Kan forkjølelse smitte over på hjertet?

Innsendt spørsmål

­Hei.

For et par ukers tid siden ble jeg forkjølet, tror jeg, med sår hals, vanntynt blankt snørr som måtte pusses nesten kontinuerlig, alt det vanlige. Jeg var på bedringens vei, nesen ble bedre, men i midten av forrige uke (omtrent samtidig med at varmen kom) fikk jeg en brå forverring, nå med tjukkere, men fortsatt ganske blankt snørr og uvel følelse i kroppen.

I går hadde jeg en sterk bankende venstresidig hodepine som ikke ga seg selv etter å ta smertestillende, jeg følte meg veldig dårlig og slapp, så jeg tok en tur på legesenteret der jeg er medlem.

Da jeg ble undersøkt av legen hadde jeg klare lunger, temperatur 37,9 grader, ganske struttende blodårer, blodtrykk 110/80 og en regelmessig puls på litt over 100, men normale hjertelyder. Jeg hadde ingen nevrologiske problemer, pupillene responderte som de skulle når legen lyste over øynene. Hadde visse ubehag ved trykk på venstre bihuler.

Legen ga meg diagnosen migrene, men syntes at de øvrige funnene (høy puls, lavt pulstrykk, slapphet, etc) var suspekte på en hjerteaffeksjon av infeksjonen (sykdommen som har vært årsak nr 1 for helseangst siste 3 årene, en mindre hyggelig beskjed å få), så han ville ta en del prøver.

Følgende resultater:
CRP:

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. november 2019, klokken 21:31

Forkjølelser kan disponere til andre luftveisinfeksjoner


Ut i fra det jeg leser virker det som om det var en forkjølelse du fikk først. Forkjølelser kan svekke det lokale immunforsvaret i slimhinnene i luftveiene slik at disse blir et lettere mål for andre og mer sykdomsfremkallende bakterier og virus enn det de vanlige forkjølelsesvirusene er.


LES OGSÅ: Finnes det god behandling mot forkjølelse? Kan forkjølelse gå over til lungebetennelse?


Det tar noen dager før luftveiene blir svekket nok, slik at det vanlige er at man får komplikasjoner, dvs ny infeksjon omtrent da forkjølelsen er i ferd med å gå over. En forkjølelse som er i ferd med å gå over, men som så plutselig "blusser" opp igjen, eller "skyter fart" kan i stedet heller være en lungebetennelse som har satt seg i de svekkede luftveiene. Skulle du få tungpust (noe som ikke er vanlig ved forkjølelse), skikkelig grønt opphost, økt feber, stigning av CRP (hurtigsenken) og kanskje stikkende smerter/ubehag i brystet i det tidspunktet hvor det så ut til at forkjølelsen var i ferd med å klinge av så kan det være at du har fått en komplikasjon: Lungebetennelse.


Kan hodepinen skyldes bihulebetennelse og ikke migrene?


Du nevner ikke symptomer som får meg til å tenke spesielt i banen mot lungebetennelse. Det virker mer som en oppblomstring av den samme sykdommen, eventuelt at et annet virus fikk fotfeste nå som luftveiene allerede var svekket og varmen kom i tillegg. Varmen kan gjøre symptomene mer uttalte.  Hodepinen vil jeg først og fremst tro skyldes bihuleproblematikk. Det ville være litt for tilfeldig at du skulle få migrenesymptomer for første gang akkurat nå, om du ikke har hatt symptomer på dette tidligere. Migrene er en tilbakevendende hodepine. Den er halvsidig, det er sant, og den dunker, men bihuleinflammasjon kan oppføre seg slik den også. Jeg kan ikke garantere for denne påstanden, men det vanligste er vanligst, tenker jeg. Bihulebetennelse behandles gjerne ikke med antibiotika før det har gått mer enn ti dager dersom symptomene ikke er svært uttalt, dvs høy feber, tyggesmerter, smerter når du går (trår føttene ned på underlaget) eller du er potte tett med masse grønt snørr. Ikke en gang etter ti dager er det strengt nødvendig med antibiotikabehandling med mindre symptomene er uttalt. Det viser seg at nesten alle blir friske av bihulebetennelse av seg selv bare de gir det litt tid. Slimhinneavsvellende kan hjelpe, men må aldri brukes mer enn ti dager i strekk. Får du avsvellet ("krympet") slimhinnene bedres nemlig drenasjen fra bihulene. Bedre lufting og mindre trykk i mellomørene får du også. Enkelte leger gir kortisontabletter, antibiotika og slimhinneavsvellende tabletter, som en coctail, på litt vagere indikasjon, men selv da går det sent over. Sannsynligvis går det også da over av seg selv. Men det kan jo for både pasienten og legen se ut som om det var alle tablettene som hjalp.


Kan man få hjerteklaffbetennelse (endokarditt) etter en forkjølelse?


Symptomene du oppgir gir ingen spesiell mistanke om hjertesykdom. Luftveisinfeksjoner kan i seg selv, på grunn av belastningen sykdommen påfører hjertet gi hjertesymptomer hos mennesker med svakt hjerte. Da som regel i form av ( surklete) tungpust og/eller brystsmerter.


Noen infeksjoner kan også gripe over på hjerteklaffer (endokarditt), men dette krever som regel at hjerteklaffene allerede er syke/skadet eller kunstige, man har medfødt hjertefeil eller er ekstra sårbar i form av at man har nyresvikt, diabetes, HIV, har gjennomgått kateterisering av hjertet eller tannbehandling, er intravenøs stoffmisbruker eller har kreftsykdom. Diagnosen krever dessuten at man sender inn blodet til dyrkning og at man tar ultralyd av hjertet i tillegg. Videre krever diagnosen at man som nevnt over er disponert for sykdommen. Man skal også ha høy CRP og feber, selvsagt. Feberen skal være over 38 grader.


Det er vanskelig å diagnostisere endokarditt, men man skal være ekstra oppmerksom dersom en person kan være disponert (HIV, kreft, kateterisert, diabetes, nyresvikt etc), har bilyd på hjertet og har hatt feber i lang tid uten at man har klart å finne ut hvorfor. Noen har i tillegg hudforandringer, nevrologiske symptomer, blødninger på netthinner eller negleforandringer. Pasienter med mistanke om endokarditt utredes ikke videre av fastlegen, men legges inn.


Ut i fra hva jeg leser, og spesielt med tanke på at du har blitt undersøkt av lege, samt at tilstanden er svært uvanlig og dessuten krever at du er spesielt disponert finner jeg det lite sannsynlig at infeksjonen har smittet over til hjerteklaffene dine.


Kan forkjølelse føre til hjertebetennelse (myokarditt)?


Men hjertet består som du kjenner til ikke bare av hjerteklaffer, tenker du. Hva om selve hjertet (hjertemuskelen) ble smittet?  I så fall ville du ha merket dette i form av brystsmerter og tungpust, eventuelt svimmelhet eller besvimelse, akkurat som ved endokarditt. I motsetning til endokarditt kan man i tillegg se hjertebetennelse (myokarditt) på EKG og man kan se det på blodprøver som kalles troponiner og CK-MB. Pulsen er høy ved myokarditt, men det er den ved alle infeksjonstilstander så dette kriteriet teller lite. Også ved myokarditt er det nyttig og nødvendig å henvise til ultralyd av hjertet (ecco cor). Ved myokarditt skal man også henvises til spesialist.


Du må selvsagt forholde deg til legen som undersøker deg. Vi ønsker bare å forklare hvordan vi tror legen som har undersøkt deg har gått frem, og tenkt. Herfra virker det også som at du har fått en forverring i form av virus nummer to, og hvor denne har gitt deg bihulebetennelse i tillegg. Oppstår brystsmerter, surkling eller tungpust skal du selvsagt ta kontakt med legen din igjen før planen, men det er sjelden å få komplikasjoner i form av hjertesykdom. Lungebetennelse er noe mer vanlig.


Spørsmålet ditt var kuttet, men du har sendt oss resten over e-post. Godt! Blodprøvene du ikke fikk med i spørsmålet gir oss ikke noen sterkere mistanke om hjertesykdom. Snarere tvert imot (ref svarteksten). Hvite på 12-taller er ikke alarmerende. Du skal dessuten inn til ny kontroll. Dette virker helt trygt å avvente. Jeg leser av e-posten at legen din har gitt deg behandling mot både migrene og bihulebetennelse. Han/hun er nok inne på noe der. EKG har han/hun også tatt. Jeg synes det virker som at legen din ikke tar noen sjanser her, men følger deg veldig godt opp. Sannsynligvis fordi du har kommet med direkte forespørsler. Det er ikke vanlig å ta disse testene med mindre symptomene gir mistanke om hjertesykdom eller om man har en stor frykt for sykdommen. Det sistnevnte er tilfeller for deg og da synes jeg det kan være riktig å ta en ekstra sjekk innimellom, med mindre forespørslene blir mange. Da må man heller forsøke å begrense selve frykten som da tydeligvis er det som er hovedårsaken.


Du skal se du snart er frisk som en fisk igjen.


LES OGSÅ: Hva er symptomene på lungebetennelse? Er lungebetennelse farlig for alle?


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.


Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon