Kan energisvikten skyldes lavt testosteron?

Innsendt spørsmål

­hei, har noen spm ang eventuel mangel på testosteron eller andre hormon forstyrelser. For ca 10år siden fikk jeg diagnosen bipolar type 2, etter mange år med depresjoner/angst ol. Fikk medisiner som zyprexa/ seroquel (jeg har ikke vert psykotisk/manisk) fikk de for og sove og stilne angst, fikk også Lamictal. Jeg brukte disse medisinene i mange år før jeg sluttet på de for ca 2år siden grunnet bivirkninger som ble værre med årene. Jeg fungerer godt psykisk med tanke på en slik diagnose, er i 100% jobb; tjener godt; har Kone og et godt sammliv med henne, vi har et barn sammen, vi har et godt familieliv. Men jeg sliter med lite energi, lite sexlyst/overskudd. Jeg er også tynn og har alltid vært det. Jeg har nesten ikke skjeggvekst i en alder av 35år. Jeg kom veldig sent i puberteten. Jeg var ca 18år før jeg hadde kjønnshår. Jeg fikk også påvist en cyste på hypofysen for ca 10år siden, med med ukjent signifikans( brev fra sykehus/undersøkelse) . Har også påvist årebrokk i venstre testikkel for ca 15år siden. Høyt stoffskifte ved blodprøver av og til. Dette ble veldig mye info, men det jeg lurer på kan det være at mine problemer tidligere i livet og nå skyldes lavt testosteron eller andre hormonforstyrelser? Jeg har aldri kunne kjenne meg igjen i diagnosen jeg har fått( bipolar) og alltid hat en følelse av at det er noe annet som er og har vært årsak til mine psykise og fysiske problemer. Kan det være en god ide og bestille en time hos en spesialist på hormoner ol? fastlegen orker jeg ikke, da med min diagnose blir satt i bås og alt er psykis betinget, så føler jeg ikke blir hørt. Jeg røyker ikke, er moderat med alkohol og trener ca 1gang i uken. Jeg har en leder stilling i en fysisk jobb. Lurer på og bestille en time hos privat praktiserende spesialist, men er litt redd for å bli satt i psykis syk båsen der også. Hva tror du? Kan det være noe fysisk som jeg har slitt med i alle disse årene? Eller er det bare psykisk? Beklager for langt og litt rotete spm. Mvh mann 35

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 16. mars 2017, klokken 17:56

Sykdommer i hypofysen gjørs noe med om den sender ut for mye hormoner, f eks binyrebarkstyrende hormoner så du får cushings syndrom, eller prolaktin som gir melkeutsndring, eller om den vokser og presser på omkringliggende vev hvilket kan gi påvirkning av synet og/eller undertrykking av produksjonen av de andre hormonene (inkludert hormonene som sørger for å gi beskjed om hormonproduksjon i testiklene). Uten økt eller redusert hypofysehormonaktivitet eller syn ser jeg ikke at årsaken skal kunne finnes i hypofysen.


Dette behøver ikke å letes etter med MR av hypofysen, men kan utredes med en blodprøve for tetosteron. Det er den frie andelen av testosteronet som er avgjørende. Totaltestosteronet er avhengig av at bærermolekylet ikke er påvirket av noe. Men mål alle, for har du mye av bærermolekylet kan det hende du bider opp for mye av testosteronet slik at den frie andelen blir mindre, kanskje for lav.


Hvordan tolke testosteronsvaret?


Totaltestosteron: Man opererer med et referanseområde her, men det er altså den frie mengden som er den aktive og den vi er interessert i skal være normal. Du kan altså ha lav totaltestosteron (bunden + fri testosteron), men allikevel ha normal mengde med fritt (og aktivt) testosteron. Dersom SHBG er normal derimot så kan du forholde deg til totaltestosteron. Da har jeg sett pasienter få testosteron av endokrinologer selv o fri testosteronindeks er normal, gitt at man har symptomer, selvsagt, og da først og fremst testikkelsvikt (produksjonssvikt), eventuelt ereksjonsbesvær. "Bare" energisvikt er ikke alltid så lett å forsvare testosterontilskudd med, siden langtidseffektene til testosterontilskudd er noe uklare med tanke på om de kan gi prostatakreft og/eller hjerte-karsykdom.


Fri testosteronindeks = totaltestosteron/SHBG. Av denne brøken ser du at desto høyere totaltestosteron eller lavere SHBG du har, jo høyere blir den frie indeksen. Har du høy SHBG så skjer det motsatte, da blir den frie indeksen lav og dere bør titte på hva som gjør SHBH så lav (lavt stoffskifte, feilernæring, fedme, kortison etc). Lavt testosteron får man av testikkel- eller hypofysesvikt, fedme, anabole steroider, alkoholisme, nyresvikt etc.


Saken er altså den at dere må ta en blodprøve. Dersom energi har vært normalt før tviler jeg på at dere finner årsaken her. Dersom du har ereksjon på natt eller morgen, eller selvsagt resten av døgnet også, så har du ikke ereksjonssvikt. Da er også testosteronsvikt lite sannsynlig.


Klassisk de som trenger testosteron er de med små testikler og manglende mannlige kjønnstrekk og/eller impotente, men med påviste reduserte verdier på blodprøver (gjelder alle).


Konklusjon: Det virker som det "bare" er energien som svikter. Ereksjon og samliv virker til å fungere som normalt. Det er lite sannsynlig energisvikten skyldes testosteronmangel da, men ta en blodprøve. Det er ikke verre enn som så.


Studier viser at følgende menn har behov for testosterontilskudd (alle kriterier bør være oppfylt):  1. Sjeldnere morgenereksjon

  2. Hyppigere problemer med potensen, dvs evnen til å få ereksjon og til å holde på den

  3. Redusert sexlyst

  4. Påvist testosteronmangel


LES OGSÅ: Mannlig overgangsalder

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon