Jeg har magesårsymptomer selv om jeg har blitt behandlet for det. Hva nå?

Innsendt spørsmål

­Hei!
Jeg har de siste 4-5 ukene vært plaget med kvalme (begynte med morgenkvalme, og ble, etterhvert som tiden gikk, kvalmere i større deler av dagen – noen dager veldig kvalm og urolig mage andre dager uten ubehag) og ubehag i mellomgulvet. Jeg har vært hos lege, og jeg har tatt avføringsprøve, som ikke kunne påvise magesår. Legen mener vi bør se dette an litt til, før vi evt. henviser meg videre til gastroskopi. Jeg har også fått Nexium, noe jeg følte hjalp noe, men ikke helt. Den siste tiden har egentlig kvalmen gitt seg, selv om jeg av og til våkner litt, og kun litt, morgekvalm. Kvalmen bedrer seg når jeg reiser meg opp, pusser tennene og får i meg litt mat. Men i perioder kommer det ubehag i mellomgulvet selv om jeg er helt bra enkelte dager, et ubehag som er vanskelig å forklare (ikke smerter), men forsøker;

- Når jeg drikker vann føles det kaldt i magesekken (ytterst mot huden), men ikke alltid.
- Følelse av at magesekken er litt hard (kjenner liksom magen, noe jeg ikke
gjør til vanlig – akkurat som jeg legger en lett mobiltelefon/gjenstand på/over
magesekken - men ikke alle dager)
- Ikke lenge etter mat (2-3 timer) får jeg en veldig sultenfølelse, og aim av
dårlig ånde fra magen som siger opp.
- Bøyer jeg kroppen bakover, kjennes det litt stramt og ubehagelig ut i magen,men igjen, ikke alltid.
- Ligger jeg på venstresiden kjennes det litt mer ubehagelig i perioder
(muligens også litt kvalmende), men ikke alltid.

Formen er veldig bra ellers, og det hjelper godt å trene/løping, da ubehaget normalt forsvinner ved aktivitet. Har også hatt en del luft, dvs.
rap og luft fra tarm. Jeg har ikke reagert negativt på alkohol, snarere virker det som det lindrer, men at jeg kanskje kjenner at det blir verre av alkohol etter 2-3 dager? Jeg vet ikke.. – vanskelig å se sammenheng med annen type mat, selv om det kan være relevant.

Er litt nervøs for to ting – til tross for min unge alder, kan dette være noe alvorlig? (leste om magesekkreft og de forholdsvis like symptomene mine, og ble skremt, og ikke minst dårlig prognose hvis jeg er sent ute). Samtidig er gastroskopi siste undersøkelse jeg ønsker. Vil beroliggende medisin hjelpe? Bør man få dette intravenøst eller ved tablett? Kan en annen undersøkelse være et alternativ? røntgen?

Hva er dine tanker, og hva ville du gjort videre som lege? Ettersom det har vart forholdsvis lenge, kan det allikevel være noe som går bort av seg selv (virus, irritasjon)?
Kan det være kreft når det kommer og går sånn?

Har du mistanke om magekatarr? I såfall leste jeg at det da er forhøyet fare for kreft? Avføring er normal, litt løs avføring enkelte ganger, og spesielt dagen etter alkohol.

Har sluttet med snus for 5 uker siden - merket siste året at kroppen ikke likte at jeg snuste, da jeg fort ble sulten i magen, og at jeg brakk meg dersom jeg hadde i snusen på tom mage - kan det være en sammenheng?

Har du kostholdsråd for å se om dette kan hjelpe?

Håper på beroligende svar!

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 02. juni 2013, klokken 10:35

Årsaken til mageplager under 45 års alder skyldes nesten aldri kreft


I din alder er kreft lite sannsynlig. Dersom du har vedvarende kvalme, opplever ufrivillig vekttap, har vedvarende nedsatt matlyst, har dårlig allmenntilstand (sykdomsfølelse), har feberfølelse, føler tilstanden har blitt konstant eller forverres, du ser blod i avføringen, har vedvarende feber eller tilstanden returnerer etter behandlingen med nexium må det vurderes å ta en gastroskopi. Først og fremst for å utelukke katarr (betennelse), evt sår (da slår avføringstest for blod i avføringen ut) eller kreft, men sistnevnte er sjelden i en alder under 45 år.


LES OGSÅ: Hva er symptomene på kreft? Synes det på blodprøve?


Magesårbakterien eller betennelsesdempende medisin er årsaken til magesår


Dere bør også ta en blodprøve for magesårbakterien. Nesten alle tilfeller av magekatarr/-sår skyldes enten magesårbakterien eller betennelsesdempende medisiner av typen NSAID (ibux, voltaren, ibuprofen etc). Bruker du et NSAID? I så fall må dere finne et bedre alternativ eller andre løsninger mot dine smerter/betennelser enn å ta NSAIDs. Eksempelvis kan dere prøve Vimovo, Arthrotec, Napren-e eller en såkalt Cox-II hemmer som Arcoxia om du er hjerte-karfrisk og bare trenger det for en kortere periode.


Magesårbakterien utryddes av det som kalles trippelkur


Slår blodprøven ut på magesårbakterien skal du i tillegg til f eks Nexium ha to typer antibiotika i tillegg for å utrydde denne. Da skal du bli bra i magen igjen. Det er litt uenighet om dette i Norge fortsatt, om man skal behandle magesårbakterien uten å ha gjennom ført gastroskopi først (gastroskopien hjelper til å utelukke kreft i magesekken), mens flere steder i utlandet er dette vanlig, men ikke om alderen kryper over 40-45 år eller om man mistenker kreft (redusert allmenntilstand, vekttap, feberfølelse); da går det rett til gastroskopi for å ta vevsprøver uansett alder.


I ditt tilfelle er det nok mange som ville tatt en blodprøve for magesårbakterien og behandlet med Nexium pluss to typer antibiotika om prøven slo ut på magesårbakterien (bakterien heter helicobacter pylori). Dersom testen ikke slo ut ville de så ha behandlet med bare Nexiumen, 2-4 uker, avhengig av hvor raskt du ble bedre. Noen blir bedre i løpet av en ukes tid og 2 ukers Nexiumkur kan være tilstrekkelig. Andre ganger hjelper den ikke så raskt og man strekker kuren i 4 uker. Sikkert en del forskjeller ute og går her. Et viktig poeng imidlertid er at du får utført en gastroskopi dersom Nexium- eller trippelkuren (Nexium+2x stk antibiotika) ikke hjelper, eller dersom man mistenker kreft.


Er gastroskopi ubehagelig?


Man kan bli litt dopet ned ved gastroskopi. Man får da et sløvende middel (Dormicum) sprøytet rett inn i blodet. Man kan ikke sløve så mye at du ikke kan samarbeide, dvs svelge for å åpne strupelokket og passasjen for kikkertrøret ned til spiserøret. Men dette regimet fungerer svært godt. Jeg har sendt mange til gastroskopi som ikke trodde de skulle klare å gjennomføre det på noe som helst vis, men som har opplyst at dette var en metode som fungerte godt. I tillegg får man alltid sprayet bedøvelse i svelget (på drøvelen og ganeseilet) for ikke å utløse brekninger. Husk også at det er umulig å miste pusten eller bli kvalt ved en gastroskopi. Luftveiene stenges ikke av gastroskopien, uansett hvor trangt du synes det kan bli i pusten. Luftveiene er hele tiden åpne.


Konklusjon


Du har hatt litt effekt av Nexiumen virker det som, noe som tyder på at dere er på rett vei, men jeg vet ikke hvor lenge du benyttet tabletten (avsluttet for tidlig?) eller om dere har tatt blodprøve for magesårbakterien. Vurdér blodprøven, ta trippelkur om utslag på den. Dersom ikke utslag på blodprøven forsøk Nexium lenge nok, ikke slutt så snart symptomene opphører. I begge tilfeller er det nødvendig med gastroskopi om symptomene returnerer etter behandlingen og det er dessuten nødvendig med gastroskopi uten å avvente dersom det er ufrivillig vekttap, sykdomsfølelse, feber, eller forverring tross pågående behandling.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.


Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon