Kan blodfortynnende gi lavt blodtrykk?

Innsendt spørsmål

­Hei,

Jeg har en mor som er 88 år. Hun er fortsatt oppegående og bor hjemme i sin enebolig. Hun har trygghetsalarm­ og har noen gode hjelpere rundt seg som jevnlig titter innom. I utgangspunktet er hun sprek for alderen selv om vi to sønnene hennes stadig får påminnelser om at hun begynner å bli gammel. En av bekymringene våre er at hun innimellom får blodtrykksfall, og det resulterer ofte i at hun faller. Som regel begrenser det seg til litt blåmerker, men for noen år siden resulterte det også i et lårbensbrudd. Når hun faller så går det som regel så fort at hun ikke klarer å tenke på å falle riktig, og det kan jo være skummelt. Forøvrig er hun klar i toppen, men litt glemsk. Forøvrig kjørte hun bil til i fjor, men valgte å stoppe etter at hun hadde hatt et drypp.

Så kommer spørsmålet: Grunnet høyt blodtrykk får hun endel medisiner mot dette, og det er flere som mener at miksen av disse kan resultere i at blodet blir FOR tynt, og at dette i seg selv kan medføre at blodtrykket blir for lavt slik at hun får disse blodtrykksfallene. Hvis hun blør etter fall tar det ofte langt tid før blodet koagulerer ordentlig, og hun har fått beskjed om at hun helst ikke må blø..

For noen uker siden hentet hun ut de medisinene på apoteket som er listet nedenfor, og en av kundeveilederne på apoteket spurte om hun virkelig behøvde alle disse medisinene, men min mor vet jo ikke annet enn det legen har gitt henne beskjed om og da føler hun ikke at hun har noe valg.

Selv er jeg litt skeptisk til oppfølgingen fra fastlegen hennes. Han har mange pasienter og er ikke alltid så tilgjengelig som hun skulle ønske, og verken min bror eller jeg er føler oss trygge på at hun får de optimale medisinene for sin tilstand. Jeg ba henne sende meg en liste over alt hun dytter i seg daglig, så det er notert her:

Eliauis tablett2,5mg1tablett2ganger daglig

Lipitortabl.40mg1tabl daglig

Plavixtabl.75mh1daglig

Ramipril hexal5mg 1/2 tabl om dagen

+ Nexiumenterotabl.20mg etter avtale (disse er mot refluks og har vel ingen betydning her)

Spørsmålet er om det er forsvarlig å bruke disse tablettene i de oppgitte dosene, med tanke på at blodet blir så tynt, eller burde hun kanskje halvere?

Vh
Yngstesønnen

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 28. september 2016, klokken 21:57

Blodfortynnende påvirker ikke blodtrykket med mindre man blør seg ned i blodprosent, selvsagt. Men det at blodet blir "tynnere" gjør ikke at blodtrykket blir lavere. Blodet blir nemlig ikke mer tyntflytende. Slik sett er begrepet blodfortynnende misvisende. Blodfortynnerne hemmer levringsfaktorene fra å virke, men reduserer ikke mengden av noe som helst. Blodfortynnerne virker hemmende på levringsfaktorene på forskjellige måter, men det gjør ikke dere noe klokere av å kjenne til dette siden det ikke relaterer til det dere lurer på, nemlig om blodet blir virkelig tynnere av disse medikamentene, og det gjør det altså ikke.


Hun må som dere forstår påregne lenger blødningstid enn folk som ikke benytter blodfortynner(e).


Hun er 88 år gamel og i en slik alder har vi stive blodårer alle sammen. Fastlegen må derfor ikke være så bastant på å presse blodtrykket ned mot 140/90 da dette krever så store doser i denne aldersgruppen at bivirkninger vanskelig kan unngås. Og blodtrykksfall, spesielt ved endringer i stillingen som sittende eller liggende til stående etc vil bli et klassisk problem. Akseptér derfor blodtrykk oppimot 150 eller høyere. Hun benytter i prinsippet ikke stor dose blodtrykksreduserende. Så absolutt ikke, men det kan jo tenkes hun ikke trenger blodtrykkssenkende i det hele tatt. Her må dere prøve dere frem og ta sikte på at blodtrykket bør være 150 i overtrykk, eller kanskje noe høyere også. Men vær for all del forberedt på at det er ikke sikkert hun blir kvitt blodtrykksfallproblematikken selv om man skulle få hevet blodtrykket noe. Hun er jo gammel og det å opprettholde blodtrykket ved endringer i aktivitet og kroppsstillinger er en komplisert prosess som krever at følere i blodårer og hjertekammer og nervesystem og hormonsystemer fungerer som det skal. I tillegg kan det være slitasje i syn og leddsanser også.


Lipitor kan for enkelte i denne aldersgruppen kuttes ut, men kanskje ikke aktuelt for henne. For å beskrive dette mer detaljert må jeg være nokså brutal og vise til retningslinjenes anbefalinger overfor legers praksis som tilsier at kolesterolsenkende medisiner bør kuttes ut hos personer med leveutsikter mindre enn fem år. Da gjør de mer skade enn de gagner pasienten. Men de påvirker ikke dette med blodtrykket. Det gjør de ikke. De er mer kjent for å gi muskelsmerter. Alle eldre har jo dette, så om Lipitor har noe å gjøre med dette så må man slutte med den noen dager og lese situasjonen på nytt. En idé kan jo også være å redusere dosen, men jeg kjenner altså hverken til hennes leveutsikter eller kolesterolverdier, røykestatus eller om hun har diabetes eller høy forekomst av hjerte- og karsykdommer i det nærmeste slektstreet.


Det jeg har lyst å bemerke i tillegg til ditt spørsmål er hvorvidt hun trenger både Plavix og Eliquis, og om så er, i så fall hvor lenge, og kan hun bytte ut Eliquis med Marevan som blant annet tåler redusert nyrefunksjon (som er vanlig hos eldre), som man har motgiftg mot (i tilfelle overdosering) og hvor det løpende kan kontrolleres at medisinen faktisk tas (INR-blodprøver f eks hver 4. uke).


Konklusjon:  • Blodtrykksgrensene må ikke være for rigide hos eldre. Man må tillate høyere blodtrykk.

  • Trenger hun Lipitor? trenger hun i så fall 40 mg?

  • Trenger hun både platehemmer (Plavix) og antikoagulasjon (Eliquis)? I så fall, skal man vurdere endring til Marevan? Følges nyrefunksjonen med tanke på Eliquis? Redusert nyrefunksjon er vanlig hos eldre og svikter nyrefunksjonen får man ikke skil ut restene av forrige Eliquisdose og man blir overdosert (dvs blødning vil oppstå).

  • Blødningsfaren ved bruk av både Plavix og Eliquis er betydelig forhøyet og grunnen til å bruke begge skal være god. Vær oppmerksom på at betennelsesdempende medisiner vil øke blødningsfaren enda mer om dette inntas i tillegg til de to "blodfortynnerne".

  • Blodtrykkket påvirkes ikke av "blodfortynnerne".

  • Nexium kan være nyttig for å beskytte mot blødning i mage og tarm hos henne som benytter potensielt blødningsskapende medikamenter.


Ikke gjør noe grep på egenhånd, men diskutér gjerne disse temaene med fastlegen.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon