Jeg sluttet med bipolar medisin og blir nå verre. Hva gjør jeg?

Innsendt spørsmål

Hei, har hatt problemer med søvnen i snart 3 måneder nå. Hvis jeg er heldig får jeg kanskje 2-4 timer søvn per natt (ikke sammenhengende dog). Problemene (tror jeg) oppstod etter at jeg valgte å seponere Litium og Seroquel dep. som jeg har tatt siden 2013. Har en bipolar lidelse. Jeg har tatt sjansen på å seponere medisinene bla. pga. plagsomme bivirkninger. For tida har jeg det ikke bra, jeg plages mye med angst og kjenner meg veldig deprimert. Vet ikke om det har med seponeringen å gjøre, men dessverre er jeg redd det er tilfelle. Det er ikke aktuelt for meg å starte opp med tidligere medisinering. Prøver nå mianserin 30 mg mest for søvnen noe som ennå ikke har hatt merkbar effekt. Holdt på i ca. 2 uker. Har plutselig begynt å få besværende "stemmer" som maser på meg på kveld/natt da jeg ikke får sove. Mye negativt samt bare "babbel". Dette er ikke ukjent for meg, da jeg har opplevd det før i dårlige perioder, men likevel skremmer det meg at det kommer igjen. Redd for å bli mye dårligere slik at jeg får følelsen av å miste kontrollen og kanskje ikke kan være hjemme. Har en meget forståelsesfull fastlege som følger meg godt opp. Men pga ferietid skriver jeg her. Virker det dumt å kontakte vikarierende lege dersom ting skulle eskalere? Dersom søvnen ikke blir noe bedre kommende uke? Eller skal jeg vente til fastlegen er tilbake? Meget ambivalent. Jeg er ikke så positiv til å prøve sovemedisin (har diskutert det med fastlegen), men tror du det kunne hjulpet meg i en kort periode for å få stabilisert søvnen? Kjenner meg så sliten og har på en måte resignert litt. Sukk, vet ikke hvordan dette skal gå. Takk for hjelpen!­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 02. juli 2017, klokken 20:40

I utgangspunktet tenker jeg det er fornuftig å styre unna sovemedisin. Hva om den fungerer godt? Det vil jo føles absurd for deg å måtte avslutte den igjen. Det er tross alt en verre bivirkning å ikke få sove i det hele tatt enn å bli "avhengig" av sovemedisin, kommer du til å si da. Og det andre gale med sovemedisin er at det vil parkere gjenopptak av effektiv medisinering mot din bipolare lidelse. Du vil kanskje føle det går greit nok nå som du bare får sove, mens grunnlidelsen vil jo fortsatt være der selv om du vil oppleve en mulig bedring av helhetstilstanden din som følge av bedre søvn. Men det er jo ikke bipolariteten som blir bedre. Du vil bare føle deg bedre, forbigående, pga du får sove litt igjen.


Nå kan det tenkes du har kjørt deg nedpå, inn i depresjonen, etter seponeringen. Så du trenger helt klart å kommunisere dette med vikaren. Gå gjennom virkning og bivirkninger med den nye medisinen din. Ha en tettere oppfølging i denne oppstartsfasen. Du trenger å snakke om alt som skjer i kroppen din oppi dette. Dette er en veldig klassisk historie, om den er slik vi er vant til å møte den. Mange bipolare føler seg begrenset av medisinen sin (i virkeligheten normaliseres man). De savner å være "på G". De savner med andre ord den hyperaktive tilværelsen og det er i denne tilværelsen de føler seg som seg selv. Det er det som er meg, pleier de ofte å si. Så en kombinasjon av bivirkninger og et savn om å få være den effektive og driftige personen som ikke trenger så mye søvn får mange til å kutte ut medisinen. Da kommer de snart inn i den hyperaktive tilstanden og man går deretter inn i depresjonen og energiløsheten når reservetanken er knusk tørr. Det tar tid å snu en slik prosess. Det blir litt som å trekke i en jojo som er på vei mot gulvet. Du kan trekke i tråden, men det tar en tid før den snur.


Du kan tenkes....eller har antakelig allerede begynt å bli verre, så dette må du få litt drahjelp til, men det løser intet å pakke inn symptomer med benzodiazepiner. Det vil bare utsette oppdagelsen av hva som er i ferd med å skje, og du blir sittende i en tilstand hvor det er enda verre å hale deg på land igjen. Det er så trist om dette skal gå mange måneder i depresjon før det snur igjen, så vær så snill å snakke med vikaren. Det virker ikke dumt, og du skal ikke vente til det eskalerer. Og der er vi enige...ser du det? Du sier "...til det eskalerer", og ikke "...om det eskalerer".


Dette er en øyeblikkelig hjelp time type situasjon, dvs få deg en time i morgen.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon