Jeg har hypokondri, ikke sant?

Innsendt spørsmål

­
Jeg har skrevet til deg tidligere og jeg føler jeg får mer informasjon av deg enn av legene jeg har vært hos, så tusen takk. Du kjenner til bakgrunnen min som er at jeg som 3 -4 åring fikk blå lepper når det var kaldt noen ganger, var hos kardiolog som ikke fant noe. Hadde astma samtidig denne perioden som jeg vokste fra. Etter dette har jeg aldri vært syk utenom influensaer og lungebettenelse når jeg var 21.
Ble dårlig i form av svimmelhet og dårlig allmenne tilstand i oktober, ble så sendt på ullevål for å utelukke hjerte der de ikke fant noe og slapp meg etter 30 min. Fikk sting,press i brystet kort tid etter og en uvirkelighetsfølese(verden lyste opp), ble fortalt av fastlege at det var angst, altså psykosomatisk. Klarte å dra på jobb, skole og leve "normalt" i noen uker men så kom panikkanfallet der det føltes ut som beina ble gele, klarte ikke trekke pusten, svimmel påfulgt av en massig hjertebank. Dette skjedde forøvrig ca 4 ganger. Ble fortalt at dette var psykosomatisk og jeg en hadde panikklidelse. Under denne tiden ble jeg kjekket for blodtrykk,lyttet på, "standar" blodprøver som stoffskifte, blodprosent,b12 og d vitamin, som for var normalt. Ut fra angsten min og frustrasjonen min dro jeg til hjerte kardiolog(privat) utførte arb-ekg som var negativ der han ikke fant noe selv om jeg ble presset til 200w for å prøve å fremprovosere noe. Ultralyden var også normal. Men jeg hadde høy puls(100) da jeg kom dit, som jeg ble anbefalt betablokkre for hvis jeg ble plaget av dette. Brystsmertene fortsatte, den høye pulsen(80-100) og jeg fikk etter hvert en båt svimmelhet som hentet fra en annen verden( som å kjøre over en fartsdump i stor fart, blir trukket frem og tilbake og gynging som ikke bare er i hodet men føles ut som det er i hele kroppen). Følesen av ikke å få nok luft i lungene innimellom har videre utviklet seg til at det føles som tungpust i perioder, ikke at jeg gisper etter luft, men som det er vanskelig å trekke inn luft, får også episoder jeg blir lett i hodet, sjø-svimmelhet, prikking i tunga, episoder med svelgvansker, strammer seg i halsvenene,prikking i armene, stiv rygg, hele ribbeinskassa blir pressende og mye ubehaglig dunking fra hjertet. Fortsatte å dra til fastlegen min der jeg fikk Citamelopram sandoz som jeg ikke tålte, som jeg i samsvar med legen avsluttet. Har også to legevakt besøk da jeg har hatt sinus tyquiardi,kaldsvetta,hetetokt,føles av å besvime der de ikke har funnet noe men jeg har fått beskejd om det er angst.

Ble henvist og går til psykriater på dps, men føles det virkelig ikke hjelper selv om har lagt hjertet mitt i det. Har også vært på avlastning der i 1 uke som jeg egentlig ikke syns hjalp i det hele tatt, sykepleierne kalte meg hypokonder mens jeg slet med de nevnte symtomene.
Etter dette dro jeg til privat helsevesen der jeg har tatt mr av hodet grunnet plutselig inntruffende psykiske plaget(fra legen), denne var fin. Tok en 24t ekg som var fin, fikk ikke disse "stor anfallene" men gjorde alt jeg kunne som kunne provesere det frem som å gå trapper osv.
Jeg tok også et vanlig rønken av brystet som var fint samt magnesium, stoffskifte prøver.

Jeg føler jeg nå har gjort alt jeg egentlig kan i form av undersøkelser, og jeg aksepterer at mye av det jeg har er angst. Har tross alt på 6 måneder nå ikke besvimt en eneste gang selv om det virkelig har føltes nære på flere ganger og har vært hos hjertespesialist, fastlegen min og psykriatern min som mener jeg har panikkangst/helseangst. Samtidig så mener han at jeg er såpass oppegående og faktisk rasjonell at jeg har blitt brukt som objekt for legestudenter og samtalene våre har blitt videoteipet med min godkjennelse. Jeg er rett og slett døds frustrert da jeg tenker at hvem hadde ikke fått angst med symtomene som jeg får med brystsmerter(sting,press hold) men ser jo det kan være ribbeina/muskler?. og at puste problemene min kan komme av samme årsak som videre fører til båtsvimmelheten, ikke vet jeg men det har snudd livet mitt på hodet, der jeg var en sporty mann som jogget 6-8 km, spiste sunt, aldri røkt men snuser, 170 høy og 63 kg. Jeg er nå nærmest sengeliggende der jeg gikk ned til 56,5 kg men har spist meg opp til 58 kg nå. Jeg er rett og slett livredd for at jeg skal bli en helsetabbe, føler jeg er døende og at jeg har en sykdom. For jeg prøver virkelig å bite tenna sammen å gå turer men symtomene kommer og setter meg helt ut. Så jeg kan ikke unngå å tenke amyldose? hjertefeil?endokarditt?kardiomyopati? lungene? men samtidig så skjønner jeg at det det hypokondres evige runddans.Jeg har også forståelse for at livet er usikkert og at man skal ta sjansen, Men når alt i kroppen min sier at noe ikke stemmer og symtomene virkelig knekker meg, så er det ikke lett da jeg virkelig ikke vil ende opp som en som falt om som 27 åring. Samtidig så erkjenner jeg også at før alt dette så sov jeg veldig lite, jobbet mye, gikk på skole og tvang meg selv på trening selv om jeg var utmattet, så at kroppen min gikk i vranglås da jeg ble dårlig på jobb og jeg møtte veggen kan jeg jo ikke se bort ifra Er redd for at dette hyponder stempelet skal skjulde noe. Dette ble sikkert veldig mye men har du noen synspunkter for jeg føler jeg virkelig ikke får en ordentlig forklaring på disse eventulle psykosomatiske symtomene.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 13. juni 2013, klokken 23:07

Hvis du får valget mellom å leve 1) et liv med kontinuerlig mistanke om sykdom og den frykten og de reelle plagene det gir, og 2) et liv hvor du gir blanke og ikke forsøker å overprøve flere uavhengige leger eller gjerne det som kalles skjebnen om du vil. Hva velger du? I tilfelle 2) kan du oppleve å bli syk om du tar feil, men har i hvert fall levd normalt inntil da. Dessuten, så godt som alle sykdommer kan idag kureres selv om man venter til symptomer eller prøvesvar blir så tydelige at sykdommen avdekkes. Og kan ikke sykdommen kureres, ja så dør du uansett, og igjen er det jo da bra at du rakk å leve litt allikevel? Hvor mye har du å vinne på å forsøke å komme alle tenkelige sykdommer i forkjøpet? En dag? En uke? En måned? Du er jo oppegående hele veien. Du har overlevd hver episode. Ingen sykdommer kan gjøre deg så på randen til avgrunnen syk for så å kaste deg inn på land igjen, helt frisk. I flere uker eller måneder, og så blir du fullstendig syk igjen, uten at noen leger finner noenting.


Det som kjennetegner mennesker som får sjeldne sykdommer hvor legene ikke leter på riktig plass er at de blir gradvis mer utmattet. De mister vekt, matlyst og energi og noen har lavgradig feber. Man sendes fra spesialist til spesialist og pasienten tenker at hver og en spesialist tenker bare på det vanligste. Hvorfor kan de ikke komme sammen og legge hodene i bløt sammen. Jeg burde vært på Rikshospitalet for en tverrfaglig utredning. Hvem kan garantere meg at jeg ikke har en helt ny type sykdom? Eller en sykdom som er uvanlig i vår del av verden? Eller bare jeg tilses av mange nok leger så møter jeg på akkurat den legen som har sett min type tilfelle før og vipps så gjør han meg frisk.


Det er ikke noe uvanlig mønster eller tankesett du fremviser. Fremstillingen din er helt klassisk og jeg kan bare se tre ting klart oppi dette. Én: Du fremviser ikke sykehistorien til en som har en kronisk, alvorlig sykdom. To: Dette er enten hypokondri, noe som er en reell lidelse ofte utløst av en konkret hendelse eller opplevelse i livet og hvor denne hendelsen eller opplevelsen må graves frem og dere må arbeide med og erkjenne at det er koblinger mellom dette og din søken og frykt idag, for så å bryte disse forbindelsene. Det finnes flere metoder for slikt. Tre: Tar jeg feil her er det selvsagt fornærmende, men jeg sitter forhåpentligvis på trygg avstand, men i faser av livet vårt kan vi føle nettopp livet så uinteressant eller dødt at det kan være mer livgivende eller interessant å være syk enn frisk, og man kan henfalle seg en underkastelse av rollen som syk og den oppmerksomheten det gir.


Jeg har kanskje forklart deg før hvor mange millioner varianter av symptomer på alvorlig sykdom det finnes og at en betryggende forklaring på at akkurat de symptomene du fremstiller idag kun har forbigående effekt. Snart setter du symptomene sammen i en annen rekkefølge, varierer styrken på dem eller skifter enkelte av dem ut og dansen er i gang igjen. Rundt og rundt det går. Reven som forsøker å bite seg i halen. Oppå dette så har alle alvorlige sykdommer ett eller annet symptom man også innimellom kan ha om man er frisk. Spesielt om man kjenner etter eller blir bekymret. Man skal ikke undervurdere hvilke symptomer underbevisstheten kan sette i sving.


En som skal ha ligget for døden skal en gang ha sagt om livet han av en eller annen årsak ikke fikk levd: "Ikke visste vel jeg at dagene som kom og dagene som gikk, var selve livet...". Jeg forsøker ikke å riste fornuft i noen med en klok setning som en svensk dikter har klart å klore ned. Det skal mer til enn som så, men jeg ønsker helt klart å vise til at du leter på feil plass.


Derfor, lytt først på denne karen på videoen under, og bestem deg deretter for om du ønsker å lytte til mer av hva han har å si og om du er moden for å forsøke en annen kurs fremover...Hør også på denne fornuftige mannen og sjekk om du kjenner deg igjen:SPØRSMÅL TIL LEGE? Spør her.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon