Kan graviditet påvirke helingsprosessen etter korsbånd og menisk kirurgi?

Innsendt spørsmål

­Hei! Jeg og samboeren har lenge tenkt på barn og tenkte å prøve for fullt i vår for å få barn i 2021. Dessverre ødela jeg fremre korsbånd og mediale og laterale menisk i februar og fikk operasjon nå. Jeg har søkt en del om hvordan en graviditet vil påvirke helingsprosessen og om hvor lenge innenfor rekonvalesens tiden man eventuelt bør vente. Jeg spurte kirurgen og han sa at en graviditet tidlig etter operasjon så snart man er ferdig med alle medisiner kan bare være positivt for en helingsprossess. Jeg fant studier på at man kan få litt slappere ledd i slutten av graviditeten og lurer på om det kan være negativt for rehabiliteringsperioden. I tillegg tenker jeg en del på vektoppgang i forbindelse med graviditet med et kne som er under rehabilitering. Fant lite studier på nett om akkurat denne problemstillingen og lurer på om dere har noe bedre svar? Jeg venter gjerne noen måneder om det er behov, men skal innrømme at jeg ble veldig glad da kirurgen sa at det kunne bare være positivt for helingen å starte tidlig (snakk om få uker) etter operasjonen. Han sa i tillegg at han ikke er spesialist på repro så om ønskelig kunne jeg sjekke dette opp mer. For alt vi vet kan det jo ta måneder før vi eventuelt blir gravide, men jeg har vært av prevensjon siden januar og har en stabil syklus. Vi er begge i midten av 20-årene.
Medisinsk historikk: bruker ­kun medisiner relatert til kirurgien, som jeg er ferdig med om en 10 dagers tid
Håper dere kan gi et godt svar!

Doktor Alina Colonelu

Svar fra legen (Alina Colonelu)

Sist endret 19. april 2020, klokken 16:24

Hei.Vanligvis tar rehabiliteringsprosessen etter menisk kirurgi mellom 3 uker og 6 måneder (lengre tid ved større skadeomfang).

Rehabiliteringen etter korsbånd kirurgi kan noen noen ganger ta opp til 1 år, men det som er vanlig er at en kan komme tilbake til samme aktivitetsnivå som før skaden etter ca. 6 uker til 6 måneder. Etter 6 mnd., de som driver aktiv med idrett, kan komme tilbake i idrett.

Rehabiliteringen som bør bestå av aktive øvelser med gradvis belastning på kneet. Disse aktive øvelser bør samtidig ha fokus på stabilitet, fleksibilitet, styrke og utholdenhet. Sykling og svømming er anbefalte i denne perioden, siden det er en god måte å trene kneet på.

Maksimum i ligamentstyrke oppnås etter ca. 6 uker fra inngrepet. (dette vil si at det tar ca. 6 uker for at kollagenfibrene som utgjør ligamentet gror til full styrke).Hormonelle forandringer oppstår under graviditet. I løpet av den 3. svangerskaps trimester frigjøres hormoner for å løsne bekkenbåndene og senene som en forberedelse til fødsel. Disse hormoner påvirker også båndene i kneet.

I ditt tilfelle, etter 6 måneder, med riktig rehabilitering, er kneet ditt like fint som før inngrepet og hivs du fortsetter å være aktiv og trene riktig under svangerskapet, da er det lite sannsynlig at det opererte kneet blir mer utsatt til smerte/skade, sammenlignet med det friske kneet.

Med bakgrunn i alle disse, ser jeg ingen grunn for at du bør utsette å bli gravid. Kneet ditt blir "friskmeldt" lenge før 3. trimester.

Håper du fikk svar til spørsmålene dine.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon