oppstår koblede VES (to og to sammen), tripletter eller kvartetter, eller de enkeltstående VES-ene utgjør mer enn ti prosent av alle hjerteslagene innenfor en 30-sekunders periode. Som nevnt vil man nok da gå videre med ultralyd av hjertet for å være sikker på at det ikke er et sykt hjerte, men dtte har du jo uansett gjort. Du er derfor trygg, selv om du har foretatt utredningen i motsatt rekkefølge. Det er dessuten ikke VES de har sett hos deg, men bare SVES.


Når det gjelder sinusarytmi så betyr dette bare at hjerterytmen blir litt raskere og tregere i takt med inn- og utpust respektive.


Det er altså ikke automatikk i at det er farlig å ha ekstraslag under trening. Det er bare det at man da bør ta en titt på det med en sykkeltest for å påse at du ikke har koblede eller høy forekomst av VES under belastningen som igjen skal føre til at man undersøker hjertet ditt med ultralyd i tillegg.


Videre er det logisk å anta at du ville fått ekstraslag ved hver eneste belastning om det var noe strukturelt galt med hjertet ditt og ikke bare innimellom. Er hjertet strukturelt sykt så har det ikke gode faser innimellom.HVILE-EKG


Du skal bare la ekstraslagene holde på. De kan ikke skade deg. Det er heller ikke blitt påvist at de med ekstraslag har større sjanse for hjertesykdom eller løper risiko for en tidligere død. Det kan hjelpe med betablokker, men det skulle ikke være nødvendig. De er ingen behandling, bare symptomdempende. Det du imidlertid kan vurdere er å gjøre en analyse på hvorfor du får ekstraslagene. Hva er det som stresser deg? Det kan være vanskelig å identifisere når man ser på hver og en ting isolert sett. Ofte er det en samling av enkeltfaktorer som forårsaker stresset. Hvor mange plikter har du? Har du for stort press på deg tilå gjøre en knalljobb, og i mange oppgaver synkront? Barn? Familie? Partner? Alle krever litt av en. Mulighet for fordeling av arbeidsoppgaver? Gi fra deg noen? Stoler du i så fall på at andre kan gjøre det godt nok? For mye å henge med på i tillegg til skolen? Spiser du bra og sover du nok tatt i betraktning at du blant andre ting trener i tillegg?


Håper du klarer å innfinne deg med ekstraslagene og enda bedre, klarer å forenkle og skape oversikt i hverdagen så de kanskje kan forsvinne. Kanskje har du ekstraslag under aktivitet: Kanskje har du kjent feil, men de er i såfall ufarlige i ditt tilfelle.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon