Kan dette ha vært noe annet enn herpes?

Innsendt spørsmål

­I slutten av mai fikk jeg torsdag 24. mai tror jeg (om det ikke var den dagen så var det isåfall fredag 25. mai) fornemmelsen av hodepine og øreverk. Det første som slo meg var at jeg fryktet at dette kanskje betydde en kommende forkjølelse. Jeg opplevde ikke det, men jeg opplevde derimot iløpet av helga som kom at jeg i tillegg til lett hodepin opplevde smerter i tennene og kjeven. Det var også som at det gjorde vondt på utsiden av hodet, tennene og kjeven når jeg tok på det utenifra. Jeg fikk også ekstremt sterke øresmerter nå og da som hadde en varighet på rundt et sekund bare når jeg først fikk dem, men som sagt var ekstremt sterke når de først var der.

Søndagen 27. mai den helga (hvor det da var gått 2-3 dager siden jeg først begynte å merke symtpomer) fikk jeg plutselig blemmer rundt munnregionen, og dette var blemmer som så ekstremt likt ut det som jeg har sett på av bilder av munnherpes. Da tenkte jeg at det sikkert var det dette her var, og at det var et førstegangsutbrudd siden jeg ble dårlig med de nevnte symptomene i samme slengen. Jeg fikk en legetime dagen etter, hvor legen også sa til meg at dette her uten tvil så ut som et utbrudd av munnherpes, men han tok en prøve av dette slik at vi kunne bli sikker. Han skrev ut Valtrex til meg den dagen, som jeg skulle ta en dose av på 4 tabletter på morgenen (tok dem like etter legebesøket) og 4 på kvelden den samme dagen, altså kun en engangsdose den dagen. I tillegg påpekte han at det så ut som om blemmene hadde utviklet seg til brennkopper, og ga meg også noe informasjon om dette samt at han rådet meg til å kjøpe brulidin og klorhexidin til å smøre på, noe jeg også gjorde. Kan nevne at da jeg først så blemmene på søndagen trodde jeg det var kviser og begynte å klemme på dem for å få dem vekk, hvis det eventuelt kan ha vært en utløsende årsak for brennkopper.

Merket utover mandagen at jeg ble dårligere og dårligere, og på slutten av dagen var jeg i stor grad slapp og med sterk hodepine. Tirsdagen var helt grusom, og jeg hadde hodepine som var ekstremt sterk. I tillegg opplevde jeg noe kvalme og slapphet. En av disse dagene (tror det var mandagen, men noe usikker på om det var mandagen eller tirsdagen) fikk jeg også blemmer på tunga, og hadde da sterke smerter i tunga og i svelget. Onsdagen var jeg fortsatt dårlig med hodepine, slapphet og noe kvalme, men ble heldigvis bedre iløpet av den dagen. Kastet opp et par ganger pga kvalmen iløpet av tirsdagen og muligens onsdagen. Hodepinen avtok etter onsdagen dag for dag, og etter den første helga i juni var jeg egentlig bra igjen. Den smerten jeg hadde følt i hodet, tennene og kjeven avtok også gradvis iløpet av den siste uka i mai og gjennom den første helga i juni.

Men: prøven legen hadde tatt av blemmene rundt munnen min (som i tillegg ble tatt dagen etter jeg først fikk blemmene) var faktisk negativ for munnherpes. Dette gjorde både meg og legen svært sjokkert, da alt tydet så veldig sterkt på at dette var munnherpes.

Så det jeg egentlig lurer på her, er hva dere tror dette er? Høres dette her ut som et tilfelle av munnherpes som ved en feiltakelse ikke ble oppdaget på prøven som ble tatt for å påvise det (vet ikke om det er noe som ofte kan skje?), eller kan det også være andre lidelser/tilstander som gir denne typen symtpomer som dette da kan ha vært? Føler meg veldig usikker. På en side tydet dette så sterkt på å være munnherpes at det er veldig vanskelig å tro noe annet, men på en annen side vil jeg jo absolutt tro at prøven (som ble tatt dagen etter blemmene først kom) ville fått positivt utslag hadde dette faktisk vært munnherpes.

Legen påpekte at det ihvertfall er helt sikkert at jeg har hatt brennkopper, men det vi da trodde var jo at det var munnherpes som hadde utviklet seg til å bli brennkopper.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 25. juni 2018, klokken 06:16

Dette er et typisk bilde av herpes, og sannsynligvis førstegangsutbrudd sådan. Blemmene kan opptre også inne i munnen. Diagnosen er sannsynlig selv om testen var negativ, fordi det kreves at man trykker penselen såpass hardt nedimot blemmene at de brister. Kanskje var de styrket og seigere av brennkoppinfeksjonen som var kommet i tillegg, men vanligere er det at herpesutbruddene rett og slett ser ut som brennkopper og faktisk misforstås, og behandles som det.


2-3 uker oppstår IgM-antistoffer. Dere kan ta blodprøve for å bekrefte at dette skjer, som bevis på førstegangsutbruddet. Enda bedre er det å rekke å ta en blodprøve så snart som mulig, helst før det har gått 2 uker siden smitten (som skjer 5-7 dager før utbruddet) for å bekrefte at den er negativ, og deretter gjenta blodprøven etter noen uker for å se at den nå har blitt positiv. På det viset får dere bekreftet både at smitten er nyoppstått (førstegangsutbrudd og ikke et tilbakefall, dvs du har aldri hatt herpes før) og at det er herpes.


Behandling ved førstegangsutbrudd er typisk 500 mg Valtrex 2 ganger daglig i 5-10 dager og ved oppbluss samme dose, men kun i 3-5 dager.


Håndhygiene er svært viktig under et førstegangsutbrudd da det lett kan skje at en smitter seg selv siden kroppen ikke har antistoffer mot viruset ennå. Det tar 2-3 uker før dette oppstår (se over).Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon