Kan en ta Metoprolol hvis en har pacemaker pga. lav puls?

Innsendt spørsmål

­Hei.
Jeg er en 71 år gammel mann.
Jeg har satt inn pacemaker på grunn av lav puls. Hvilepuls 50.
Er plaget av angina pectoris pga. svimmelhet.
Legen vil sette meg på Metoprolol,
Men vil ikke det bli feil da jeg har lav puls fra før som behandles med Pacemaker.


Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 16. mai 2020, klokken 19:45

Hei.


Takk for spørsmål.


Trenger ikke å bekymre deg. Har du en pacemaker, skal den holde hjerterytmen din høyt nok, slik at du ikke får lav puls, ikke under Metoprolol behandling heller.


 Hjertets ledningssystem siste copy I bildet til venstre ser du et skjema av hjertets ledningsystem. Hjerteslag blir dannet ved en elektrisk impuls som oppstår i sinusknuten i høyre forkammer. Den sendes videre til venstre forkammer og til knutten som er betegnet som AV-knutten. Derfra, gjennom lednings- (Purkinje) fibrene, sendes impulsen videre til hovedkamrene. Det er hovedkamrene som genererer det som vi kjenner som "puls", gjennom det at hver impuls fører til sammentrekning av muskel i hovedkammer, som sender blod ut i sirkulasjon ved hvert hjerteslag. Blodet kommer inn i hjertets forkamre, som trekker seg sammen og sender blodet videre, gjennom klaffene, til hoved kamrene, og derfra blir den presset ut i kretsløpet.


AV-knutten er tilknytningspunktet mellom for- og hovedkamrene. Når du hadde lav puls, hadde du ledningen delvis blokkert i den AV-knutten, slik at ikke alle impulser fra forkamre nådde til hovedkamre. Derfor hadde du da hvilepuls 50. Hjerterytmen i forkamrene kan ha vært normal eller til og med forhøyet.


Når en person får implantert pacemaker, dens ledninger går rett ned til hovedkamrene og gir pulserende impulser med den hyppigheten den er innstilt på . Denne er en tilfredsstillende rytme, som ikke tillater utvikling av "lav puls". Metoprolol kan virke ved å senke hyppighet av impulser dannet i forkamrene, men den påvirker ikke frekvensen av impulser som pacemaker sender til hovedkamrene. På denne måten, kan din nåværende puls ikke være sunket av Metoprolol.


Det fremstår ikke fra ditt spørsmål for hvilken indikasjon du hadde fått forskrevet Metoprolol. Men den har gode indikasjoner i flere hjerte-kar sykdommer, som atrie flimmer, høyt blodtrykk, angina og hjertesvikt.


Det å ha en pacemaker, implantert på grunn av lav puls og svimmelhet, er ingen kontraindikasjon for å ta Metoprolol, så lenge den er indisert mot andre tilstander.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon